Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

VU Botanikos sode – išskirtinis žaliasis pastatas

Po trejus metus trukusios renovacijos Vilniaus universiteto (VU) Botanikos sode Kairėnuose atidarytas unikalus žaliasis pastatas. Tikinama, kad atnaujintame sodo administraciniame-laboratoriniame pastate galės būti vykdomi tikslesni moksliniai tyrimai, taip pat jis bus atviras ir lankytojams.
Vilniaus universiteto botanikos sode pristatytas renovuotas administracinis pastatas
Pristatymo akimrika / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Temos: 1 Renovacija

Atnaujintame 800 kv. m ploto administraciniame-laboratoriniame pastate universiteto mokslininkai ir studentai galės atlikti tyrimus ir išbandyti naująsias technologijas.

„Anksčiau čia taip pat buvo administracinis-laboratorinis pastatas, tik labai prastos, siaubingos būklės. Dabar jį atnaujinome, įrengėme darbuotojų kabinetus, laboratoriją ir prie jos prijungtą šiltnamį su įranga skirta augalų mikrodauginimui, tyrimams, eksperimentams“, – 15min teigė VU Botanikos sodo direktorius Audrius Skridaila.

Skaičiuojama, kad žaliojo dizaino statinio modernizacija universitetui ir valstybei atsiėjo 2,36 mln. eurų.

Žaliojo dizaino statinį išskiria jį puošiančios vertikalios žolės kolonos, o ant stogo – 200 kv. m ploto apžvalgos aikštelė, kurioje pasodinti įvairūs želdiniai. Tikinama, kad čia galės užlipti kiekvienas norintis.

Pasitarnaus ir tyrimams

Pastatas išsiskiria ne tik išorės dizainu, apželdinimo sprendiniais, bet ir techninėmis bei energetinėmis savybėmis. Anot A.Skridailos, būtent tai leidžia statinį naudoti ne tik akademinėms, bet ir kitoms sodo veikloms. Renovuojant pastatą pasiekta A energinio naudingumo klasė, taip pat žiemos metu jį pilnai aprūpins geoterminio šildymo katilai, o ant stogo – sumontuoti saulės kolektoriai.

„Šis pastatas beveik nenaudoja geoterminio kuro. Čia įrengta geoterminio šildymo įranga, saulės kolektoriai. Tik esant labai stipriems šalčiams jis turėtų prisijungti prie miesto tinklų. Manau, kad čia įdiegtos technologijos leis bendradarbiauti kartu su kitais universitetais energetikos srityje. Apželdinimo, ir daugelis kitų konstrukcinių savybių bei įrenginių taps eksperimentine baze naujoms idėjoms kurti ir išbandyti“, – teigė A.Skridaila.

Botanikos sodo direktorius pasakojo, kad buvusio sodo laboratorinio-administracinio pastato techninis projektas padėtas rengti 2013 metais. Tačiau jį kelis kartu teko keisti, mat Vilniaus miesto valdžia kelis kartus nepritarė jiems argumentuodama, kad parengti projektai neatitinka Botanikos sodo koncepcijos. Trečią projektą parengė Rolandas Palekas, kuris kartu su partneriai ir įgyvendino jį.

Kelia universiteto prestižą

VU rektorius Artūras Žukauskas per pastato atidarymo renginį paminėjo, kad nuo 2003 metų Botanikos sodo lankytojų skaičius pakilo nuo 5 tūkst. iki 78 tūkst. žmonių per metus. O žaliasis statinys prisidės prie Universiteto ir Botanikos sodo žinomumo didinimo.

„Šis pastatas bus naudingas studijoms ir mokslui, nes čia galės dirbti studentai, bus vykdomi moksliniai tyrimai. Taip pat jis ypač svarbus didinant universiteto vertę, kaip socialiniai atsakingos institucijos“, – kalbėjo A.Žukauskas.

Paklausus, kaip jis vertina pastato architektūrą ir žaliąjį stogą, rektorius neslėpė susižavėjimo ir teigė, kad Vilniaus universiteto Botanikos sode Kairėnuose pristatytas žaliojo dizaino statinys.

„Tik Norvegijoje mačiau, kad ant stogų yra dedamos velėnos. Bet čia mes pralenkėme norvegus, nes sugebėjome velėną vertikaliai išauginti“, – stebėjosi rektorius A.Žukauskas.

Rektorius teigė, kad planuojama šiame pastate ketinama bendradarbiauti kartu su Vilniaus Gedimino technikos universitetu.

Pastatas su mėnesį jame veiksiančia paroda bus atvertas visuomenei spalio viduryje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas