Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvių ir kitų užsieniečių apetitas Ispanijoje tik auga: štai kas vyksta su NT kainomis ir pasiūla

Per pastaruosius metus kvadratinis metras Ispanijos pakrantės miestuose pabrango 5,7 proc. – iki 1740 eurų už kvadratinį metrą, o nuomos kainos išaugo 9 proc., rašo infobae.com. Augančioms nekilnojamojo turto (NT) kainoms įtaką daro čia būstą įsigyti norintys užsieniečiai, tarp jų – ir lietuviai.
Vila Ispanijoje
Vila Ispanijoje / Kristinos Aržuolaitienės nuotr.

Pirmąjį metų ketvirtį pirmojo ir antrojo būsto kainos pakrantėje labiausiai išaugo Malagoje – 9,3 proc., Balearų salose – 8,8 proc., Alikantėje – 7,2 proc. Analitikai atmeta galimybę, kad pakrantės būstai apskritai yra pervertinti. Vienintelė išimtis būtų specifinės vietos salose ir Viduržemio jūros pakrantėje.

„Tik Ibizoje yra ypatinga kainų įtampos situacija, kai paklausa vis labiau koncentruojasi prabangaus būsto segmente“, – sako Andrea de la Hoz, „Tinsa“ tyrimų departamento vyresnysis konsultantas.

Kristinos Aržuolaitienės nuotr. /Vila Ispanijoje
Kristinos Aržuolaitienės nuotr. /Vila Ispanijoje

Tarp labiausiai besidominčių – ir lietuviai

Vienas iš būsto kainų Ispanijos pakrančių miestuose kilimo kaltininkų yra užsieniečiai ir jų „alkis“ nekilnojamajam turtui Ispanijos pakrantėse. Jie sudarė 25 proc. pernai šiose vietovėse įvykusių pirkimo ir pardavimo sandorių ir 15,44 proc. visoje šalyje atliktų NT operacijų.

„Šis skaičius yra antras pagal dydį istorijoje ir tik šiek tiek atsiliekantis nuo 2022 m. trečiojo ketvirčio – 15,92 proc. Jis rodo didelį europiečių apetitą Ispanijos NT, nes, mažėjant operacijų skaičiui, užsienio investuotojai dabar atrodo kaip pagrindinis dinamiškas veiksnys“, – teigia Ferranas Fontas, pisos.com tyrimų direktorius ir atstovas spaudai.

Didžiausi Ispanijos pakrantės „gerbėjai“, norintys įsigyti čia būstą, yra britai, prancūzai ir vokiečiai, kurie praėjusiais metais nupirko daugiausia NT šioje šalyje. Tačiau analitikai pastebėjo, kad Italijos, Belgijos ir Airijos piliečiai, taip pat ukrainiečiai, lenkai, lietuviai, rusai, kinai, amerikiečiai ir argentiniečiai padidino susidomėjimą Ispanijos nekilnojamuoju turtu.

„Išsiskiria britų pirkėjai, kurie mūsų teritoriją vertina su dideliu susidomėjimu ne tik dėl NT kainų, bet ir dėl klimato bei gyvenimo kokybės, todėl net ir šiandien, kai paklausa yra kaip niekada įvairi, jie ir toliau užima pirmąją vietą reitinge“, – pripažįsta F.Fontas.

Statybininkai ir plėtotojai suprato, kad Ispanijos nekilnojamasis turtas traukia užsieniečius, ir ėmė dirbti su juo: „Naujuose būstuose galima rasti išbaigtų projektų, skirtų konkrečiai tautai, parduodamų kilmės šalyse, ir net užsienio plėtotojų, orientuotų į savo kilmės šalies paklausos profilį“, – aiškina A.de la Hoz.

Kristinos Aržuolaitienės nuotr. /Vila Ispanijoje
Kristinos Aržuolaitienės nuotr. /Vila Ispanijoje

Nuomos kainos augo 9 proc.

Kylant pirkimo kainoms, per pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginti su ankstesniais metais, 8,9 proc. pakilo ir atostogų būsto nuoma pakrantės vietovėse, rodo INE turistinių butų nuomos kainų indeksas (IPAP).

Šis atsigavimas yra šiek tiek mažesnis už dviženklį pagreitį, užfiksuotą tuo pačiu 2022 ir 2023 m. laikotarpiu, tačiau „jis vis tiek yra intensyvus“, pripažįsta „Tinsa“. Tyrimų departamento nurodo, kad beveik trijuose ketvirtadaliuose pakrantės atspindi 5-30 proc. nuomos kainų padidėjimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito