Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mažėjantis NT mokestis Vilniuje – didesnės pajamos ar 3 mln. eurų nuostolis

Vilniaus tarybai siūlomas sprendimas daliai mokėtojų sumažinti nekilnojamojo turto (NT) mokestį. Mažiau nei pernai mokės sporto klubai, juridiniams asmenims priklausantys išnuomoti gyvenamieji būstai. Tačiau sostinės valdantieji dėl šio klausimo nėra vieningi – liberalai tiki tokio sprendimo nauda, socialdemokratai piktinasi, kad miestas per metus praras 3 mln. eurų.
Administracinėse patalpose įrenginėjami butai
Butai Vilniuje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pagal siūlomą sprendimo dėl nekilnojamojo turto mokesčio tarifų 2017 metams nustatymo projektą, kitąmet šis mokesčio tarifas sieks 1 proc.

Tačiau yra išimčių: viešbučiai ir maitinimo įstaigos, išskyrus naktinius barus ir klubus, mokės 0,7 proc. mokesčio tarifą. Dar mažiau – 0,6 proc. – sieks mokesčio tarifas kultūros, sporto ir mokslo paskirties pastatams, o juridiniams asmenims priklausantys nuomojami būstai bus apmokestinti tik 0,3 proc. tarifu. 2016 metais išimtinėms NT grupėms mokestis buvo sumažintas tik iki 0,7 proc.

Biudžete – minus 3 mln. eurų

Socialdemokratų frakcijai priklausantis vicemeras Gintautas Paluckas tvirtina, kad toks sprendimas nuskurdins ir taip kiaurą savivaldybės biudžetą bent 3 mln. eurų. O argumentų, kodėl tas mokestis turėtų mažėti, jis ir jo atstovaujama frakcija neišgirdo.

„Siūloma taikyti išimtis tam tikroms veiklos sritims, kurioms naudojamas komercinis turtas, pvz., sporto paslaugų teikimui. Argumentais nepagrindžiama, kodėl būtent sporto klubams taikomas lengvatinis tarifas, kai jie netaiko jokių lengvatų miesto gyventojams, tai normali komercinė paslauga“, – kalbėjo G.Paluckas.

Socialdemokratų deleguotas vicemeras tvirtina, kad atskirai kiekvienam žmogui mokesčiai sumažės vos keliolika ar keliasdešimt eurų per metus, o Vilniaus biudžetas neteks kelių milijonų eurų.

Skatins verslą

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Vincas Jurgutis tvirtina, kad tai yra kompleksinis sprendimas, kuris tikrai leis miestui gauti daugiau pajamų, nors daliai mokėtojų mokesčiai ir mažės.

„NT tarifas viešbučių, poilsio, maitinimo, kultūros, sporto, meno patalpoms mažės nuo 0,7 iki 0,6 proc., bet tuo pačiu galvojama apie tai, kad kasmet šioje srityje, ypač sporto infrastruktūros, būdavo nemažai atleidimų nuo mokesčio. Tad tikimasi, kad mažinant tarifą bus mažiau tokių kreipimųsi arba mažiau jų bus patenkinama“, – kalbėjo V.Jurgutis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

Pasak liberalo, pajamų praradimą šiek tiek kompensuos ir tai, kad mažesnis NT tarifas paskatins kurtis, tarkim, naujus viešbučius, tad pačių mokėtojų atsiras daugiau.

Taip pat planuojama išskirti mokesčius už nuomojamą ir įsigytą žemę. V.Jurgučio teigimu, skatinama žemės sklypus iš valstybės įsigyti ir taip papildyti biudžetą, o ne nuomotis juos.

V.Jurgutis pripažįsta, kad miestas gaus mažiau NT mokesčio ir dėl 2016 metais atlikto masinio vertinimo, kai sumažėjo šio turto vertė.

Planai viršyti

2014 metais Vilniaus savivaldybė planavo surinkti beveik 31 mln. eurų NT mokesčio, planas įvykdytas 96,6 proc. Pernai pagal patikslintą planą suma turėjo siekti 36,578 mln. eurų, bet planas buvo viršytas daugiau nei 8 proc. ir surinkta daugiau nei 39,7 mln. eurų.

Sumos, surinktos mokant žemės mokestį, gerokai kuklesnės. Pernai planuoti gauti 1,677 mln. eurų, tačiau planas viršytas net 210 proc. 2014 metais planuota surinkti 1,643 mln. eurų, o surinkta per 2,26 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus