Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
04 25

Diabetikų vaistai svoriui mažinti: kokie galimi šalutiniai poveikiai?

Pastaraisiais metais išpopuliarėjus naujos kartos diabeto gydymo vaistui „Ozempic“, jo ėmė trūkti JAV ir Europoje, taip pat ir Lietuvoje. Trūkumą paskatino ne tik didėjanti paklausa iš diabeto pacientų, bet ir šio vaisto vartojimas ne pagal indikacijas. Diabetikams skirtus vaistus ėmė vartoti nesergantys diabetu, tačiau norintys numesti svorio.
Nutukimo gydymas diabeto vaistais
Nutukimo gydymas diabeto vaistais / Shutterstock nuotr.

„Ozempic“ veiklioji medžiaga yra semagliutidas, kuris yra natūraliai išskiriamo GLP-1 hormono analogas. Šis hormonas natūraliai išsiskiria pavalgius, skatina insulino išskyrimą, sumažina apetitą, skatina sotumo jausmą.

Dėl liekninamojo poveikio „Ozempic“ tapo labai pageidaujamas nesergančiųjų diabetu, tačiau norinčių numesti svorio. Paklausą dar paskatino Holivudo garsenybės ir influenceriai, neslepiantys, kad vartoja „Ozempic“ svoriui numesti.

„Ozempic“ yra receptinis vaistas, todėl gali būti įsigyjamas tik paskyrus gydytojui. Lietuvoje šis preparatas yra kompensuojamas tik 2-ojo tipo diabetu sergantiems žmonėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius