Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

SEB jau svarsto apmokestinti indėlių laikymą

Ilgai laukti nereikėjo. SEB bankas Baltijos šalyse jau svarsto galimybę apmokestinti indėlių laikymą. Tiesa, naujovė kol kas galiotų tik stambioms įmonėms, kurios paprastai laiko nemažus depozitus.
Seb
SEB bankas Baltijos šalyse jau svarsto taikyti neigiamas palūkanas indėliams. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 SEB bankas

Apie tokią galimybę Latvijos laikraščiui „Dienas Bizness“ užsiminė SEB Baltijos šalių padalinio vadovas Riho Untas.

„Bankų klientai kol kas nesusimąstė apie tai, kad jiems, greičiausiai, teks primokėti už savo depozitų laikymą, tačiau tokia galimybė yra svarstoma“, – sakė SEB bankams Baltijos šalyse vadovaujantis R.Untas.

Jis pažymėjo, kad neigiamos indėlių palūkanos jau taikomos kai kurioms finansinėms institucijoms, banke laikančioms savo pinigus.

Tokia galimybė atsirado, kai Europos Centrinis Bankas praėjusį ketvirtadienį sumažino iki šiol galiojusią 0,05 proc. bazinę palūkanų normą iki 0 proc. Bankų atstovai iškart pareiškė, kad indėlių laikymas jiems jau tampa nuostolingas.

„Jeigu bankai nepradės perkelti neigiamų procentų ant įmonių depozitų, tai jie žlugs“, – pareiškė bankininkas.

Kol kas svarstoma apmokestinti tik didelių įmonių indėlius bankuose, o apie gyventojų laikomas lėšas nekalbama. Tiesa, vėliau gali būti apmokestini mažų ir vidutinių įmonių indėliai.

"Tai būtų efektas, kurio siekia Europos Sąjunga - leisti pinigams laisvai cirkuliuoti, o ne laikyti bankuose. Todėl įmonės, jei joms bus taikomos neigiamos palūkanos, bus priverstos investuoti, o ne laikyti lėšas", - 15min sakė Lietuvos bankų asociacijos vadovas Stasys Kropas. 

Jis mano, kad stambieji indėlininkai gali nukreipti dalį pinigų į kitus bankus - nelaikyti vienoje sąskaitoje.  

Iki šiol bankai vengė kalbėti apie indėlių apmokestinimą. Lietuvoje taikomos simbolinės palūkanos už indėlius. Tiesa, Šveicarijoje jau apmokestinti ir fizinių asmenų indėliai.

Lietuvoje taikyti neigiamas palūkanas fizinių asmenų indėliams draudžia Civilinis kodeksas. Tačiau šie apribojimai netaikomi juridinių asmenų – tai yra verslo – indėliams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito