Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lietuvos restoranuose praūžė Romos artišokų savaitė

„Pati dievinu artišokus. Tikiu, kad jų sveikatingumo galia – lygi stebuklui, jais vaišinu į Romą atvykstančius svečius, bet niekada nesitikėjau, kad į mūsų surengtą „Artišokų savaitę“ Lietuvoje susirinks beveik 200 žmonių. Gal tai mūsų namuose Romoje artišokus ragavusio Juozo Statkevičiaus nuopelnas? “ – sėkme džiaugėsi mados ir gastronomijos ekspertė Jurga Jurkevičienė.
Restorano „Ti’Ana“ virtuvės šefas Maurizio Aldibek tešloje skrudintą artišoką derino su marmuriniu ešeriu
Restorano „Ti’Ana“ virtuvės šefas Maurizio Aldibek tešloje skrudintą artišoką derino su marmuriniu ešeriu / „Tavo Roma“ nuotr.

Žurnalistai Paulius ir Jurga Jurkevičiai lietuviams pristatė brangiausią artišokų rūšį – romanesco cimarolo. Šiam artišokui suteiktas IGP (it. Indicazione Geografica Protetta) ES kilmės ženklas.

„Tavo Roma“ nuotr./„Romanesco cimarolo“ rūšis – pati brangiausia ir sveikatingiausia
„Tavo Roma“ nuotr./„Romanesco – cimarolo“ rūšis – pati brangiausia ir sveikatingiausia

„Artišokų savaitei“ daržovės buvo nuskintos Romos priemiestyje Ladispolyje, kai iki gastronominių renginių Lietuvoje buvo likusios vos kelios dienos. Unikalioje vietovėje – tarp Tirėnų jūros ir Apeninų kalnų – plyti artišokų plantacijos, o Ladispolyje kasmet balandį vyksta artišokų mugė.

„Tavo Roma“ nuotr./„Viva Green Resort“ artišokai svečiams buvo patiekti su avienos šonkauliukais
„Tavo Roma“ nuotr./„Viva Green Resort“ artišokai svečiams buvo patiekti su avienos šonkauliukais

Todėl iš ten atkeliavusios į Lietuvą daržovės buvo kvapnios, pilnos sveikatai naudingos aktyviosios medžiagos cinarino, magnio, geležies ir vitaminų A, B ir E.

Italai vartoja vyną, bet kepenų ligomis serga retai. Jie tiki, kad vienas artišokas kompensuoja vienos vyno taurės padarytą žalą.

Visuose šešiuose Lietuvos restoranuose – Vilniaus „Bel Ami“, „Ti‘Ana“, „ Viva Green Resort“, Kauno „Bernelių užeiga“ ir „DIA“, bei Panevėžio „Pokylių namai Vasaris“ J.Jurkevičienė surengė artišokų gaminimo pamokas.

Svečiai mokėsi taisyklingai nulupti ir supjautyti dailų artišoko skeptrą, iš jo pagaminti carpaccio, kurį vėliau patys ir ragavo.

Iš šios gražios ir brangios daržovės, ją apdorojus, lieka tik trečdalis. Galbūt todėl ji tokia reikšminga sveikatai. Tik būtina išsaugoti jos svarbiausią dalį – viduriuką, kurį italai vadina cuore (it. širdis).

„Italai vartoja vyną, bet kepenų ligomis serga retai. Jie tiki, kad vienas artišokas kompensuoja vienos vyno taurės padarytą žalą. Ar tai tiesa, farmacininkai dar turės iki galo išsiaiškinti, bet jau dabar aišku, kad cinarinas yra būtent tas elementas – polifenolis, kuris regeneruoja kepenų ląsteles“, – aiškino J.Jurkevičienė.

Artišokas, beje, yra sunkiai su vynu derinama daržovė, todėl į Vilniuje, Užupyje įsikūrusį restoraną „Bel Ami“ specialiai šiam vakarui buvo atgabentas Lacijaus regione greta senovės etruskų gyvenvietės Caervetus įsikūrusio „Casale Cento Corvi“ ūkio vynas.

„Pati lankiausi „Casale Cento Corvi“ ūkyje, susipažinau su vyndariu Fiorenzo Collaccianiu. Vynas patiko, tad nusprendėme užsisakyti ir restoranui“, – svečiams sakė restorano „Bel Ami“ savininkė Giedre Budienė.

„Casale Cento Corvi“ vyno ūkyje dažnai rengiamos artišokų šventės, į jas renkasi apylinkių ūkininkai paragauti, kaip vynas dera su šia sudėtinga daržove. Juk būtent etruskų žemėje žaliuoja brangiausių artišokų romanesco cimarolo plantacijos. O mugėje ūkininkai iš artišokų kuria net skulptūras.

„Tavo Roma“ nuotr./„Bel Ami“ klientai „Casale Cento Corvi“ vyną derino prie artišoku
„Tavo Roma“ nuotr./„Bel Ami“ klientai „Casale Cento Corvi“ vyną derino prie artišoku

Išskirtinio vyno derinio su artišoku į restoraną „Bel Ami“ atvyko paragauti garsi Lietuvos fotografė Vaiva Abromaitytė, ekologiškų produktų „Livinn“ parduotuvių tinklo komercijos direktorius Aris Azguridis.

„Tavo Roma“ nuotr./Artišokus ragavo ištikimiausi „Bel Ami“ restorano klientai
„Tavo Roma“ nuotr./Artišokus ragavo ištikimiausi „Bel Ami“ restorano klientai

O Vilniaus dailės akademijos profesorę Jolantą Talaikytę svečiai šįkart išvydo kitame vaidmenyje: J.Jurkevičienė ją pakvietė į artišokų gaminimo pamoką.

Restorane „Ti‘Ana“ buvo įdomu klausyti „Liviko“ kompanijos atstovo, vyno someljė Alberto Koncijalovo nuomonės.

Pasak someljė, artišokas puikiai derėjo prie baltojo Masi vyninės „Masianco“ IGT vyno, sudėtingesnis ir rizikingas derinys – prie raudonojo Masi „Campofiorin“ IGT. Virtuvės šefas iš Italijos Maurizio Aldibekas pademonstravo, kaip prie mėsos ir žuvies patiekalų dera tešloje skrudintas artišokas. Tarp žuvies ir mėsos patiekalo italas patiekė gaivinantį artišokų šerbetą.

„Tavo Roma“ nuotr./Artišokų šerbetas
„Tavo Roma“ nuotr./Artišokų šerbetas

„Kauno „Bernelių užeigos“ virtuvės kolektyvas domėjosi, kaip gaminamas troškintas artišokas, moterys pačios ragavo ir stengėsi suprasti tyro alyvuogių aliejaus reikšmę patiekalams“, – pasakojo J.Jurkevičienė. – Puikų stirnienos kepsnį grilyje svečiams iškepė šefas Valerijus.

Su juo prieš metus buvome dirbę Kauno „Portofino“ virtuvės restorane, kurio valgiaraštį tąkart koregavo mūsų rekomenduotas šefas iš Romos Simone de Santis. Italo pamokas Valerijus įsisavino puikiai. Grilyje iškeptos stirnienos su rozmarinu sultingumas svečiams labai patiko“.

Į Nemenčinėje įsikūrusį „Viva Green Resort“ restoraną susirinko Pauliaus ir Jurgos Jurkevičių renginių ištikimiausi lankytojai ir gastronominių kelionių dalyviai.

Stomatologijos specialistė Raimonda Irkiniene paragauti artišokų atvyko iš Anykščių, o Nemenčinėje įsikūrusiame restorane susitiko visa Vilniuje gyvenanti jos šeima.

Gavusi pakvietimą ragauti artišokų žurnalo „Moteris“ vyriausioji redaktorė Gražina Michnevičiūtė prisipažino esanti didžiulė artišokų gerbėja. Poniai Gražinai patiko artišoko alla romana derinys su grilyje keptais avienos šonkauliukais.

„Tavo Roma“ nuotr./Artišokų gaminimo pamoka „Viva Green Resort“ restorane
„Tavo Roma“ nuotr./Artišokų gaminimo pamoka „Viva Green Resort“ restorane

Artišokų ruošimo pamokai pasisiūlė vilnietė Asta Šimkutė, kuri kartu su šeima ir draugais jau nusipirko bilietą į Romą ir artišokus netrukus ragaus Amžinajame mieste

Panevėžio restorane „Pokylių namai Vasaris“ degustacija buvo surengta jau trečią kartą. Sekmadienio pietų susirinkę panevėžiečiai pirmiausia aistringai dalyvavo gastronominiame protų mūšyje. Svečiai rungėsi žiniomis apie sūrius, aliejų, vyną, kavą.

„Tavo Roma“ nuotr./Rrestorane „Pokyliu namai Vasaris“ svečiai susirungė protmūšyje, kur pademonstravo puikias gastronomijos žinias
„Tavo Roma“ nuotr./Rrestorane „Pokyliu namai Vasaris“ svečiai susirungė protmūšyje, kur pademonstravo puikias gastronomijos žinias

„Panevėžys – tikras gurme miestas“, – pagyrų jiems negailėjo P.Jurkevičius. Panevėžiečiai Tania Paškevičienė, Daiva ir Evaldas Česevičiai, Audra Tamelienė, Vaiva Mateliūnienėir nauja gastronomijos žvaigždė Liana žinojo daugiau, negu bet kuris italas. J.Jurkevičienei po renginio ranką paspaudęs Panevėžio verslininkas Arvydas Rudys padėkojo žurnalistams už Lietuvoje vykdomą sveikatingumo misiją.

Labiausiai J. ir P.Jurkevičius šio gastronominio turo Lietuvoje metu nustebino Kaune, Maironio gatvėje, įsikūręs restoranas „DIA“.

„Net savo artimiausių draugų nespėjome pakviesti, kai iš restorano atėjo žinia, jog per savaitę užsakytos visos vietos. Dėl vienos mielos giminaitės atsisakėme net savo staliuko“, – teigė J.Jurkevičienė.

„Tavo Roma“ nuotr./Restorano „DIA“ svečiai ragavo iš Italijos atvykusius artišokus
„Tavo Roma“ nuotr./Restorano „DIA“ svečiai ragavo iš Italijos atvykusius artišokus

„Mes užsirašėme į abu artišokų renginius Kaune. Ir mūsų vaikus į abi vakarienes pasikvietėme“, – juokėsi ištikimi J. ir P.Jurkevičių renginių lankytojai Dalia Šarakauskienė ir Arvydas Paškevičius. – Apie gastronominius vakarus sužinojome prieš metus, kai žurnalistai surengė vakarą Kauno Raudondvario „Medžiotojų užeigoje“ su unikaliu žvėrienos meniu.

Kur buvo tas unikalumas? Ogi mėsa buvo kepama tik grilyje, be minkštinimo orkaitėje. Tai – Jurgos itališkas florentietiško bifštekso kepimo metodas. Vėliau patys nuvykome į jų surengtą vakarienę Romoje, valgėme risotto su sepijų rašalu ir anglies duona. Patyrėme naujų emocijų.

O dabar jie stebina artišokais Kaune. Jurga juos pagamino su elniena ir stirniena, su tunu ir jūros gėrybėmis. Apšlaksčius tyru aliejumi daržovės, mėsa, žuvis ir jūros gėrybės įgauna kitą skonį“.

„Tavo Roma“ nuotr./Daugiaryžio su artišokais ir krevetėmis paragauti į restoraną „DIA“ atvyko itališkos virtuvės gerbėjai
„Tavo Roma“ nuotr./Daugiaryžio su artišokais ir krevetėmis paragauti į restoraną „DIA“ atvyko itališkos virtuvės gerbėjai

Pagyrų negailėjo ir kiti vakarienių dalyviai. „Labai noriu išmokti gaminti artišokus“ , – restorane „DIA“ teigė ištikimas gastronominių vakarienių ir kelionių dalyvis Tomas Eitutis. O Italijos gerbėja Edita Plūkienė po vakarienės „DIA“ tvirtino, kad įsimylėjo artišokų carpaccio.

„Vertinu vyną, tai teks pamėgti ir artišokus“, – juokavo verslininkas kaunietis Audrius Šimkevičius.

Audrius – gastronominių kelionių gerbėjas. Kartu su penkiais bendraminčiais kovo pabaigoje Kampanijos regione verslininkas tyrinės picos ir buivolių mocarelos gaminimo paslaptis.

„Visi patiekalai skanūs su jūsų aukščiausios kokybės alyvuogių aliejumi“, – negailėjo komplimentų J. ir P.Jurkevičiams LNK televizijos laidų vedėja Agnė Zacharevičienė. Ji su sūnumi Robertu ir vyru Rolandu praėjusį rugsėjį keliavo spausti alyvuogių aliejaus į Lacijaus aliejaus sostinę Kanino.

„DIA“ restorane pirmą kartą Jurgai teko artišokus gaminti, padedant išskirtinai vyriškam kolektyvui. Jauną virtuvės personalą renginio pabaigoje Paulius pakvietė aplodismentams ant scenos.

„Buvo įdomu gaminti artišokus su alyvuogių aliejumi. Tiesa, Lietuvoje parduodami švieži artišokai neprilygsta atvežtiems iš Romos“, – teigė restorano „DIA“ virtuvės šefas Mantas Dobradziejus.

„Tavo Roma“ nuotr./„Gragnano fusili“ pasta su  triušienos ragu, troškintais artišokais, mėtomis ir tyru alyvuogių aliejumi
„Tavo Roma“ nuotr./„Gragnano fusili“ pasta su triušienos ragu, troškintais artišokais, mėtomis ir tyru alyvuogių aliejumi

To, ką ragavo ir sužinojo „Artišokų savaitėje“ kartu su Jurga ir Pauliumi dalyvavę žmonės, greičiausiai nepakartosite savo namuose. Vis dėlto paragauti patiekalo su artišokais galite ir jūs – J.Jurkevičienė siūlo išbandyti šį receptą:

Padažas : 4 žmonėms reikia;

Pusės  500 gr. ryšulėlio  gragnano fusili artišokų

200 gr. triušienos

2 šaukštai desertinio vyno

0, 5 stiklinės baltojo stalo vyno

Pecorino sūrio

Į mažą puodą įpilkite tyro alyvuogių aliejaus, jame pakaitinkite česnaką. Kai vos pagels, česnaką išmeskite.

Į šiltą aliejų suverskite maltą triušieną ir pakaitinkite, kol paruduos ir išsiskirs sultys. Supilkite baltojo vyno taurę, pasūdykite jūros druska. Maišykite.  Pabaigoje pašlakstykite desertiniu vynu „Porto“ arba „Marsala“.

Nepamirškite: prie artišoko netinka jokios kitos žolės, tik mėta.

Į keptuvę įpilkite aliejų ir vėl patroškinkite česnaką iki gelsvumo. Išmeskite. Į šiltą aliejų suberkite nuluptą ir smulkiai supjaustytą artišoką. Nepamirškite, kad artišokas greitai juoduoja, todėl jį ruošiant skilteles reikia laikyti šaltame vandenyje su išspausta citrina.

Troškinkite artišoką ketvirtį valandos. Pabaigoje įmeskite mėtos šakelę. Nepamirškite: prie artišoko netinka jokios kitos žolės, tik mėta.

Išsivirkite dideliame sklidiname sūdyto vandens puode gragnano fusili pasta. Nupilkite kelias minutes anksčiau, nei parašyta ant pakelio. Suverskite pastą atgal į puodą ir pašlakstykite tyru alyvuogių aliejumi. Išmaišykite. Paskui ant fusili pilkite triušienos ragu ir troškintą artišoką.  Gerai išmaišykite.

Patiekę į lėkštę apibarstykite tarkuotu avies sūriu pecorino, ir šviežiai maltu juoduoju pipiru. ​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius