Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vietiniai nesitiki, jog anglams pavyks užkurti Sent Etjeno „katilą“

15min toliau tęsia viešnagę Prancūzijoje – šalyje, kurioje šiuo metu vyksta 15-asis Europos futbolo čempionatas. Šį kartą lankomės Sent Etjene – Klaipėdos dydžio mieste šalies pietryčiuose, kuriame pirmadienį santykius aiškinsis B grupės komandos Anglija ir Slovakija.
Anglija – Velsas
Anglija – Velsas / „Scanpix“ nuotr.

Futbolas – svarbi miesto identiteto dalis

Apie 180 tūkst. gyventojų turintis Sent Etjenas pagal dydį Prancūzijoje rikiuojasi vos šešioliktoje vietoje. Iš „Euro 2016“ dalyves priimančių miestų mažesnis yra tik Lansas, kuriame 15min lankėsi praėjusią savaitę.

Pramoniniame mieste, kuriame išvysta lengvoji, mašinų, metalo bei juodosios metalurgijos pramonė bei anglies gavyba, vis dėlto futbolas yra tas dalykas, kuris labiausiai garsina šį kraštą.

TAIP PAT SKAITYKITE

Lionas: Įtaką Prancūzijos futbole praradusi A.de Saint-Exupery gimtinė keiksnoja rinktinės trenerį

Paryžius: „Euro 2016“ kovos – ir buvusiuose Prancūzijos karalių medžioklės plotuose

Sen Deni: „Euro 2016“ pasitinkamas šiukšlinomis gatvėmis ir skurdoka apsauga

Lansas: už stadioną mažesnis miestas tapo laikinu albanų bastionu

Lilis: sidabru lietuviams nušvitusiame mieste planetos čempionų laukia nemaloni staigmena

Nors miestas turi savo universitetą bei nemažai lankytojų kasmet pritraukiantį meno ir pramonės muziejų, „Stade Geoffroy-Guichard“ stadionas yra ta vieta, kurioje vietos gyventojų ir miesto svečių širdys plaka stipriausiai.

Sent Etjenas kitoks nei šalies didmiesčiai, tačiau savaip žavus, ypač pavasarį ir vasarą, kurie čia ateina labai anksti. Vietos gyventojai mėgsta gurkšnoti kavą ar rankose šildyti stikliuką aperityvo gryname ore, kai niekas nedraudžia surūkyti pusės pakelio cigarečių ir galima smagiai apkalbėti praeivius ar mylimojo „AS Saint-Etienne“ klubo rezultatus.

Sent Etjenas
Sent Etjenas

Nors Prancūzijos demografiniame žemėlapyje Sent Etjenas tenkinasi kukliu vaidmeniu, futbolo pasaulyje šį miestą derėtų laikyti tikru milžinu. „AS Saint-Etienne“ iki šiol išlieka visų laikų pačiu sėkmingiausiu šalies klubu.

Michelio Platini tramplinas

Per nuo 1911-ųjų metų trunkančią istoriją „žalieji“ iškovojo dešimt Prancūzijos čempionų titulų, šešias šalies taures, vieną lygos taurės trofėjų ir penkias Supertaures.

Michelis Platini
Michelis Platini

Dar viena priežastis, kuri vietos futbolą daro išskirtinį – „AS Saint-Etienne“ yra Michelio Platini klubas. Žmogus, kuris prancūzams padovanojo pirmąjį Europos čempionų titulą 1984-aisiais, savo vardą susikūrė aštuntojo ir devintojo dešimtmečių sandūroje būtent vilkėdamas žaliai baltus marškinėlius.

Tiesa, per trejus čia praleistus metus (1979-1982) dabar jau buvęs UEFA prezidentas padėjo komandai iškovoti tik vieną Prancūzijos čempionų titulą ir pralaimėjo du paeiliui taurės turnyro finalus. Maža to, nors M.Platini į Sent Etjeną atvyko tikėdamasis padėti komandai užkariauti Europą, pagerinti 1976-aisiais metais pasiekto „AS Saint-Etienne“ pasiekimo (tais metais klubas pralaimėjo Europos taurės finale Miuncheno „Bayern“, – aut.past.) taip ir nepavyko.

Bet „Stade Geoffroy-Guichard“ buvo vieta, kurioje M.Platini rodė savo bręstančio talento stebuklus, vertė šypsotis vietos gerbėjus bei tapo tramplinu į fantastišką tolesnę jo karjerą Turino „Juventus“ klube.

Kritika klubo legendai – tabu

Net ir į pastarųjų metų M.Platini nuodėmes vietos futbolo gerbėjai yra linkę žvelgti pro pirštus. Prisėdus užkąsti viename rytietiško maisto restorane, teko persimesti keliais žodžiais su vietos gyventojais.

Aš iki šiol netikiu, kad M.Platini galėtų priiminėti kažkokias brangias dovanas, juk savo gerbūviu jis seniai pasirūpinęs.

Pasak jų, net tai, jog buvęs UEFA prezidentas dėl korupcijos buvo nušalintas nuo visų su futbolu susijusių reikalų ketveriems metams, dar nieko nereiškia.

„Toje FIFA korupcijos istorijoje liko labai daug neatsakytų klausimų. Manau, jog tiesos tikrai jau nesužinosime, bet faktas, kad Michelio reputacijai tai pakenkė. Aš iki šiol netikiu, kad M.Platini galėtų priiminėti kažkokias brangias dovanas, juk savo gerbūviu jis seniai pasirūpinęs“, – svarstė vienas miestelėnas.

M.Platini čia atvyko iš „Nancy“ klubo, o Sent Etjene užaugintus vietos talentus galima suskaičiuoti ant rankos pirštų. Bene garsiausi čia gimę Prancūzijos sportininkai yra buvęs rinktinės gynėjas Willy Sagnolis ir „New Orleans Pelicans“ marškinėlius stipriausioje planetos krepšinio lygoje NBA vilkintis aukštaūgis Alexis Ajinca.

„Katilas“ vargu ar užvirs

Vietos gyventojai nesistengia reklamuoti savo miesto pasauliui, nors veikiausiai turėtų apie ką papasakoti. Susidaro įspūdis, kad jiems nerūpi svetimi – svarbiausia, kad patinka patys sau.

Vietinių gyventojų teigimu, prie to, kad pirmenybės vyktų jų „Katile“, nemažai prisidėjo būtent buvęs UEFA prezidentas Michelis Platini.

„Anglijos ir Prancūzijos šalių istorija turi savitų prieskonių, tačiau nepasakyčiau, kad vietos gyventojams labai svarbu, kaip pirmadienio vakarą sužais anglai. Mums žymiai svarbiau, kad Prancūzija savo grupėje užėmė pirmąją vietą ir pateko į aštuntfinalį. Nors vaizdelis kol kas, švelniai tariant...“, – toje pačioje užkandinėje 15min žurnalistui atviravo jau kitas Sent Etjeno gyventojas Borisas.

Ir apie pirmadienio vakarą stadione užvirsiančią atmosferą jis kalba labai rezervuotai. Anot pašnekovo, kad ir kokie nuostabūs būtų anglų aistruoliai, jie nesugebės sukurti to spektaklio, kurį čia kuria vietos sirgaliai per „AS Saint-Etienne“ namų rungtynes.

UEFA nuotr./Sent Etjeno stadionas
UEFA nuotr./Sent Etjeno stadionas

Vietos komandos gerbėjai visoje Prancūzijoje yra laikomi vienais aistringiausių, o „Stade Geoffroy-Guichard“ dėl savo atmosferos vietinių vadinamas „Le Chaudron“ (liet. katilu) arba „L'enfer Vert“ (liet. žaliuoju pragaru).

Dar vienas nuo senų laikų neatsiejamas vietos komandos namų rungtynių atributas – dūmų kamuoliai, neretai apraizgantys padangę. Taip nutinka dėl to, jog arena ketvirtajame dešimtmetyje buvo pastatyta ant senų anglies kasyklų tunelių, visai greta plieno gamyklos.

Dar pora įdomių detalių – „Stade Geoffroy-Guichard“ yra bene vienintelis stadionas Prancūzijos „Ligue 1“, kuris yra miesto centre, o pavadintas jis lošimo namų tinklo įkūrėjo garbei.

Ranką pridėjo Michelis Platini?

Šiame stadione vyko 1984 metų Europos ir 1998 metų pasaulio čempionato kovos, „Stade Geoffroy Guichard“ 2007-aisiais priėmė ir planetos regbio stipriausias komandas. Prieš kiekvieną iš šių turnyrų stadionas buvo atnaujinamas.

Tiesa, šiemetines pirmenybes miestas gavo ne iš karto. Iš pradžių Sent Etjenas (beje, kaip ir Tulūza, – aut. past.) buvo įtrauktas tik tarp rezervinių čempionato vietų, tačiau kai čempionato dalyvių skaičius nuo 16 buvo padidintas iki 24, ne pirmos jaunystės arenai buvo uždegta žalia šviesa.

Vietinių gyventojų teigimu, prie to, kad pirmenybės vyktų jų „Katile“, nemažai prisidėjo būtent buvęs UEFA prezidentas M.Platini.

Prieš „Euro 2016“ stadiono vietų skaičius buvo išplėstas nuo 35,6 tūkst. iki 42 tūkst. Tiesa, čempionato metu dėl UEFA saugumo reikalavimų žiūrovų per rungtynes būna mažiau. Stačiakampio formos stadionas rekonstruotas įrengiant specialias tribūnas jo kampuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius