Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bitkoino kurso kilimo priežastis – ruso finansų piramidė Kinijoje

Virtualios valiutos bitkoino kursas per pastarąjį mėnesį daugiau nei padvigubėjo, ir to pagrindinė priežastis gali būti Rusijos finansinių aferų meistro Sergejaus Mavrodžio „socialinis finansų tinklas“ Kinijoje, rašo Didžiosios Britanijos „Financial Times“.
Bitkoinai
Bitkoinai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vien tik lapkričio 4-ąją bitkoino kursas padidėjo penktadaliu iki 490 JAV dolerių, pakildamas aukščiausiai per pastaruosius metus.

S.Mavrodis finansų piramidę virtualioje erdvėje, paremtą investicijomis į bitkoiną, pradėjo kurti daugiau nei prieš metus, tačiau didelio dėmesio ji sulaukė tik praėjusį mėnesį. Bitkoino kursas pradėjo sparčiai augti.

Programuotojo specialybę turintis S.Mavrodis kartu su broliu Viačeslavui 1988 metais Maskvoje įkūrė kooperatyvą MMM – liūdnai pagarsėjusią finansų piramidę. Nuo jos veiklos smarkiai finansiškai nukentėjo keliasdešimt milijonų naivių ir patiklių Rusijos gyventojų.

Po kelerių metų S.Mavrodžiui buvo iškeltos kelios baudžiamosios bylos dėl neteisėtos finansinės veiklos, pajamų slėpimo ir sukčiavimo, tačiau netrukus jos buvo sustabdytos, „didžiajam machinatoriui“ tapus Valstybės Dūmos deputatu.

2003-aisiais teismas brolius Mavrodžius išsiuntė keleriems metams į kalėjimą.

2009 metais bitkoinus sugalvojo nežinomas programuotojas ar programuotojų grupė, pasivadinusi „Satoshi Nakamoto“. Ši valiuta nėra padengta jokia kita valiuta, brangiaisiais metalais ar kitomis vertybėmis, o jos kursą nustato paklausa ir pasiūla.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito