Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per karą Ukrainoje dirbančių parduotuvių, degalinių ir gamyklų vadovai: „Esame įpratę bėgti į slėptuvę“

Besitęsiant Rusijos sukeltam karui Ukrainoje, šioje šalyje dirbantys prekybininkai ir gamintojai veiklos nenutraukia – nors kyla logistinių trikdžių, o tiekimas trūkinėja, verslai stengiasi užtikrinti būtiniausias prekes – maistą, degalus, pašarus gyvūnams. Įmonės „Consul Trade House“, kuri Ukrainoje valdo prekybos tinklą „Novus“, direktorius Gintautas Pavalkis sako, kad kai kuriuos darbuotojus reikia stabdyti, jog jie nesiveržtų atidaryti parduotuvių, kai tai nėra saugu.
Karo Ukrainoje padariniai
Karo Ukrainoje padariniai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

G.Pavalkis 15min pasakojo, kad šiuo metu iš 90 parduotuvių veikia 70, absoliuti dauguma jų – Kyjive.

„Didžiausios problemos yra su prekių tiekimu. Į vienas parduotuves privažiuojame ir iš sandėlių atvežame prekes, į kitas neprivažiuojame. Šiaurės Kijeve šaudo ir negalime privažiuoti. Net nežinau, kaip tai padarysime“, – sakė G.Pavalkis.

Kalbėdamas apie darbuotojus, jis sakė, kad didžiausias dėmesys skiriamas jų saugumui – kai kuriuos netgi reikia sulaikyti, kad jie nesiveržtų atidaryti parduotuvių, jei tai daryti pavojinga.

„Novus“ nuotr./Taip dabar atrodo prekybos tinklo „Novus“ prekių lentynos Ukrainoje
„Novus“ nuotr./Taip dabar atrodo prekybos tinklo „Novus“ prekių lentynos Ukrainoje

„Aš jais didžiuojuosi ir bijau dėl jų“, – pripažino pašnekovas.

Paklausiausios – ilgo galiojimo ir vaikų prekės

Pasak G.Pavalkio, „žmonės prie parduotuvių rikiuojasi dar iki joms atsidarant, net nežinodami, ar jos atsidarys.“

„Daugiausia žmonės perka ilgo galiojimo prekes, konservus, bakalėjines prekes, visokius sausainius. Labai didelis poreikis vaikų prekėms, maistui, sauskelnėms. Matyti, kad žmonės dėl to yra pasiruošę maža ką padaryti. Labai nori gauti duonos, mūsiškiai irgi yra užsidegę ją kepti. Matyt, tai patogus dalykas – įsivaizduoju, kad jei turi konservų, kepaliuką šviežios duonos, sėdi rūsyje ir ją valgai“, – situaciją nupasakojo jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žmonės slepiasi metro stotyje, Kijeve
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žmonės slepiasi metro stotyje, Kijeve

Tuo metu Kyjive įsikūrusios LLC „Pontic Trading“ akcininkas ir vadovas Linas Mališka papsakojo apie tai, kaip šiuo metu dirba degalinių tinklas „Amic.“ Anot jo, iš 226 kolonėlių nedirba 76 – esančios šalia miestų, kuriuose vyksta karas ir kur nėra saugu.

„Tiesiog negali dirbti dėl darbuotojų trūkumo, žmonės neišeina į darbą, nes bijo. Keturios degalinės yra sunaikintos, bet kitos dirba, stengiasi tiekti žmonėms kurą, maistą, prisidėti prie palaikymo“, – teigė L.Mališka.

Labai nori gauti duonos, mūsiškiai irgi yra užsidegę ją kepti.

Pasak jo, degalų tiekimas nevyksta iš Borodiankos naftos bazės, kuri yra sunaikinta. „Iš Lvivo pusės kiek aptarnauja, tiek aptarnauja“, – nurodė jis.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos karinių veiksmų padariniai Ukrainoje
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos karinių veiksmų padariniai Ukrainoje

„Nedirba Kyjivo, Charkivo, Nikolajevo, Černihivo kolonėlės. Visos kitos stengiasi dirbti, nes visiems visko reikia“, – kalbėjo L.Mališka.

Lvive esantis verslininkas: „Esame įpratę laikas nuo laiko bėgti į slėptuvę“

Pašarą gyvūnams gaminančioms įmonės „Kormotech“ generalinis direktorius Rostyslavas Vovkas 15min pasakojo, kad nuo karo pradžios jis ir dauguma kolegų yra Lvive, pagrindiniame „Kormotech“ biure.

„Mūsų gamybinės patalpos ir sandėliai yra už 40 kilometrų nuo Lvivo, netoli sienos su Lenkija. Dauguma yra čia. Čia palyginti saugu, retkarčiais įjungiamos oro pavojaus sirenos, bet esame įpratę laikas nuo laiko bėgti į slėptuvę. Mūsų nuotaika pakili, toliau dirbame savo darbą ir įsitraukiame į savanorišką veiklą“, – 15min sakė R.Vovk.

Rostyslav Vovk / Asmeninio archyvo nuotr.
Rostyslav Vovk / Asmeninio archyvo nuotr.

Tiesa, gamybos cechas veikia ne visu pajėgumu. Pasak pašnekovo, šiuo metu sandėliuose žaliavų ir gatavos produkcijos atsargų užteks kelioms savaitėms.

„Tas pats pasakytina ir apie paskirstymo sandėlius, nors kai kurie jų nedirba dėl grėsmės darbuotojų gyvybei, kiti – dėl žalos infrastruktūrai. Žaliavų tiekimas ir gatavos produkcijos pristatymas tampa sudėtingas. Nepaisant to, per 6 Rusijos karo Ukrainoje dienas mes susitvarkėme ir stengėmės užtikrinti maksimalų efektyvumą, atsižvelgiant į sąlygas. Buvo optimizuotas mūsų produktų asortimentas ir sukurta alternatyvų žaliavoms”, – sake R.Vovkas.

Jo teigimu, vieni darbuotojai įsitraukė į verslo pertvarkymo procesus, kiti padeda žmonėms persikelti, dar kiti perka ir siunčia prekes bei būtiniausius daiktus kariams.

Čia palyginti saugu, retkarčiais įjungiamos oro pavojaus sirenos, bet esame įpratę laikas nuo laiko bėgti į slėptuvę.

Pastarosiomis dienomis įmonės darbuotojai įkūrė humanitarinės pagalbos centrą katėms ir šunims „Save pets of Ukraine.“

„Dėl sprogimų ir apšaudymų buvo sugriauta daug prieglaudų, sugriauti keliai, o blogiausia, jog žuvo naminiai gyvūnai. Kyjive, Sumuose, Charkive ir daugelyje kitų miestų žmonės negali nupirkti maisto augintiniams. Iš viso gavome 40 pagalbos prašymų“, – įvardijo „Kormotech“ vadovas.

„Scanpix“/AP nuotr./Žmonės slepiasi požeminėje stovėjimo aikštelėje Kijeve
„Scanpix“/AP nuotr./Žmonės slepiasi požeminėje stovėjimo aikštelėje Kijeve

Pasakodamas apie pagalbos centrą R.Vovkas įvardijo, kad pirmiausia centras aprūpina tuos žmones, kurie rūpinasi naminiais gyvūnais ir dėl karo su Rusija dabar yra patekę į bėdą. Tačiau kyla problemų dėl transporto, vaistų – šiuo klausimu centras bendradarbiauja su savo partneriais, Lietuvoje taip pat kuriamas labdaros fondas tam, jog būtų galima pritraukti papildomų lėšų už Ukrainos ribų.

Be to, organizacija, suvienijusi pastangas su diplomatais ir įmonėmis, skleidžia žinutę apie Rusijos kariuomenės padarytą žalą Ukrainoje.

„Esame įsitikinę, kad civilizuotas pasaulis nustos pirkti Rusijoje pagamintas prekes“, – sakė R.Vovkas.

„Taikos metu 85 proc. mūsų gaminių buvo pagaminama ir parduodama vidaus rinkoje. Dar 15 proc. buvo pagaminta partnerių gamyklose. Atsižvelgiant į šias aplinkybes, greičiausiai turėsime padidinti gamybos apimtis partnerių gamyklose“, – nurodė jis.

„Kormotech“ turi filialą ir Lietuvoje. Pasak R.Vokv, šiuo metu jis dirba visu pajėgumu.

Paaukoti lėšų ar kitaip padėti organizacijai „Save pets of Ukraine“ galite paspaudę šią nuorodą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius