Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Embargo panaikinimas naftai iš Irano – dar vienas žingsnis žaliavos pigimo link

JAV oficialiai panaikino embargą, draudusį pirkti naftą iš Irano. Tai reiškia, kad dabar islamo respublika gali į rinką tiekti papildomą 1 mln. naftos barelių per parą. Papildomos naftos gavybos apimtys, jau ir taip rinkoje esant šios žaliavos pertekliui, taip pat galimas kainų dempingas iš Irano pusės, gali dar labiau smogti kainoms, rašo naujienų svetainė gazeta.ru.
Irano vėliava
Irano vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JAV prezidentas Barackas Obama trečiadienį pasirašė memorandumą, kuris panaikino anksčiau galiojusius apribojimus naftos pirkimui iš Irano. Šis memorandumas – anksčiau priimto didžiųjų pasaulio šalių susitarimo dėl Irano branduolinės programos dalis.

Iranas naftos pardavimą JAV ir Didžiajai Britanijai nutraukė 2012 m.

Iranas naftos pardavimą JAV ir Didžiajai Britanijai nutraukė 2012 m., o nuo 2013 m. naftos iš Teherano nebegavo ir likusios ES šalys.

Ekspertai pažymi, kad šiuo metu Vašingtonas balansuoja ties Iranu ir Saudo Arabija.

Sirijos karo akivaizdoje Saudo Arabijos pozicija JAV gerokai artimesnė, dėl to, norint išlaikyti pusiausvyrą, Baltiesiems rūmams būtina surasti bendrų sąlyčio taškų ir su Iranu.

Politiniai sprendimai neabejotinai turės rimtų pasekmių viso pasaulio ekonomikai. Iranas jau kurį laiką kalba apie tai, kad po sankcijų panaikinimo išaugs naftos gavyba šalyje ir jos eksportas, pasaulio rinkose ir taip esant dideliam juodojo aukso pertekliui.

Anksčiau Irano atstovai teigė, kad po naftos embargo panaikinimo, naftos gavyba šalyje gali išaugti vienu milijonu barelių per parą.

Taip pat negalima atmesti ir tikimybės, kad Iranas, kartu su Saudo Arabija ir Iraku, jau dabar dempinguoja savo produkciją, siekdamas įsitvirtinti pasaulinėje rinkoje.

Kai kurie ekspertai mano, kad nepaisant to, iki kokio lygio nukris naftos barelio kaina, minėtosios šalys stengsis šią žaliavą pardavinėti dar pigiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas