Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rūtos Meilutytės laiškai atskleidė – ji svajojo grįžti į plaukimą dar šiemet

Tarptautinė plaukimo federacija (FINA) paskelbė apie dvejų metų diskvalifikaciją Rūtai Meilutytei, kuri bus skaičiuojama nuo 2019 metų liepos. Ši bausmė olimpinei čempionei skirta už trijų dopingo testų praleidimą per 12 mėnesio periodą. Diskvalifikacijos pabaiga sutiksės 2021 metų liepos 20 dieną.
Rūta Meilutytė
Rūta Meilutytė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Rūta Meilutytė paskelbė apie karjeros pabaigą 2019 metų gegužę.
  • Prieš tai 15min pranešė, kad plaukikei gresia dvejų metų diskvalifikacija dėl trijų praleistų dopingo testų.
  • 2019 metų liepą patvirtinta, kad skirta 2 metų diskvalifikacija
  • Dabar paskelbti laiškai Tarptautinei plaukimo federacijai rodo, kad R.Meilutytė prašė sušvelninti bausmę, kad galėtų startuoti 2020 m. Tokijo olimpinėse žaidynėse.
  • Vis dėlto diskvalifikacija baigsis tik 2021 metų vasarą.
  • Teoriškai tada ji galėtų sugrįžti į plaukimą

Pranešimas apie R.Meilutytei skirtos bausmės terminus atėjo praėjus beveik 8 mėnesiams nuo Tarptautinės plaukimo federacijos antidopingo komisijos bylos svarstymo.

Būtent todėl diskvalifikacija skaičiuojama nuo 2019 metų liepos 21 dienos, kai prasidėjo antidopingo tyrimas Lietuvos plaukikės atžvilgiu.

Per pasiaiškinimą komisijai R.Meilutytė prisiėmė visą atsakomybę dėl praleistų dopingo testų pareiškusi, kad tuo metu ji nebeplaukė reguliariai, keliavo į Lietuvą ir tiesiog neatnaujino informacijos ADAMS puslapyje, kurį privalo pildyti visi profesionalūs atletai.

Plaukikė pageidavo, kad jai būtų skirta 12 mėnesių diskvalifikacija, kuri leistų jai sugrįžti į baseiną dar prieš Tokijo olimpines žaidynes, kurias Rūta pavadino „turbūt paskutinėmis mano olimpinėmis žaidynėmis.“

„Aš būčiau dėkinga, jei galėčiau gauti progą važiuoti į Tokiją“, – sakė ji.

Savo raštiškame paaiškinime R.Meilutytė teigė: „Aš tiesiog nepildžiau aktyviai ADAM sistemos pastaraisiais metais, nes buvau pasitraukimo iš sporto procese.“

ADAMS sistema yra skirta tam, kad antidopingo specialistai galėtų patikrinti atletus ir ne varžybų metu.

Nors 2019 metais ji paskelbė apie karjeros pabaigą, jos laiške išreiškiamas noras sugrįžti į plaukimą, klausimo svarstyme paprašius sušvelninti bausmę.

Tačiau FINA taisyklės nenumato erdvės švelninti bausmes atletams praleidus testus.

VIDEO: Ruta Meilutyte Was Given a 2-Year Suspension by FINA in July 2019

Pareiškimas yra svarbus, nes bylos klausymas įvyko liepą – praėjus dviem mėnesiams nuo tada, kai R.Meilutytė paskelbė apie pasitraukimą iš plaukimo.

R.Meilutytė pripažino, kad grūmėsi su depresija, kuri apėmė dėl įtampos siekiant rezultatų nuo tada, kai laimėjo auksą 2012 metais olimpinėse žaidynėse Londone.

Jos tuometinis treneris Dave'as Salo, treniravęs lietuvę Los Andžele, teigė, kad R.Meilutytė nutolo nuo plaukimo po 2018 metų pasaulio čempionato 25 metrų baseine – tai buvo jos paskutinės varžybos.

„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė
„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė

Pagal antidopingo taisykles R.Meilutytė turėtų būti pasiekiama dopingo testams per 2 metų diskvalifikacijos periodą, kad galėtų varžytis vėl tarptautinėse ar nacionalinėse varžybose.

Plaukimo portalas swimswam.com pateikė Rūtos Meilutytės pareiškimą komisijai:

„Kaip jau minėjau, aš prisiimu visą atsakomybę dėl praleistų testų. Aš pildžiau ADAMS pastaruosius 7 metus per savo plaukimo karjerą ir visada buvau atsakinga sportininkė, kuri pasisako už švarų sportą, mano nė vienas testas nėra buvęs teigiamas.

Praėjusiais metais aš daug keliavau – du praleisti testai įvyko 2018 metų balandį ir 2018 metų kovą, kai keliavau iš vienos šalies į kitą. 2018 metų rugpjūtį ilsėjausi po svarbių vasaros varžybų (Europos čempionato Glazge, kur laimėjo sidabrą, – aut. past.) aš keliavau į Lietuvą ir suklydau atnaujindama informaciją teisingai.

Prašau suvokti mano padėtį. Jei man būtų skirta 12 mėnesių diskvalifikacija, aš vis dar galėčiau siekti savo tikslo varžytis Tokijuje 2020 metais, kai tikriausiai būtų mano paskutinės olimpinės žaidynės. Aš būčiau dėkinga, jei vis dar galėčiau turėti galimybę varžytis Tokijuje 2020 metais. Ačiū jums.“

Kitas Rūtos Meilutytės pareiškimas komisijai:

„Ponas, Johanai Lefebre,

Ačiū už laišką iš pono Foxo.

Atsakydama į jo laišką aš patvirtinu, kad neturiu kitų argumentų šioje byloje, kaip jau sakiau, aš priimu visišką atsakomybę dėl praleistų testų, nes tiesiog buvau neatidi ADAMS sistemai praėjusiais metais, nes buvau pasitraukimo iš sporto procese.

Neįvykdžiau savo pareigų taip nuosekliai kaip anksčiau, nes daug keliavau. Kas dėl svarstymo Šveicarijoje, aš patikinu, kad dalyvausiu per vaizdo pokalbį, suprantu, kad aiškiai nebuvau pasakiusi. Aš priimu FINA dopingo komisijos sprendimus.

Turiu klausimą. Aš nusprendžiau pasitraukti iš plaukimo. Vis dar esu ADAMS sistemoje, bet norėčiau ją palikti, nes nebesu plaukime, bet ir nebenoriu praleisti daugiau testų.

Jei aš gausiu diskvalifikaciją, kai būsiu oficialiai pasitraukusi iš sporto, ar tas diskvalifikacijos laikas skaičiuosis, ar aš turiu būti ADAMS sistemoje diskvalifikacijos metu? Nes Lietuvos antidopingo agentūra pasakė man, kad jei aš pasitraukiu iš sporto ir palieku ADAMS sistemą, mano diskvalifikacijos terminas nesiskaičiuos, nebent vėl užsiregistruočiau WADA ADAMS sistemoje ir oficialiai vėl tapčiau plaukike. Ar tai tiesa?

Ačiū, tikiuosi, kad supratote mano klausimą.

Linkėjimai,

Rūta Meilutytė.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė Europos čempionate Glazge.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė Europos čempionate Glazge.

FINA atsakymas dėl diskvalifikacijos buvo toks:

„Pagal punktą DC 10.3.2 dėl pažeidimo DC 2.4 varžytis negalima dvejus metus, o bausmė gali būti sumažinta mažiausiai iki vienų metų, priklausomai nuo sportininko prasižengimo laipsnio. Lankstumas sumažinti bausmę nuo dvejų iki vienų metų netaikomas atletams, kurie pateikė paskutinės minutės pakeitimus arba kilus kitiems rimtiems įtarimams, kad sportininkas bandė išvengti testų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius