Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gargždų gamykla – po 22 metų nebe rusų rankose: savininkas yra kaltinęs „antirusiška retorika“

Gargžduose esanti bituminių membranų ir čerpių gamyklą „Mida LT“ pakeitė savininkus – ją įsigijo Prancūzijos izoliacinių medžiagų ir stogų dangų bendrovė „Holding Soprema“.
Rusijos rubliai
Rusijos rubliai / 123RF.com nuotr.

Apie tai pirmasis pranešė portalas vz.lt.

Bendrovės akcijas prancūzams pardavė Lenkijoje nepageidaujami Rusijos verslininkai Sergejus Kolesnikovas ir Igoris Rybakovas, nurodo portalas.

2023 m. rudenį Rusijos interneto portalo kommersant.ru paklaustas, ar ketina parduoti visas užsienyje esančias savo įmones, S.Kolesnikovas sakė, kad „Technonikol“ žiūri atskirai į kiekvieną šalį.

„Technonikol“, besispecializuojanti statybinių medžiagų ir sistemų gamyboje, be Rusijos, „Technonikol“ dar valdė įmones Italijoje, Vokietijoje ir Lietuvoje.

S.Kolesnikovas teigė, kad Vokietijoje bei Italijoje nemato daug „anti-rusiškos retorikos“, tačiau Lietuvos tarp jų nepaminėjo.

„Iš tų šalių, kuriose vyrauja labai stiprios antirusiškos nuotaikos, kuriose bankai nenori dirbti su rusiškų šaknų turinčiomis įmonėmis, kurių vadovybė nėra labai lojali, mes pasitraukiame. Pavyzdžiui, iš Škotijos. Vokietija ir Italija dar nėra antirusiškos retorikos priešakyje. Kol kas matome, kad jie leidžia mums ten dirbti, todėl Vakarų Europoje jaučiamės daugmaž užtikrintai“, – kommersant.ru teigė jis.

Rusijos milijardierius taip pat kalbėjo, kad kompanija nebeinvestuoja Europoje.

„Taip, kol kas įšaldėme investicijas Europoje. Pirma, tai draudžia įstatymai. Tarp Rusijos ir nedraugiškų šalių turime valiutinį kordoną. Ir, savaime suprantama, investuoti ten yra kvaila, nes dabar nuosavybės teisė, kuri buvo nepajudinama, tapo labai efemeriška. Per pastaruosius pusantrų metų visiškai pasikeitė vertybių sistema. Tai, kas buvo laikoma saugiu, tapo pavojingu, ir atvirkščiai“, – leidiniui kalbėjo jis.

„Mida LT“ iki 2011 m. geriau buvo žinoma kaip „Gargždų mida“ šiuo metu dirba 91 darbuotojai.

Pernai bendrovė gavo 38,2 mln. eurų pajamų ir 387 847 eurų pelno. 2022 m. rezultatai buvo geresni – „Mida LT“ gavo 46 mln. eurų pajamų ir uždirbo 3,55 mln. eurų grynojo pelno.

Pati „Technonicol“ grupė iki Rusijos invazijos į Ukrainą valdė gamyklas šešiose šalyse: Rusijoje, Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje, Italijoje, Lietuove ir Lenkijoje

2023 m. liepą Lenkijoje „Technonicol“ valdytos gamyklos buvo nusavintos, o gamyklas Jungtinėje Karalystėje, teigia S.Kolesnikovas grupė buvo „priversta parduoti“.

Interviu „Kommersant“ verslininkas teigė, kad nuostolis dėl gamyklos Lenkijoje nusavinimo gali siekti 160 mln. eurų ir teigė, kad „Technonicol“ jau pateikė ieškinį prieš Lenkijos vyriausybę. Tačiau net jei gamyklos bus parduotos, pinigų S.Kolesnikovas teigė nesitikintis gauti.

Pagal „Forbes“ S.Kolesnikovo turto vertė siekia 1,2-1,4 mlrd. JAV dolerių.

Tuometinę „Gargždų Midą“ iš Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijos „Technonicol“ įsigijo dar 2002 m. pradžioje.

60,33 proc. akcijų akcijų paketas, kurio nominali vertė viršijo 5,75 mln. litų, buvo parduotas už 1,2 mln. litų (apie 350 tūkst. eurų). Jis įsigytas per įmonę „Oxford Limited“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus