Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Futbolas ir ginklai: „Rheinmetall“ pradėjus remti futbolo klubą „Borussia“, Vokietijoje užvirė diskusijos

Trečiadienį skelbta, kad vienos žinomiausių Vokietijos futbolo komandų „Borussia“ rėmėjais taps Vokietijos gynybos milžinė „Rheinmetall“. Tai – pirmas atvejis, kai Vokietijos sporto komandą rems ginkluotės gamintojas. Dalis fanų išreiškė nepasitenkinimą, tačiau Vokietijos ekonomikos ministras pavadino tai ženklu, kokioje padėtyje šiandien esame.
„Borussia“ ir „Rheinmetall“
„Borussia“ ir „Rheinmetall“ / dpa, SOPA images

Kaip jau skelbta anksčiau šią savaitę, Vokietijos gynybos pramonės milžinė „Rheinmetall“ trečiadienį pranešė, kad susitarė dėl rėmimo sutarties su Dortmundo „Borussia“, Bundeslygos futbolo klubui ruošiantis Čempionų lygos finalui.

„Rheinmetall“ pareiškime teigiama, kad pagal trejus metus galiosiančią sutartį jai bus skirta reklaminė erdvė namų stadione ir spaudos konferencijų vietose.

123RF.com nuotr./Verslininkas, spardantis futbolo kamuolį
123RF.com nuotr./Verslininkas, spardantis futbolo kamuolį

Grupė teigė, kad „Rheinmetall“ logotipas bus matomas jau prieš šeštadienį vyksiančias Čempionų lygos finalo rungtynes Vemblio stadione Londone, kur Dortmundo „Borussia“ susitiks su Madrido „Real“.

Toks netipinis reklamos sprendimas Vokietijoje buvo pasitiktas dvejopai.

Kaip skelbia Vokietijos naujienų portalas dw.com, iki šiol pacifistiškai nusiteikusioje Vokietijoje tai buvo tiesiog neįsivaizduojama: populiari sporto komanda nuo šiol reklamuos ginklų gamintoją.

„Rheinmetall“ būstinė yra Diuseldorfe, Šiaurės Reino-Vestfalijos federalinės žemės, kuri kartu su Dortmundu apima visą pramoninį Rūro regioną, sostinėje. Todėl tai, kad „Borussia“ buvo pasirinkta reklamos partnere, atrodo gana logiška. „Rheinmetall“ yra giliai įsišaknijęs Reino-Ruro regiono aglomeracijoje“, – pranešime spaudai priminė koncerno vadovas Arminas Pappergeris.

I.Budzeikaitė/Lietuvos kariuomenės nuotr./Boxer IFV „Vilkas“
I.Budzeikaitė/Lietuvos kariuomenės nuotr./Boxer IFV „Vilkas“

Jis teigia, kad reklama padės toliau didinti tarptautinį įmonės prekės ženklo populiarumą, rašo dw.com.

Dortmundo „Borussia“ ir „Rheinmetall“ partnerystė sulaukė ir teigiamų, ir griežtų sirgalių, žiniasklaidos ir visuomenės atstovų reakcijų.

Susitarimui pritarė Vokietijos ekonomikos ministras Robertas Habeckas, vienas iš partijos „Bündnis 90/Die Grünen“ („Aljansas 90/Žalieji“) lyderių, pažymėdamas, kad tai atspindi geopolitinę tikrovę, su kuria dabar susiduria Europa.

„Rheinmetall“ remia futbolo klubą – neįprasta, tačiau tai rodo, kokioje padėtyje esame“, – sakė R. Habeckas.

Tuo pat metu Šiaurės Reino-Vestfalijos naujienų informacinis portalas „Der Westen“, pasmerkė susitarimą ir pavadino jį „įvarčiu į savo vartus“. Kanalo n-tv.de interneto svetainėje cituojami pacifistinių organizacijų pareiškimai, kuriuose teigiama, kad jie yra šokiruoti ir reikalauja nedelsiant nutraukti sutartį. Portalas t-online.de praneša apie sirgalius, kurie paskelbė nutraukiantys Dortmundo „Borussia“ klubo palaikymą, rašo dw.com

„The New York Times“ savo šeštadienio publikacijoje cituoja į pensiją išėjusią mokytoją iš Dortmundo Inge Fahle, kuri visą gyvenimą buvo klubo gerbėja. „Dortmundo Borussia“ yra futbolo klubas, kuris visuomet nustatė standartus tolerancijai ir socialiniams projektams. Rėmimo sutartis su ginklų gamintoju šiuo atveju tiesiog neveikia“, – teigė I.Fahle.

Vokietija suteikė Ukrainai apie 30 mlrd. JAV dolerių karinės paramos, kuri apima „Rheinmetall“ gaminamą amuniciją, tankus ir kitas medžiagas, pažymi „The New York Times“.

Planuoja kurtis ir Lietuvoje

Kaip skelbta anksčiau, balandžio viduryje Lietuvos Vyriausybės ir „Rheinmetall“ atstovai Vilniuje pasirašė ketinimų protokolą dėl 155 mm artilerijos amunicijos gamyklos Lietuvoje statybų ir pradėjo derybas dėl investicijų sutarties.

Ji, anot ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės, turėtų būti pasirašyta artimiausiomis dienomis.

Naujienų agentūros BNS turimi Vyriausybės kanceliarijos dokumentai rodo, kad mainais už 340 hektarų ploto sklypą aukštajai mokyklai svarstoma perduoti šešis 352,1 hektaro ploto netoli Šeduvos ir Baisogalos esančius atskirus žemės sklypus.

Šie sklypai šiuo metu priklauso Lietuvos sveikatos mokslų universitetui (LSMU). Jo taryba sklypų atidavimo klausimą ketina svarstyti neeiliniame posėdyje birželio 13-ąją.

Anksčiau skelbta, kad „Rheinmetall“ amunicijos gamyklos Lietuvoje statybas siekiama pradėti jau šių metų rudenį.

Lietuvoje sporto klubus dažniausiai remia vietinės įmonės, o atvejai kai tai padarytų savo padalinį čia įkūręs pramoninio tipo investuotojas yra retesni.

Tiesa, šalies krepšinio ir futbolo komandas remia ne viena užsienio kompanija, Lietuvoje nevykdanti gamybos – tai ir automobilių gamintojai, sportinės aprangos ir kitų su aktyviu gyvenimo būdu susijusių produktų gamintojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus