Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žinomi Lietuvos žmonės – detektyvo vertos istorijos sūkuryje: siautėja vadybininku apsimetęs aferistas

Atlikėjas Česlovas Gabalis, ragindamas neužkibti ant sukčių kabliuko, neseniai į viešumą iškėlė nemalonią situaciją – jis nustebo sužinojęs, kad kažkas, prisistatęs vadybininku, skelbimų portale melagingai siūlo jo koncertus. Tačiau 15min pradėjus gilintis į šią istoriją, pasirodė, kad ji painesnė, negu atrodė iš pirmo žvilgsnio. Pasirodo, tokių atlikėjų, kurių vardu naudojamasi be sutikimo, yra kur kas daugiau, o kas už to slypi, išsiaiškinti nėra jau taip paprasta – iš pirmo žvilgsnio paprasta istorija iš tiesų primena tikrą detektyvą.
Justinas Jankevičius, Česlovas Gabalis
Justinas Jankevičius, Česlovas Gabalis / 15min nuotr.

Kaip 15min aiškino Č.Gabalis, apie interneto portale Alio.lt įdėtą skelbimą jis sužinojo iš vienos moters, kuri dėl koncerto ir kalbėjosi su tariamu vadybininku.

„Ji man į feisbuką parašė, kad paskambinus nurodytu numeriu labai negražiai su ja bendravo. Iškart kilo įtarimas, nes pas mane niekas taip nedaro. Tad pasiskambinome tai moteriai ir išsiaiškinome, kad tokio numerio tikrai niekam nesu davęs ir čia visai ne mano vadyba“, – stebėjosi Č.Gabalis.

Anot Česlovo, moteriai, kuri derino koncerto detales, buvo nurodyta ir jo kaina – 3,5 tūkst. eurų. Negana to, pažadėtos tos datos, kuriomis Česlovas užimtas: „Sakė, kad aš tą dieną laisvas, galima užsakyti.“

Č.Gabalis įsitikinęs, kad tai reikia viešinti, nes, kad ir kaip bebūtų apmaudu, netrūksta patiklių žmonių, kurie patiki sukčiais ir pakliūva į jų pinkles.

„Nelabai suprantu, kas ten taip naudojasi, bet keista, kad žmonės užkimba. Nes nežinau, ar kokie nors atlikėjai, siūlantys koncertus, iš tiesų deda reklamą į Alio.lt“, – svarstė Česlovas.

Asmeninio albumo nuotr./Česlovas Gabalis
Asmeninio albumo nuotr./Česlovas Gabalis

Č.Gabalio teigimu, tokios situacijos žlugdo gerą atlikėjo įvaizdį: „Manau, kad jeigu kas nors susimokėjo, kad ir avansą, o koncertas neįvyko, jautiesi truputėlį be kaltės kaltas.“

Česlovas bandė skambinti nurodytu numeriu, tačiau nesėkmingai – jam niekas nekėlė telefono ragelio. Dėl klaidinančio skelbimo jis susisiekė su portalo administracija ir netrukus jis buvo išimtas. Vis dėlto Č.Gabalis pastebėjo, kad portale siūloma ir kur kas daugiau atlikėjų koncertų, galima užsisakyti ir renginių vedėjų paslaugas. Kreiptis į policiją jis kol kas nežada, tačiau jei situacija pasikartos, neatmeta tokios galimybės ateityje.

„Patruliams“ įdomu sužinoti, kiek įkainotas jų koncertas

Minėtame portale siūlomas ir grupės „Patruliai“ pasirodymas – šiame skelbime figūruoja tas pats telefono numeris. Apie tai sužinojęs grupės narys Juozas Butnorius 15min patikino, kad jų koncertus galima užsisakyti arba per pačius atlikėjus, arba per organizatorę, bet tikrai ne skambinant Alio.lt nurodytu numeriu. Jis teigė, kad būtų įdomu išsiaiškinti, kas slypi už tokių skelbimų. Tiesa, anksčiau vieną kartą jau bandė.

„Esame girdėję tokius gandus, kad kažkas siūlė mūsų koncertus už tikrai neadekvačias sumas ir bandė ar taip užsidirbti, ar dar kažką padaryti. Net patys mėginome išsiaiškinti šį kriminalą, bandėme susisiekti, gauti kontaktą, bet mums nepavyko to padaryti“, – prisiminė Juozas.

15min išgirdęs, kad Alio.lt vėl įdėtas panašaus pobūdžio skelbimas, J.Butnorius nusijuokė: „Lietuvoje atsirado labai rimtas vadybininkas. Mes būtinai jam paskambinsime ir sužinosime, kiek kainuojame.“ Jis pridūrė, kad tikriausiai paseks Č.Gabalio pavyzdžiu ir susisieks su portalo administracija, kad skelbimas būtų pašalintas.

Paminėjus, kad Česlovui prisiskambinti nurodytu numeriu nepavyko, Juozas vėl nepraleido progos pašmaikštauti. „Turbūt labai užsiėmęs vadybininkas, jei neatsako“, – juokais svarstė jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Patruliai“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Patruliai“

Vis dėlto Juozas neslėpė, kad pati situacija jam taip pat nemaloni. Jis pritarė Č.Gabaliui, kad dėl tokių veikimo schemų galiausiai nukenčia patys atlikėjai.

„Dėl šito dalyko mes turime atsakyti prieš kitus žmones. Jeigu koncerto metu bus blogas garsas, klausytojas niekada nepagalvos, kad dėl to kaltas garsistas, o ne atlikėjas. Tai čia lygiai ta pati situacija – paima honorarą, vėliau paaiškėja, kad žmogus buvo apgautas, o kalti liekame mes.

Žmones reikėtų dar kartą informuoti, kad, tariantis dėl koncertų, turi būti pasirašomos sutartys, ir nemanau, kad būtų prašoma tokių neadekvačių sumų. Tiesiog kažkas nori taip užsidirbti“, – situaciją komentavo J.Butnorius.

Nuo Merūno iki Rolando Kazlo

Už grupės „el Fuego“ koncertus atsakinga įmonės „Zuzi muzika“ darbuotoja Edita 15min sakė, kad, Č.Gabaliui pradėjus diskusiją apie galimą aferistą, portale ji aptiko ir „el Fuego“ skelbimą. Tiesa, tai – jau ne pirmas kartas.

„Irgi rašysime, kad išimtų. Čia ne pirmas atvejis, nes ir anksčiau esame naikinę tuos skelbimus. Neįsivaizduojame, kas čia, bet turbūt kažkas negražiai žaidžia“, – sakė ji.

Tas pats telefono numeris, kaip ir po Č.Gabalio skelbimu, nurodytas ir prie kur kas daugiau panašaus pobūdžio skelbimų. Čia kviečiama užsisakyti ne tik Č.Gabalio, grupių „Patruliai“, „el Fuego“, bet ir Kastyčio Kerbedžio, Irūnos Puzaraitės ir Mariaus Jampolskio, Egidijaus Sipavičiaus, Merūno, „Rondo“, Biplan“, „Lemon Joy“, „Žas“, „Inculto“, „Baliaus“, „Vairo“ koncertus. Taip pat siūlomos ir renginių vedėjų – Vitalijaus Cololo, Justino Jankevičiaus, Giedriaus Savicko, Rolando Vilkončiaus, Andriaus Rožicko ar Rolando Kazlo – paslaugos.

Aferistas dirba profesionaliai

15min pabandė susisiekti minėtu numeriu ir, priešingai nei Č.Gabaliui, tą pavyko padaryti – juo atsiliepė prisistatyti nenorėjęs vyriškis. Pasiteiravus, ar įmanoma šventei rugpjūčio mėnesį užsisakyti, pavyzdžiui, mažiausiai tikėtiną variantą, t.y. laidų vedėją Justiną Jankevičių, asmuo patikino, kad tai tikrai realu. Vis dėlto netrukus paslaugas teikiantis asmuo pasisiūlė pagalvoti apie finansiškai patrauklesnį variantą.

„Jūsų šventei neužteks tik renginių vedėjo, todėl siūlau imti paketą – į jį bus įskaičiuotas kitas laidų vedėjas, pučiamųjų kvarteto pasirodymas ir saksofonistas“, – pasiūlymą pateikė asmuo.

Pasiteiravus, ar vietoj minėtų atlikėjų galėtų pasirodyti žinomi Lietuvos atlikėjai, asmuo teigė, kad tai tikrai įmanoma. Vis dėlto paprašius tiksliai įvardinti, su kuo dirba, teigė, kad į šį klausimą negali atsakyti, nes gali pasiūlyti daug ką. Visgi net ir po kelių raginimų atsakyti, kas gi iš žinomų atlikėjų gali pasirodyti, atsakymo nepateikė.

Toliau derantis dėl Justino Jankevičiaus, asmuo teigė, kad po pokalbio iš karto pradės derybų klausimą. Anot jo, laidų vedėją tikrai galima pakviesti į šventę, tik reikia įsitikinti, ar Justinas nebus užimtas.

Reikia pastebėti, kad aferas rengiantis asmuo paslaugas teikia profesionaliai – iš karto pasiteiravo, kuriame mieste vyks šventė, klausė, ar būtų galima išvysti šventės vietos nuotraukas, kad būtų aišku, kiek patalpose vietos. Taip pat pasiūlė susitikti ir asmeniškai susitarti dėl visų poreikių.

Beje, pasiūlyto „paketo“ kaina siektų apie 1,5 tūkst. eurų. O vien tik Justino Jankevičiaus dalyvavimas, anot asmens, kainuotų 3 tūkst. eurų.

„Kiekvienam asmeniui yra individuali kaina. Jis nėra pigus vedėjas. Reikia su juo susėsti ir perkalbėti, ar jis (J.Jankevičius – red.past.) tikrai galės, ar norės. Žinote, dabar ir nežinomi vedėjai kainuoja 1000 eurų, o tie, kurie nuolat pasirodo televizijoje, tai jau tikrai reikalaus daugiau pinigų“, – sako jis.

Ir, kaip minėta, atlikėjų ir vedėjų paslaugantis siūlantis asmuo priminė, kad prieš koncertą reikės sumokėti užstatą.

„Rezervuojant, žinoma, reikės mokėti, nes jūs galite persigalvoti, o mes jau būsime sutarę su Justinu. Tada turėsim jam sumokėti už sugaištą laiką ar suklaidintą datą“, – sako asmuo.

Justinas Jankevičius su aferistu jau buvo susidūręs

Susisiekus su Justinu Jankevičiumi, šis teigė apie jo vardu besinaudojantį asmenį žinantis, nes panaši istorija nutiko prieš kelerius metus. Tąkart apie aferistus jis sužinojęs iš jam asmeniškai parašiusios moters, kuri pranešė, kad jos dukrai gimtadienį organizuojantis Justino Jankevičiaus vadybininkas yra labai nemandagus.

„Jis vis dar daro tai“, – tik papasakojus apie situaciją sureagavo Justinas Jankevičius.

Laidų vedėjas pasakoja kadaise su juo jau turėjęs kontaktą. „Paskambinau jam, pasakiau, kad taip daugiau nesielgtų, bet jis, matyt, nesikeičia“, – sako Justinas.

Vido Černiausko nuotr./Justinas Jankevičius
Vido Černiausko nuotr./Justinas Jankevičius

Tąkart asmuo reklamą iš skelbimų portalo išėmė išgirdęs, kad Justinas grasina teismais. Justinas džiaugiasi, kad tąkart buvo apsieita be jų.

„Jeigu situacija nepasikeis, vėl reikės kreiptis į teisininkus“, – sakė J.Jankevičius.

Nukreipė į kitą asmenį

Vis dėlto, su galimu aferistu susisiekus kitam 15min žurnalistui, viskas pasisuko kiek netikėta linkme. Išreiškus pageidavimą gimtadienio šventei užsisakyti grupę „Patruliai“, jis pasiteiravo norimos datos, tačiau šįsyk, kiek patylėjęs, nurodė paskambinti kitu numeriu.

„Tas žmogus, Ferdinandas, dirba su „Patruliais“, – padiktavęs numerį pasakė jis ir baigė pokalbį.

Tuomet paaiškėjo, kad minėtasis Ferdinandas – muzikos vadybos agentūros „Egomuzika“ vadovas. Susisiekus dėl grupės „Patruliai“ koncerto, jis paprašė atsiųsti užklausą el. paštu dėl renginio detalių.

Įmonės puslapyje – dešimtys atlikėjų,. Tačiau štai jame esantis Radžis 15min patikino, kad agentūra veiklą vykdo sąžiningai.

„Šitą žmogų žinau, jis tikrai ne aferistas, dirba normaliai. Kartais vis duoda užklausas žmonėms, seniūnijoms dėl koncerto, ir, jeigu tinka, tada jie mane siūlo ir aš važiuoju dainuoti.

Mano reikalas atvažiuoti ir padainuoti, o į visa kita aš nesigilinu. Sutartys visada būna, jokių grynųjų pinigų, viskas pavedimu“, – sakė Radžis.

Tačiau kas tuomet sieja minėtos įmonės vadovą ir vyriškį, atsiliepusį skelbimuose nurodytu numeriu?

Kiek vėliau pats Ferdinandas Raudonius 15min patikino, kad to žmogaus nepažįsta, jie tikrai nebendradarbiauja ir jokių skelbimų į Alio.lt jis nedėjo. Tačiau kodėl tada vyriškis dėl „Patrulių“ koncerto nurodė kreiptis būtent į jį? Paaiškinti šios painios situacijos negalėjo ir F.Raudonius.

Skelbimai pašalinti

15min pradėjus domėtis situacija, diskusijų sukėlusių skelbimų tą pačią dieną nebeliko. Kaip informavo portalo administracija, tokių veiksmų imtasi sulaukus skundų.

„Gavus pranešimą dėl klaidinančios informacijos skelbime, skelbimo autorius buvo blokuotas ir įspėtas dėl Alio.lt portalo taisyklių pažeidimo“, – savo atsakyme teigė skelbimų portalo administracija, pridūrusi, kad dėl tokių atvejų nusiskundimų gauna retai.

Tuo, kad buvo sureaguota į gautus skundus, apsidžiaugė ir Justinas Jankevičius, kurio vardas, kaip buvo minėta prieš tai, taip pat figūravo skelbimuose. „Alio.lt buvo malonūs užblokuoti šį vartotoją“, – pakomentavo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius