Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Seime PVM lengvatos maistui palaikymo nesulaukė

Seimo Ekonomikos komitete buvo svarstoma dėl lengvatinio 5 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifo pagrindinių maisto produktų krepšeliui, mėsai, žuviai, bet po diskusijų nuspręsta tokiems projektams nepritarti. Pagrindiniam klausimą svarstančiam Biudžeto ir finansų komitetui siūloma teikiamus projektus atmesti.
Pieno produktai
Pieno produktai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Siūlymą dėl lengvatinio 5 proc. PVM tarifo būtiniausiems maisto produktams praėjusios kadencijos Seime teikė Rita Tamašunienė.

Ekonomikos komitetas taip pat nepritarė ir lengvatinio PVM tarifo taikymui šviežiai atšaldytai mėsai ir šviežiai atšaldytai žuviai.

Tokį siūlymą teikė tuometis Seimo narys Bronius Bradauskas, kuriam priklauso žuvies tvenkiniai. Atmestas ir Seimo nario Broniaus Paužos pasiūlymas lengvatinį tarifą taikyti pienui ir jo produktams.

Palaikymo nesulaukė ir Birutės Vėsaitės teiktas siūlymas PVM tarifą iki 9 proc. sumažinti pienui, šviežiai žuviai ir mėsai. Analogiški kitų Seimo narių pasiūlymai dėl lengvatinio PVM tarifo taip pat atmesti.

Siūlymams taikyti PVM lengvatas yra nepritarusi ir Vyriausybė. Sprendimus dėl šių klausimų dar turės priimti Seimo Biudžeto ir finansų komitetas.

Kainuotų 130 mln. eurų

Skaičiuojama, kad papildomos PVM lengvatos biudžetui kainuotų 130 mln. eurų. Komitete nuomonės dėl lengvatų išsiskyrė.

Seimo narys Zbignevas Jedinskis tikino, kad gamintojams lengvatos leistų lengviau konkuruoti su užsienio šalių gamintojais, anot jo, mažesnis PVM lemtų ir mažesnes kainas vartotojams, o iki šiol kainos augo dėl euro įvedimo.

Seimo narys Artūras Skardžius tikino, kad vartotojai apsipirkti keliauja į kaimynines valstybes, kur PVM mokestis maistui yra mažesnis.

„PVM yra netiesioginis mokestis, juo surenka 55 proc biudžeto pajamų. PVM taikymas yra socialiai nejautrus. Lenkijoje yra 23 proc. ir 5 proc. bei 8 proc. būtiniausioms prekėms ir t.t. Rinkos yra atviros, tai susisiekiantys indai. Kuomet ten važiuojama apsipirkti, išsivežamas tas pats PVM. Dėl to, kad kažkam nepatogu kitokį tarifą administruoti, mes prarandame biudžeto lėšas“, – teigė A.Skardžius.

Tačiau didžioji dalis komiteto siūlymų nepalaikė.

Jei rinktume PVM taip, kaip estai – turėtume papildomų 1,2 mlrd. eurų, – sakė D.Kreivys.

Bronislovas Matelis akcentavo, kad lengvatos skatintų korupcinius procesus – prie vyriausybės greitai išsirikiuotų „dešrų gamintojai, duonos kepėjai, galbūt ir bandelių kepėjai“.

Dainius Kreivys aiškino, kad socialinio teisingumo reikėtų siekti ne įvedant PVM lengvatas, o remti gyventojus tiesiogiai. Anot jo, tyrimai rodo, kad sumažintas PVM ilguoju laikotarpiu nesumažino kainų.

„Mes puikiai matome, kaip renkame PVM – surinkimas nuo potencialo atsilieka 38 proc. Jei rinktume PVM taip, kaip estai – turėtume papildomų 1,2 mlrd. eurų. Tai mes kas mėnesį galėtume 100 eurų pakelti pensijas, va čia būtų jautrumas. Galvokime kaip PVM surinkti, o ne kaip nerinkti“, – teigė D.Kreivys.

Komiteto pirmininkas Virginijus Sinkevičius apibendrino, kad Finansų ministerija ruošia bendros mokesčių sistemos pakeitimus, dėl to Seime nereikėtų daryti skubotų sprendimų. Finansų ministerija siūlymus turėtų pateikti iki birželio 1 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius