Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nepageidaujami: vienas didžiausių Turkijos bankų masiškai atmeta rusų prašymus atidaryti sąskaitas

Vienas didžiausių Turkijos bankų „DenizBank“ nuo 2024 m. pradžios praktiškai nebeatidaro sąskaitų Rusijos piliečiams, rašo RBC remdamasis dviem tarpininkais, padedančiais rusams gauti Turkijos bankų korteles.
DenizBank
DenizBank / Shutterstock nuotr.

„Iš dešimties prašymų atidaryti sąskaitą tik vienas sulaukia patvirtinimo. Sąskaitos neįmanoma atidaryti net turint leidimą gyventi ir užsiregistravus Turkijoje“, – situaciją apibūdino vienas iš tarpininkų Sergejus Ovsjannikovas.

Jis pridūrė, kad dabar „DenizBank“ daro išimtis tik klientams, kurių indėlis yra didelis – 100 tūkst. dolerių ir daugiau, rašo „Moscow Times“, cituodamas RBC.

Problemą patvirtino ir Stambule dirbantis „Lenar Wealth Management“ vadovaujantis partneris Lenaras Rachmanovas. Pasak jo, tikimybę, kad rusas atsidarys sąskaitą, lemia „kliento kalibras“ ir asmeniniai susitarimai su konkrečiu banko skyriumi.

Iš dešimties prašymų atidaryti sąskaitą tik vienas sulaukia patvirtinimo.

Leidimas gyventi ir vietinė registracija negarantuoja sąskaitos atidarymo „DenizBank“, patvirtina kita tarpininkė Elena Černyševa. Ji priduriai, kad Rusijos piliečiams, turintiems visą reikiamų dokumentų paketą, bus lengviau kreiptis į kitą banką.

Praėjusių metų pabaigoje JAV prezidentas Joe Bidenas pasirašė dekretą, kuriuo įvedami apribojimai užsienio bankams už pagalbą Rusijos fiziniams ir juridiniams asmenims apeinant sankcijas ir už pagalbą tiekiant prekes Rusijos gynybos pramonei.

Po šio dekreto nemažai užsienio kredito įstaigų sugriežtino rusų aptarnavimo sąlygas, o Rusijos piliečiams ėmė kilti sunkumų atliekant mokėjimus ir pervedimus.

Rusijai įsiveržus į Ukrainą, o Vakarų šalims paskelbus sankcijas, kai kurios šalys, įskaitant Turkiją, ėmė padėti Maskvai reeksportuoti prekes. Pasak „Financial Times“ šaltinių, Rusijos žvalgybos agentūros skyrė „daug pastangų ir laiko“ ieškodamos būdų, kaip apeiti sankcijas ir eksporto kontrolę.

"Pen&Paper" partnerė Kira Vinokurova mano, kad rusų prašymų atidaryti sąskaitas atmetimus lemia bankams kylanti rizika, jog jiems bus pritaikytos sankcijos, nes Rusijos asmenų prieiga prie pasaulinės finansų sistemos gali būti vertinama kaip indėlis į Rusijos finansų sektorių. Be to, didėja rizika, kad bus įvestos ribojamosios priemonės už pagalbą apeinant antirusiškas sankcijas.

„Atidarydami sąskaitą Rusijos asmenims, Turkijos bankai turi skirti papildomų išteklių sandoriams tikrinti - ar juose nedalyvauja asmenys, kuriems taikomos sankcijos, ar nevykdoma veikla, uždrausta Vakarų sankcijų požiūriu“, – sako K.Vinokurova/

Dėl didėjančio sankcijų spaudimo Turkijos bankų reikalavimai aptarnauti rusus ateityje tik griežtės, tačiau mažai tikėtina, kad Turkijos bankai visiškai atsisakys naujų Rusijos klientų, įsitikinusi teisininkė.

Praėjusių metų gegužę Rusijos banko pirmininko pavaduotojas Aleksejus Guznovas pranešė apie problemas, su kuriomis susiduria Rusijos bankai, bandydami atidaryti sąskaitas „draugiškose“ šalyse, kad galėtų užmegzti prekybą apeidami dolerį, eurą ir kitas pasaulines valiutas. Prieš tai Rusijos Federacijos centrinis bankas teigė, kad užsienio bankai nereaguoja į Rusijos kolegų pasiūlymus dėl partnerystės, o Dūmos finansų rinkos komiteto pirmininkas Anatolijus Aksakovas sakė, kad tik trims kredito įstaigoms pavyko atidaryti korespondentines sąskaitas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius