Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Maskva greitai gali kontroliuoti 73 proc. pasaulio naftos

Rusija pastarojoje naftos krizėje žengė gudrų žingsnį, perimdama iniciatyvą formuojant naują naftos kartelį su centru Maskvoje, kuris kontroliuotų beveik tris ketvirtadalius pasaulinių naftos gavybos apimčių, rašo naujienų svetainė businessinsider.com.
Maskva
Maskva / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kartelis, kuris jau dabar vadinamas ROPEC (Rusija ir OPEC šalys), gali lemti geopolitinę katastrofą.

Rusija vis aktyviau skatina idėją atsisakyti atsiskaitymų už naftą doleriais, bet pereiti prie vietos valiutų.

Pirmuoju postūmiu naujojo kartelio link galima laikyti vasario 16 d., kuomet Rusijos atstovai susitiko su savo kolegomis iš Kataro, Saudo Arabijos ir Venesuelos. Kitas panašaus formato susitikimas numatomas kovo viduryje ir jame dalyvaus dar daugiau šalių.

Jeigu Rusijai pavyks rasti konsensusą su kitomis naftos gavyba užsiimančiomis šalimis, Maskva įtvirtins save kaip naujojo kartelio lyderę.

Atvėsus Saudo Arabijos santykiams su sena sąjungininke JAV, Rusijai pavyko įtikintį Rijadą, kad verta užšaldyti naftos gavybos apimtis.

Saudo Arabija naujos sąjungininkės pradėjo ieškoti po to, kai Vašingtonas su Iranu susitarė dėl pastarojo branduolinės programos.

Ir nors Saudo Arabija ir Rusija palaiko priešingas stovyklas Sirijos pilietiniame kare, tačiau pinganti nafta tapo puikiu pretekstu Maskvai sudaryti sąjungą su Rijadu.

Jeigu Maskvai taip pat pavyks susitarti su Iranu ir Iraku, tai Rusija taps neformalia pagrindinių naftą išgaunančių šalių lydere. Šioms šalims priklauso 73 proc. pasaulinių naftos išteklių.

Maža to, Rusija vis aktyviau skatina idėją atsisakyti atsiskaitymų už naftą doleriais, bet pereiti prie vietos valiutų.

Sukūrus ROPEC, tikimybė, kad bus atsisakyta atsiskaitymų doleriais, smarkiai išaugs, o naujas naftos šalių kartelis, kuriam vadovaus Rusija, pažeis esamą jėgų pusiausvyrą pasaulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus