-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Slovakų gynybos nepramušusiems anglams – kur kas sudėtingesnis kelias į finalą

Pro rakto skylutę britiškame derbyje Lanse išlindusi Anglijos rinktinė B grupės kovas pirmadienio vakarą Sent Etjene baigė su slovakais. Pergalė šiose rungtynėse Roy'aus Hodgsono vyrams būtų leidusi finišuoti pirmiems grupėje ir ramiai ruoštis kelionei į Paryžių, kuriame bus žaidžiamas aštuntfinalis, tačiau į Prancūzijos sostinę keliaus Velsas.
Jamie Vardy
Jamie Vardy / „Scanpix“/AP nuotr.

Pramušti Slovakijos rinktinės gynybos anglai taip ir nesugebėjo, o Tulūzoje Garetho Bale'o vedamas Velsas 3:0 sutaršė į skutus Rusijos futbolininkus ir tapo B grupės nugalėtoju.

B grupės turnyro lentelė
1. Velsas 3 2 0 1 6:3 6
2. Anglija 3 1 2 0 3:2 5
3. Slovakija 3 1 1 1 3:3 4
4. Rusija 3 0 1 2 2:6 1

Ką anglams reiškia antra vieta grupėje? Dabar atkrintamųjų varžybų medyje jie atsidūrė vienoje pusėje su prancūzais ir italais. Labai tikėtina, kad prie jų dar pridės ir Vokietija, jei laimės C grupės varžybas.

Panašu, kad jau nuo ketvirtfinalio Roy'aus Hodgsono auklėtiniams kelią į finalą teks skintis besiramstant alkūnėmis su Europos futbolo sunkiasvoriais.

Paskutinį kartą Europos čempionato atrankos ir finalinio etapo rungtynėse anglai pralaimėjo prieš devynerius metus. 2007 metais kroatai įveikė Angliją 3:2 ir užtrenkė pastarajai duris į 2008 metų Europos čempionatą. Nuo to laiko „Trys liūtai“ laimėjo 18 kartų ir šešias dvikovas baigė lygiosiomis. Praėjusiame Europos čempionate iš tolimesnės kovos juos po 11 metrų baudinių serijos ketvirtfinalyje eliminavo italai.

Iki šiol Anglijos „Trys liūtai“ slovakams buvo neįkandamas riešutas. Didžiosios Britanijos atstovai buvo laimėję visas tris tarpusavio dvikovas (2:1, 2:1 ir 4:0).

Slovakai grupėje liko treti ir iškovoję 4 taškus turi labai gerus šansus patekti tarp keturių geriausių trečiąsias vietas grupėse užėmusių komandų bei tęsti kovą aštuntfinalyje.

Šią dvikovą įdėmiai stebėti turėjo ir Lietuvos nacionalinės rinktinės treneriu štabas. Edgaro Jankausko auklėtiniai pateko į vieną 2018 metų pasaulio čempionato atrankos grupę su abiem šiomis ekipoms. Maža to, atrankos kampaniją anglai pradės būtent rugsėjo 4-ąją Slovakijoje.

Įdomi akistata Sent Etjene laukė Slovakijos rinktinės gynybos ramsčio Martino Škrtelio. Jis šiose rungtynėse akis į akį susitiko net su šešiais savo esamais ar buvusiais bendraklubiais „Liverpool“ klube: Jordanu Hendersonu, Danieliu Sturridge'u, Nathanieliu Clyne'u, Jamesu Milneriu, Adamu Lallana ir Raheemu Sterlingu.

Startinės komandų sudėtys:

Slovakija (4-3-2-1): Matusas Kozačikas; Tomašas Hubočanas, Janas Durica, Martinas Škrtelis, Peteris Pekarikas; Marekas Hamšikas, Viktoras Pečovsky, Jurajus Kucka; Vladimiras Weissas, Robertas Makas; Ondrejus Duda.

Anglija (4-3-3): Joe Hartas; Nathanielis Clyne'as, Gary Cahillas, Chrisas Smallingas, Ryanas Bertrandas; Jordanas Hendersonas, Ericas Dieras, Jackas Wilshere'as; Adamas Lallana, Jamie Vardy, Danielis Sturridge'as.

Šį kartą anglų treneris Roy'us Hodgsonas pasielgė principingai. Pirmosiose dvejose rungtynėse nesužibėję Raheemas Sterlingas, Harry Kane'as ir Wayne'as Rooney pasodinti ant suolo.

Anglų garbę mače su Velsu išgelbėję Jamie Vardy ir Danielis Sturridge'as šį kartą šansą gavo nuo pat dvikovos pradžios.

Įdomu, jog iki šių dviejų futbolininkų puikaus pasirodymo Lanse, Anglijos rinktinėje per devyniasdešimt pastarųjų dvikovų po keitimo aikštėje pasirodę žaidėjai buvo įmušę vos keturis įvarčius.

Anglijos žiniasklaida ir šios šalies gerbėjai nuo ankstyvo ryto spėliojo, kaip Ericui Dierui aikštės viduryje teks tvarkytis su didžiausia Slovakijos rinktinės žvaigžde Mareku Hamšiku. Anot britų, supančioję „Napoli“ lyderį, anglai šiose rungtynėse iš karto būtų vienu žingsniu arčiau pergalės.

Mačo arbitras – ispanas Carlosas Velasco Carballo.

Rungtynių eiga:

Pirmasis pavojus kilo prie slovakų vartų. 5-ąją minutę Nathanielis Clyne'as pavojingai prasiveržė dešiniuoju kraštu, atliko perdavimą į baudos aikštelę, bet kamuolį pasiekęs Jamie Vardy mušė virš vartų.

Danielis Sturridge'as 9-ąją minutę turėjo galimybę, bet paskutinę akimirką kamuolį blokavo Slovakijos rinktinės gynėjai.

Anglai slovakų baudos aikštelėje jautėsi vis drąsiau. 15-ąją minutę puikiai sužaidė Adamas Lallana, atlikęs perdavimą Jordanui Hendersonui. Nors pastarajam pavyko sustabdyti „sudėtingą“ kamuolį, sėkmingai pramušti nepasisekė.

Po dviejų minučių jau Jamie Vardy turėjo puikią progą, kai aplenkęs gynėjus iššoko vienas prieš vartininką, bet Matušas Kozačikas sužaidė puikiai.

19-ąją minutę Peteris Pekarikas ore kovodamas dėl kamuolio gavo Ryano Bertrando smūgį į nosį, iš kurios pasipylė kraujas.

„Scanpix“ nuotr./Peteris Pekarikas
„Scanpix“ nuotr./Peteris Pekarikas

Įpusėjus kėliniui, rungtynių tempas krito – vis daugiau kovos aikštės viduryje. 25-ąją minutę įsibėgėjusį Jamie Vardy pargriovęs Viktoras Pečovsky gavo geltoną kortelę.

Anglus pasiekė žinios iš Tulūzos, kur Velsas jau buvo spėjęs įmušti du įvarčius į rusų vartus. Tai reiškia, kad norint užimti pirmą vietą grupėje anglams buvo būtina laimėti.

32-ąją minutę anglai turėjo pirmą tikrai realią progą. Puikiai šiose rungtynėse dešiniajame krašte žaidęs Nathanielis Clyne'as atliko tikslų perdavimą į baudos aikštelę, o Adamas Lallana smūgiavo iš maždaug 11 metrų. Visgi slovakų vartininkas sukūrė dar vieną nedidelį stebuklą.

Per likusį laiką iki didžiosios pertraukos anglai bandė užgulti slovakų vartus, tačiau paskutinio akcento vis pritrūkdavo.

Komandos ilsėtis išėjo švieslentei rodant du nulius.

Antrasis kėlinys prasidėjo Ryano Bertrando geltona kortele, nesugebėjus sustabdyti Peterio Pekariko.

Netrukus po šio epizodo nuostabią dovaną gavo slovakai. Chrisas Smallingas suklydo atmesdamas krūtine kamuolį Joe Hartui, o šalia buvęs Robertas Makas sudelsė sekundę ir to pakako, kad anglams pavyktų apsiginti.

Kitoje aikštės pusėje Nathanielis Clyne'as pavojingai įsiveržė į baudos aikštelę, tačiau po jo smūgio kamuolys atsimušė į Matušo Kozačiko petį.

56-ąją minutę anglai dar kartą pakilo iš savo vietų, nes Jacką Wilshere'ą pakeitė komandos kapitonas Wayne'as Rooney.

Pagal už rinktinę sužaistų rungtynių skaičių „Manchester United“ puolėjas susilygino su Stevenu Gerrardu (114). Daugiau už juos „Trijų liūtų“ marškinėlius vilkėjo tik legendiniai Peteris Shiltonas (125) ir Davidas Beckhamas (115).

Tai buvo 20-asis W.Rooney mačas didžiuosiuose turnyruose. Daugiau rungtynių už jį Europos ir pasaulio čempionatuose yra sužaidę tik du anglai – Ashley Cole'as ir S.Gerrardas (po 22).

60-ąją minutę anglai surengė dar vieną labai pavojingą ataką. Po Jamie Vardy perdavimo ir prieš kelias minutes po keitimo aikštėje pasirodžiusio Dele Alli smūgio, kamuolį nuo vartų linijos išmušė slovakų gynėjas.

76-ąją minutę Roy Hodgsonas atliko ir trečią keitimą. Į aikštę išėjo Harry Kane'as, pakeitęs Danielį Sturridge'ą.

Baigiantis rungtynių laikui, susižeidė Slovakijos rinktinės kapitonas Martinas Škrtelas. Slovakai sutaupė dar kelias minutes.

Įmušti anglai taip ir nesugebėjo. Slovakai žaisdami su anglais šventė pirmąsias istorines lygiąsias.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius