Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Birželis būsto rinkoje: blogiausia situacija nuo metų pradžios

Naujo nekilnojamojo turto (NT) pardavimai birželį buvo vieni pasyviausių nuo šių metų pradžios, o butų pasiūla – didžiausia. Tam įtakos esą galėjo turtėti vasaros sezonas. Ekspertai atskleidė, kokio būsto daugiausia perka vangūs pirkėjai, dėl kokio NT einama į kompromisus ir kokio kaina kilo labiausiai.
Nekilnojamas turtas
Nekilnojamas turtas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Parduota mažiau būsto

Nekilnojamojo turto (NT) plėtros bendrovės „Realco“ duomenimis, birželį NT sostinės pirminėje rinkoje parduoti 204 būstai ir fiksuoti 7 sutarčių nutraukimai. Palyginti su geguže, kuomet buvo parduoti 247 būstai, pardavimai sumažėjo kiek daugiau nei 17 proc.

2024 metų birželio mėnesį Vilniuje pirkėjai įsigijo 187 naujos statybos butus, jų vertė siekia 33,5 mln. eurų, rodo „Hanner“ analitikų duomenys. Birželį rinkoje taip pat buvo užfiksuota 16 nutraukimų. Per tą patį laikotarpį pernai pirkėjai įsigijo 195 butus.

„Inreal“ skaičiavimais, birželio mėnesį Vilniuje fiksuoti 176 suminiai pardavimai (200 naujų susitarimų, 24 būstai grąžinti į pasiūlą) – 13 proc. mažiau nei gegužę (atitinkamai: 203, 234, 31) ir 9 proc. mažiau nei 2023 metų birželį (193, 253, 60).

„Naujo NT pardavimai birželį buvo vieni pasyviausių nuo metų pradžios. Sunku pasakyti, kokios priežastys tai labiausiai nulėmė. NT pardavimams kažkiek įtakos turi sezoniškumas, tad galbūt būtų galima versti kaltę vasarai. Praėjusį mėnesį nuotaikas kiek pakėlė iki 3,75 proc. pamažintos EURIBOR palūkanos, tačiau kol kas reikšmingos įtakos pardavimams tai neturi, išlieka lūkestis, kad ir toliau jos bus mažinamos“, – komentuoja „Realco“ pardavimo direktorius Marijonas Chmieliauskas.

„Realco“ nuotr./„Realco“ pardavimo direktorius Marijonas Chmieliauskas
„Realco“ nuotr./„Realco“ pardavimo direktorius Marijonas Chmieliauskas

„Inreal“ antrina, kad rinkos aktyvumo sumažėjimas antrąjį ketvirtį buvo fiksuojamas ir 2022, 2021, 2020, 2019, 2017, 2016, 2014 metais. Vienais metais šis laikotarpis sutapdavo su neigiamais pasauliniais įvykiais: Rusijos invazija į Ukrainą, COVID ribojimai, Krymo okupacija. Kitais laikotarpiais „kalta“ būdavo vasara.

„Šiemet, veikiausiai, taip pat itin ankstyvas ir šiltas atostogų sezonas turėjo įtaką rinkos sulėtėjimui, nes ekonominiai rodikliai buvo teigiami: būsto palūkanų normos sumažėjo, kainos reikšmingai nesikeitė, o atlyginimai bei gyventojų skaičius didžiuosiuose miestuose augo. Birželio pradžioje Europos centrinis bankas pirmą kartą nuo 2019 metų sumažino bazines palūkanų normas.

Šis sumažinimas nebuvo netikėtas, todėl staigių Euribor pokyčių jis nelėmė, per kelias savaites skirtingo laikotarpio tarpbankinio skolinimosi rodikliai sumažėjo 0,05 – 0,1 proc., tačiau šis mažėjimas buvo tolygus ir laukiamas tolesnis skolinimosi sąlygų švelninimas. Kita vertus, nekilnojamojo turto rinka yra pakankamai inertiška, todėl pamatuojamo poveikio rinkai reikės kiek palaukti“, – teigia „Inreal“ investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas.

Asmeninio archyvo nuotr./„Inreal“ investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas.
Asmeninio archyvo nuotr./„Inreal“ investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas.

Pasak „Realco“, aktyviausiai birželį, kaip ir visą pirmąjį metų pusmetį, pirminėje NT rinkoje buvo perkami vidutinės ir ekonominės klasės būstai pastatytuose arba baigiamuose statyti projektuose. Iš 204 birželį parduotų būstų 91 buvo ekonominiame, 104 – vidutiniame ir 9 prestižiniame segmente.

Daugiausiai pirkėjų dėmesio sulaukė būstai Baltupiuose, Naujamiestyje, Lazdynėliuose ir Žirmūnuose, nurodo „Realco“.

Būstų sandėlis beveik nesumažėjo

Anot „Realco“, sostinės pirminės NT rinkos būstų sandėlyje birželį, palyginti su geguže, kiek sumenko, tačiau vis vien išliko aukščiausiame taške per pastaruosius kelerius metus ir siekė 4973 būstus, esančius 143 projektuose. Gegužę būsto sandėlis siekė 5040 būstų.

Per birželį būsto sandėlį papildė 137 nauji būstai, esantys dviejuose naujuose projektuose ar jų etapuose.

Pasak M.Chmieliausko, gegužę į kone istorines aukštumas užkopęs būsto sandėlis ir toliau jose laikosi. Tiesa, labiausiai jį pildo smulkūs projektai, tačiau nedideli pardavimai lemia, kad sandėlis sparčiai nemažėja. Stabili išlieka ir vidutinė pasiūlos kaina. Daugiausia būsto sandėlyje yra pastatytų ir baigiamų statyti projektų.

„Realco“ pastebi, kad didžiausią sostinės būsto sandėlio dalį šių metų birželio pabaigoje sudarė būstai jau pastatytuose projektuose – 2692. Nepradėtuose statyti projektuose yra 1136, statomuose – 1145 būstai.

Anot „Hanner“, birželio mėnesį Vilniuje buvo papildomai pasiūlyti 131 naujos statybos butai 2 projektuose. Šiuo metu sostinėje pirkėjai gali rinktis iš 4 781 buto pirminėje rinkoje.

Prasidedant liepai, didžiausia pasiūla yra vidutiniame segmente – 1 873 butai, kurių kainos nuo 3 000 Eur/kv. metro iki 3 700 Eur/kv. metro, o mažiausia pasiūla – prestižiniame segmente (1 080 butų), kurių kaina viršija 3 700 Eur/kv. m. Ekonominio segmento būsto pirkėjams siūlomi 1 828 butai, jų kainos rinkoje yra iki 3 000 Eur/kv. metrui.

„Inreal“ teigimu, rinkai pasiūlius daugiau būsto, nei jo buvo parduota, pasiūlos kiekis padidėjo nuo 5589 iki 5609. Kita vertus, neįskaitant jau rezervuotų būstų (1084), pasirinkimas sumažėjo nuo 4542 iki 4525 pasiūlymų. Kiek mažesni mėnesio pardavimai lėmė rinkos balanso rodiklio reikšmės didėjimą nuo 1,82 iki 1,85, tad rinka ir toliau išlieka palankesnė pirkėjams, tačiau pastariesiems vis dar sunku tuo pasinaudoti dėl per kelerius metus sumažėjusio būsto įperkamumo.

Vieno tipo būsto kainos smarkiai išaugo

Kainos nesikeičia 20 mėnesių iš eilės – vidutinė laisvų butų 1 kv. metro kaina birželio mėnesį siekė 3 354 eurus, skelbia „Hanner“.

„Auga optimizmas dėl bankų palūkanų mažinimo, todėl didėja ir būsto pasiūla, o tai neleidžia kilti būsto kainoms“, – teigia „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis.

„Inreal“ teigimu, reikšmingų mėnesinių kainų pokyčių ir toliau nėra. Ekonominės klasės segmente vidutinė kaina simboliškai padidėjo nuo 2797 iki 2818 Eur/kv.m, vidutinės klasės segmente – nuo 4068 iki 4097 Eur/kv.m. Prestižinio būsto segmente kainos sumažėjo nuo 6866 iki 6846 Eur/kv.m, o loftai simboliškai atpigo nuo 2794 iki 2789 Eur/kv.m. Kotedžų kainos išliko nepakitę – 2244 Eur/kv.m.

„Citus“ skaičiavimais, pasiūloje esančių butų kainos išties laikosi labai stabiliai: birželio gale jos siekė 3 342 Eur/kv. m ir buvo vos 0,15 proc. aukštesnės nei gegužę (3337 Eur/kv. m), 1,27 proc. aukštesnės nei metų pradžioje (3300) ir 2,70 proc. aukštesnės nei prieš metus (3254).

Vis dėlto „EIKA“ išplatintame pranešime nurodoma, kad po daugiau nei metus nekitusios vidutinės naujo būsto kainos 2023 metais, 2024-aisiais du ketvirčius iš eilės kainą augina rinką papildantys prestižinės klasės projektai, kur geriausių butų kainos viršija net 10 tūkst. eurų ribą.

„Vien šiame segmente per metus kainos yra pakilę beveik 27 proc. iki 6320 eur/kv.m. Bet atskiruose rinkos segmentuose vyksta skirtingi procesai, kurie ne visada atsispindi bendroje statistikoje. Ekonominėje klasėje per ketvirtį kainos nekito ir šiuo metu kaina siekia 2760 eur/kv.m. – šiame segmente daromi didžiausi kompromisai, bandant surasti susitarimus tarp pirkėjų ir pardavėjų, o vidutinėje klasėje atskiruose projektuose pradėtos taikyti nuolaidos sumažino bendrą kainos vidurkį apie 2,7 proc. iki 3590 eur/kv.m.“, – teigia „EIKA“ atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito