Sportas gyvai

Naujoji Zelandija svarsto, ar kas mėnesį žmonėms duoti pinigų už nieką

Jau keletas šalių, tarp kurių yra Suomija, Nyderlandai ir Kanada, nusprendė paeksperimentuoti kiekvieną mėnesį piliečiams duodamos reguliarias pajamas, nepriklausomai nuo to, ar žmogus dirba, ar ne. Tikėtina, kad panašų socialinės paramos modelį gali patvirtinti ir Naujoji Zelandija, rašo naujienų svetainė businessinsider.com.
Naujosios Zelandijos doleriai
Naujosios Zelandijos doleriai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pirmadienį Naujosios Zelandijos leiboristų partijos lyderis Andrew Littleas paskelbė, kad šalis svarstys galimybę įvesti vadinamąją pagrindinių pajamų sistemą.

Pagrindinių pajamų sistema pirmą sykį buvo pasiūlyta XX a. septintajame dešimtmetyje ir trumpą laiką gyvavo JAV ir Kanadoje, o pastaruoju metu apie ją vis daugiau diskutuojama skirtingose šalyse.

Pajamų ir turto nelygybei išsivysčiusiose šalyse augant, dalis politikų pagrindinių pajamų sistemą mato kaip radikalų sprendimą, galintį palengvinti socialines problemas.

Vienas iš 2013 m. atliktų sociologinių tyrimų parodė, kad dažnai žmonės, gaudami finansinę paramą, dirba 17 proc. ilgesnes darbo valandas ir gauna 38 proc. daugiau pajamų.

Tuo tarpu bazinių pajamų sistemos kritikai atkerta, kad finansinė parama lems gyvenimo lygio išaugimą ir tokiu būdu anuliuos paramos naudą.

Planuojama, kad Suomijoje ši parama per mėnesį siektų virš 800 Eur, o kai kuriuose Nyderlandų miestuose bus 900 Eur dydžio. Neseniai dėl bazinių pajamų plano nusprendusi Kanados Ontarijo provincija dar ginčijasi dėl mėnesinės išmokų sumos dydžio.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius