-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš Velykas kursuos daugiau traukinių, autobusų, tačiau įmonės įspėja: policija gali išlaipinti ir iš viešojo transporto

Nors Vyriausybės sprendimas vėl nuo šeštadienio sugriežtinti judėjimo ribojimus tarp savivaldybių keleivių vežėjams buvo netikėtas, įmonės ankstesnių planų didinti reisų skaičiaus neatsisako. Nuo balandžio pradžios pradeda kursuoti daugiau tarpmiestinių autobusų ir traukinių – padidintas jų skaičius išliks ir Velykų savaitgalį. Tačiau bendrovės įspėja keleivius vykti tik turint pateisinamą priežastį, nes policija tikrina ir viešąjį transportą: yra buvę atvejų, kai keleiviai išlaipinti iš autobuso prie patikros posto.
Kelionių traukiniais akimirkos
Kelionių traukiniais akimirkos / „LTG Link“ nuotr.

Keleivių tarpmiestiniais autobusais vežėjo „Toks“ direktorius Arūnas Indrašius neslepia, kad planuodamas pavasario reisų skaičių tikėjosi, kad judėjimo ribojimų tarp savivaldybių iki balandžio 1 dienos neliks.

„Judėjimo apribojimai mus liečia. Kovą paleidome po kelis maršrutus, kur opiausi, kur susisiekimo reikia labiausiai ir tikėjomės, kad iki balandžio 1 dienos suvaržymų neliks.

„Nuvylė sprendimai, reikėtų prisitaikyti prie gyvenimo. Nėra ir nebus, kad vieną dieną pasibaigs koronavirusas, jis tęsis dar kažkiek laiko, todėl reikia suprasti, prisitaikyti ir gyventi“, – mano A.Indrašius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./TOKS vadovas Arūnas Indrašius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./TOKS vadovas Arūnas Indrašius

Visgi nutikus atvirkščiai – dėl vėl pradėjusio augti susirgimų koronaviruso skaičiaus sugriežtinus ribojimus – įmonė planų nutarė nekeisti. „Toks“ nuo balandžio 1 dienos iš Vilniaus prideda 5 naujus maršrutus iš Vilniaus.

„Nuo balandžio 1 dienos veiks 40 proc. reisų, šiai dienai turime 29 proc.“, – informavo A.Indrašius.

Tarpmiestinių keleivių vežėja „Kautra” 28 papildomus reisus atnaujino nuo kovo 24 dienos. Pasak įmonės, reisai atnaujinami dėl būtinojo keleivinio susisiekimo, nes dalis regionų viso karantino metu neturėjo patogaus ir dažno susisiekimo.

„Atnaujinus šiuos reisus, bendras įmonės aptarnaujamų reisų kiekis -virš 50% lyginant su buvusiu kiekiu iki karantino”, - teigia įmonė.

„Kautros“ nuotr./Tarpmiestinis autobusas
„Kautros“ nuotr./Tarpmiestinis autobusas

„Lietuvos geležinkelių“ atstovas Martynas Burba 15min taip pat sakė, kad įsigaliojus ribojimams tarp savivaldybių planų keisti neketinama ir nuo sekmadienio grąžinamas net 41 traukinio reisas.

Daugiau traukinių kursuos iš Vilniaus į Klaipėdą, Kauną, Marcinkonis, Keną ir kitomis kryptimis.

„Tačiau atidžiai stebėsime keliaujančiųjų srautus ir reaguosime, kaip žmonės keliauja“, – komentavo M.Burba.

Įmonė dokumentų neprašo, tačiau policija tikrina

A.Indrašius tvirtina, kad klientai paprastai į kitą savivaldybę važiuoja darbo reikalais, pas gydytojus, kiti turi nekilnojamojo turto. Kasose perkant bilietus darbuotojai keleivius įspėja, kad reikia turėti pateisinamą priežastį vykti į kitą savivaldybę, apie tai primena ir vairuotojai.

Tačiau A.Indrašius pabrėžė, kad dar ir tikrinti keleivių dokumentus darbuotojai nėra pajėgūs.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Kontrolės postas kelyje Vilnius - Ukmergė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Kontrolės postas kelyje Vilnius - Ukmergė

„Mes kontroliuoti nepajėgūs, nes vairuotojas prieš važiavimą saloną paruošia, bagažą sudeda, o tikrinti, ar keleivis gali, ar negali važiuoti, neturi tokios teisės. Priimsim visus važiuoti, vairuotojai neklausinės, bet jie primena, kad keleivis turėtų pateisinamus dokumentus, tikslą“, – pasakojo A.Indrašius.

Tačiau „Toks“ vadovas įspėja, kad autobusus stabdo policija ir tikrina, ar keleiviai turi pateisinamą priežastį įvažiuoti į kitą savivaldybę.

M.Burba taip pat tvirtino, kad „Lietuvos geležinkeliai“ vykti į kitą miestą skatina tik turint svarbią tam priežastį (į darbą, gydymo/ugdymo įstaigą ar pan.), tačiau keleivių patikrą vykdo policija.

„Todėl visus keliaujančius raginame pasirūpinti kelionės tikslą pagrindžiančiais dokumentais“, – sakė „Lietuvos geležinkelių“ atstovas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Kontrolės postas kelyje Vilnius - Ukmergė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Kontrolės postas kelyje Vilnius - Ukmergė

Visgi, A.Indrašiaus teigimu, „kol kas didelių skandalų nebuvo“, tačiau yra pasitaikę atvejų, kai keleiviai buvo išlaipinti prie policijos patikros posto. Tokius klientus atgal parveža grįžtantys įmonės autobusai, tačiau jiems tenka palaukti.

„Mūsų keleiviai brangūs, nepaliksime viduryje laukų“, – pridūrė A.Indrašius.

Pajamos kritę 80 proc.

Karantinas, judėjimo tarp savivaldybių ribojimai keleivių vežimo bendroves ypač paveikė.

„Lietuvos geležinkeliai“ keleivių srautas yra apie 51 proc. mažesnis, nei tuo pačiu periodu pernai.

Įmonės „Toks“ vadovas skaičiuoja, kad pajamos krito 80 proc., klientų srautai – apie 70 proc.

A.Indrašius pabrėžia, kad keleivių pervežimo įmonėms kerta ir tai, kad autobuse gali būti užpildyta tik pusė sėdynių – 25 iš 50.

„Labai skaudūs judėjimo ir vietų skaičiaus ribojimai, nes mes reguliariais maršrutais aptarnaujame – važiuojame nustatytą dieną ir valandą, ar šalta, ar šilta, ar gripo epidemija, ar kita. Dėl vietos apribojimų pirmadienį, antradienį, trečiadienį užtenka vietos, o ketvirtadienį, penktadienį, sekmadienį jau galėtume daugiau pervežti. Ieškome išeičių, keletą dviaukščių autobusų turime, kur 70 vietų, tai 35 gali užimti“, – pasakojo A.Indrašius.

Policija vėl griežtai kontroliuos

Dalis Lietuvos nuo kovo 16 dienos galėjo pasidžiaugti laisvesniu gyvenimu. Judėjimo ribojimai atlaisvinti ten, kur susirgimų skaičius per 14 dienų 100 tūkst. gyventojų neviršijo 200 atvejų.

Tačiau dėl plintančių naujų viruso atmainų ir augančio susirgimų skaičiaus nuo šeštadienio, kovo 27 dienos, iki balandžio 5 dienos dviem savaitėms vėl grįžta griežta kontrolė.

Ribojimai negalios žiedinėms savivaldybėms. Tuo tarpu keliauti į kitas savivaldybes galima, kai vykstama:

  • į savo gyvenamosios vietos savivaldybę;
  • kai vykstama į ne savo gyvenamosios vietos savivaldybėje turimą nekilnojamąjį turtą;
  • į darbą (darbo reikalais), kai darbo vieta yra kitoje savivaldybėje;
  • į aptarnaujančius tarptautinius keleivių maršrutus oro, jūrų uostus, autobusų stotis ar iš jų;
  • į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę dėl artimų giminaičių mirties;
  • dėl sveikatos priežiūros paslaugų;
  • dėl kitų objektyviai pagrįstų neatidėliotinų priežasčių, kai vykti į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę yra neišvengiamai būtina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius