Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
07 16 /14:22

Žingsnis žengtas ir parašai sudėti: Baltijos šalys trauksis iš BRELL

Baltijos šalių elektros perdavimo sistemų operatoriai „Litgrid“, AST ir „Elering“ išsiuntė pranešimą Rusijos ir Baltarusijos operatorėms apie BRELL sutarties nepratęsimą. Sutartis nustos galioti 2025 m. vasarį.
Brell žiedas
Brell žiedas / 15min ir D.Kreivio nuotr.

Apie Lietuvos tinklo operatorės „Litgrid“, Latvijos AST bei Estijos „Elering“ vadovų pasirašytą laišką savo „Facebook“ paskyroje antradienį paskelbė energetikos ministras Dainius Kreivys.

„Šiandien Baltijos šalių operatoriai pasirašė dokumentą, kuriuo BRELL sutarties šalys jau oficialiai informuojamos apie sprendimą nebepratęsti sutarties. Vasarį – bendras Baltijos šalių izoliuoto darbo bandymas ir atsijungimas“, – rašė D.Kreivys.

Vėliau buvo išplatintas ir oficialus „Litgrid“ pranešimas.

Pranešimu, kurį trijų operatorių vadovai pasirašė šiandien Rygoje, informuojama, kad sutartis nutrūks 2025 metų vasario 7 dieną. Vasario 8 d. Baltijos šalių operatorės atjungs Lietuvos, Latvijos ir Estijos elektros energetikos sistemas nuo IPS / UPS sistemos ir pradės bendrą izoliuoto darbo bandymą.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Litgrid
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Litgrid

Planuojama, kad Baltijos šalių elektros sistemų sinchronizacija su kontinentinės Europos sinchronine zona įvyks 2025 metų vasario 9 dieną.

„Šiandien išsiųstas pranešimas žymi kertinio sinchronizacijos programos etapo pabaigą. Nuo šiol visiškai aišku, kada tiksliai nutrauksime paskutinius energetinius saitus su Rusija. Jau daugiau nei dvejus metus neimportuojame rusiškos elektros, o po pusmečio mes ne tik atsijungsime nuo rusiško ir baltarusiško elektros tinklo, bet ir išmontuosime paskutines likusias elektros linijas. Dar liko nemažai darbų, bet mes jau pasiruošę sinchronizuotis nors ir šiandien, o vasarį būsime pasiruošę dar labiau,“ – sako „Litgrid“ vadovas Rokas Masiulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito