Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
04 23

Šienligė ar virusinė sloga? Imunologas įvardijo pagrindinius simptomus

Pavasarį ne vienas pajuntame labiau užgulusią nosį, ima kamuoti čiaudulys, vargina vandeninga sloga – tai tik keli simptomai, kurie gali būti būdingi tiek peršalimui, tiek šienligei. Kaip juos atskirti ir ką išties būtina žinoti apie sezoninę alergiją?
Sloga
Sloga / Shutterstock nuotr.

Šienligė – tai alerginis rinitas arba alerginė sloga, kurią sukelia smulkios įvairių augalų (medžių, žolių, piktžolių) žiedadulkės. Statistikos duomenimis, Europoje nuo alerginės slogos kenčia apie 18 proc. žmonių.

„Alerginį rinitą gali sukelti ir kiti įkvepiami alergenai, tačiau, kai kalbame apie šienligę, būtent akcentuojamas provokacinis veiksnys yra žiedadulkės. Skirtingi augalai žydi skirtingais sezonais, todėl šiai būklei būdingas aiškus sezoniškumas, pavyzdžiui, pavasaris – vasara“, – portalui manodaktaras.lt pasakojo gydytojas alergologas-klinikinis imunologas Linas Griguola.

Dažniausiai reakcija į įkvepiamus alergenus pradeda vystytis 3 – 5 m. amžiaus vaikams, tačiau alergija žiedadulkėms gal išsivystyti bet kuriuo gyvenimo etapu. Kodėl taip yra, anot gydytojo, nėra iki galo aišku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius