-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 13

Paskutinė Lietuvos siuvėjų karta: „Dirbti sunku, o mokama mažai“

Širvintų rajone veikiančios siuvyklos vadovė Aistė Inčiūrienė sako, kad surasti siuvėją darosi vis sunkiau. Ar siuvėjo amato niekas nebesimoko? Mokymo centro atstovė purto galvą – norinčių yra, tačiau baigusieji net negalvoja apie siuvyklas. Kodėl? Nes sunku ir mažai mokama. Bet Užimtumo tarnybos duomenys rodo visiškai priešingą vaizdą – ieškančių kur kas daugiau, nei tokį darbą siūlančių.
Aistė Inčiūrienė
Aistė Inčiūrienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pradėjo nuo rūbų vaikams

Aistė pasakoja, kad „Juko day“ siuvyklos pradžia – vaikai, kai norėjosi jiems kažką įdomesnio, gražesnio padaryti.

„Kadangi mūsų kokybė patiko, pradėjo prašyti ir moteriškų drabužių. Pradėjo mano draugė, paskui ji pervargo, perdegė, tada pasiūlė tęsti tą veiklą man, nes nutraukti buvo gaila. Aš jau irgi turėjau beveik metukų sūnų. Taip po truputį labai jau išsiplėtėme.

Atsirado prašymų galbūt galėtume ir kitiems siūti, apsiėmiau kitiems prekių ženklams siūti. Ir išaugome iki šios dienos. Kol kas klientų siuvimo paslaugai ieškoti nereikia, vieni per kitus“, – apie verslo pradžią pasakojo A.Inčiūrienė.

Savo ženklo drabužius ji pasakoja pardavinėjanti internetinėje parduotuvėje. Vaikams čia siuvamos ir striukės, ir suknelės, ir kostiumėliai, pižamos, moterims – sportinius megztinius, sukneles, tačiau jų nėra tiek daug, kiek Aistė sako norinti, nes tam reikia įdėti daug darbo. Ji pati ir modelius kuria, ir audinių ieško. Tik siūti sako nemokanti.

Pastaruoju metu pabrango viskas, pasakoja siuvyklos vadovė, tiek audiniai, kitos priemonės, tiek elektra, kadangi jos sąnaudos nemažos – ir apšvietimui, ir darbui, ir šildymui: „Kiek paaugo žaliavos ir sąnaudos gamybai, jeigu tiek pakelčiau drabužių kainas, tai būtų sunku. Kol kas tempiu, nesinori ir klientų nuvilti.

Sunku, drabužių pasiūla labai didelė. O grietosios mados greitai – nežinau, iš kur tokiomis kainomis jie gauna žaliavų ir pasiūti geba.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Siuvykla „Juko day“ esanti Širvintų rajone
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Siuvykla „Juko day“ esanti Širvintų rajone

Audinius Aistė sako įsigyjanti iš įvairių teikėjų – Lenkijoje, Nyderlanduose, Vokietijoje, kitose šalyse. Esą kiekvieną naują audinį bando pati, tik tada perka didesnius kiekius.

Siuvėjų dar priimtų, bet nėra

Aistė neslepia, kad palaikymo iš aplinkinių imantis šio verslo trūko, tik vyras pasakė „imk ir daryk“. „Močiutė mano buvo siuvėja, tai ji sakė – ojetus, kaip tu čia nuolatinį darbą keiti į siuvimą, iš to siuvimo čia nieko gero nebus. Bet kažkaip po truputį.“

Šiuo metu įmonėje dirba šešios siuvančios moteris, lygintoja, sukirpėja, administratorė.

Nėra siuvėjų. Mano jauniausia siuvėja – 40 metų. Jaunesnę neturiu šansų surasti, nes neina mokytis, o jei tos jaunosios ir eina, tada jau pradeda savo.

Siuvyklos vadovė sako, kad norėtų priimti dar bent kelias siuvėjas, darbo joms užtektų, tačiau tiesiog jų neranda. Nes Širvintų rajone yra kelios siuvyklos, veikia garsioji „Lelija“, tad konkurencija dėl darbuotojų juntama.

„Nėra siuvėjų. Mano jauniausia siuvėja – 40 metų. Jaunesnę neturiu šansų surasti, nes neina mokytis, o jei tos jaunosios ir eina, tada jau pradeda savo. Manau, kad ši siuvančiųjų karta – turbūt paskutinė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius