Su 15 diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV vyriausybės ekspertai: reikia uždrausti įmones įsigyti kinams

Neigiamas požiūris į Kinijos vykdomą įvairių pasaulio bendrovių supirkimą vis labiau stiprėja. Štai JAV vyriausybės ekspertai bando sukliudyti Kinijos valstybinių bendrovių siekiams įsigyti amerikiečių bendroves, rašo cnn.com.
Kinijos ir JAV vėliavos
Kinijos ir JAV vėliavos

JAV vyriausybės Kinijos ir JAV ekonominio ir saugumo stebėjimo komisija nori, kad Vašingtonas uždraustų valstybinėms komunistinės Azijos šalies bendrovėms įsigyti amerikiečių įmones.

Šiuo metu kinai verslus užsienyje perka neregėtu greičiu, o tai kelia nerimą kai kurioms Vakarų šalims. Ypatingai nepatikliai vakariečiai žvelgia į technologijų bendrovių įsigijimus.

JAV vyriausybės komisija, kuri tiekia neįpareigojančias rekomendacijas Kongresui, kaltina Pekiną naudojant valstybines bendroves kaip įrankius siekiant nacionalinio saugumo tikslų.

„Egzistuoja didelė rizika, kad kai tik valstybinė Kinijos įmonė įsigyja arba įgauna kontrolę JAV bendrovėje, ji turimas technologijas, informaciją ir rinką gali panaudoti Kinijos valstybei naudinga linkme taip darydama žalą JAV nacionaliniam saugumui“, – sakoma trečiadienį išplatintoje komisijos ataskaitoje.

Minėtoji komisija, kuri buvo įkurta siekiant stebėti JAV ir Kinijos santykius, yra žinoma dėl savo karingos pozicijos Pekino atžvilgiu.

Ataskaita, kurioje rekomenduojama kinams uždrausti įsigyti JAV įmones, buvo išplatinta jau šalies prezidentu išrinkus Donaldą Trumpą, kuris pažadėjo laikytis griežtos politikos bendraujant su Kinija.

Rinkimų kampanijos metu D.Trumpas grasino įvesti 45 proc. siekiančius mokesčius kiniškoms prekėms, o Pekiną vadino valiutos manipuliatoriumi.

Kinų investicijas į JAV įmones skatina daugybė veiksnių, tarp kurių yra centrinės Kinijos valdžios skatinimas ir lėtėjantis ūkio augimas namuose.

Nors Vakarų šalys ir kompanijos dažnai sveikina kiniškų pinigų injekcijas, tačiau kritikai siūlo nepamiršti, jog pats Pekinas yra ne toks atviras užsienio investicijoms į kai kuriuos iš savo ūkio sektorių.

Kai kurie pastarojo meto kinų bandymai perimti JAV technologijų įmones sukėlė nerimą Vašingtone.

Pavyzdžiui, valstybinė Kinijos įmonė „Tsinghua Unigroup“ buvo priversta atsisakyti 3,8 mlrd. dolerių dydžio investicijų į bendrovę „Western Digital“ vasarį po to, kai JAV rinkos reguliuotojai pareiškė tirsiantys, ar sandoris nesilpnina šalies saugumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai