Po premjero Algirdo Butkevičiaus pareiškimo, kad prie kainų augimo prisidėjo prekybininkų antkainiai, imta svarstyti, kokią iš tiesų maisto produktų kainos dalį sudaro pardavėjo dalis.
Nors informacija, kokį antkainį kiekvienai prekei taiko konkretus prekybininkas, laikoma komercine paslaptimi, kainų sudėtį pagal savo metodiką nuolat analizuoja Lietuvos agrarinės ekonomikos institutas (LAEI).
Iš jo turimos informacijos galima susidaryti įspūdį apie prekybininkų apetitą.
Tačiau LAEI Produktų rinkotyros skyriaus vadovas Albertas Gapšys 15min pabrėžė, kad institutas nemato prekybininkų ir tiekėjų sutarčių, specialistai stebi įvairias kainas: pavyzdžiui, skerdienos, vėliau pjaustytos mėsos didmeninę kainą, tos pačios mėsos mažmeninę kainą, atėmus PVM gaunama prekybininkų dalis. „Toks yra grandinės mechanizmas“, – paaiškino jis.
Pieno kainos didžiuosiuose prekybos centruose analizė, atliekama nuo 2011 m., rodo, kad kartais žemdirbiai iš jo uždirba mažiau, nei prekybininkai. Iš jos taip pat matyti, kaip kyla perdirbimo įmonių dalis.
Didžiuosiuose prekybos centruose parduodamo Tilsit tipo sūrio antkainis nuo 2011 metų pamažu augo. Jis augo net ir kai kuriais atvejais mažėjant gamintojų ir perdirbėjų kainoms. Jei 2011 metų pradžioje prekybos centrų antkainis sudarė 17 proc. kainos, tai 2015 metų gale jis jau siekė 28 proc.
Morkų kainų analizė rodo, kad pernai gegužę morkų augintojams staigiai sumažinus kainą, prekybininkai pasikėlė antkainį, o tai reiškia, kad vartotojams ji nemažėjo.
Panašiai prekybininkai elgiasi ir pardavinėdami kopūstus – kai augintojai juos parduoda nepigiai, antkainis siekia 18 – 25 proc. kainos, tačiau mažėjant augintojų kainai, didėja antkainis ir pasiekia net 44 proc..
Mažmeninių bulvių kainų analizė Lietuvos vartotojų paguosti neturėtų, nes prekybininkų antkainis kainoje pamažu susilygina su bulvių augintojų. Jei 2013 metais prekybininkų antkainis siekė 22 proc., o augintojų kainos dalis – 60, tai praėjusių metų pabaigoje antkainis didėjo iki 36-40 proc.
Prekybininkų antkainis svogūnams 2013 metų pradžioje ir 2015 pabaigoje panašus. Tačiau 2014 metų rugpjūtį jiems staigiai atpigus, prekybininkai prekės nepigino, o užsidėjo net 52 proc. antkainį, kai augintojų dalis tesudarė 31 proc. kainos.
Prekybininkų antkainis kiaušiniams trejus metus išlieka pakankamai stabilus. 2013 metų pradžioje jis buvo didesnis, nei 2015 pabaigoje.
Kiaulienos kainų analizė rodo, kad mėsos perdirbėjo dalis jos pardavimo kainoje yra labai nedidelė. Tačiau atidžiau pažvelgus į 2015 metų antrąją pusę matyti, kad pingant mėsai, antkainis didėjo.
Jautienai prekybininkai akivaizdžiai taiko didesnį antkainį, nei kiaulienai. Pernai jis vidutiniškai sudarė trečdalį kainos, tačiau 2014 buvo dar blogiau – spalio mėnesį jautienos gamintojo dalis kainoje buvo virš 39 proc., prekybininko – 38 proc.
Analizė rodo, kad prekybininkų dalis vištienos kainoje pastaruosius trejus metus išlieka stabili.
Ruginės duonos mažmeninė kainos analizė rodo, kad didžiausią antkainį prekybininkai taikė 2010 metų pabaigoje, o vėliau jis sudarė 17-24 proc. kainos.
Panašius antkainius prekybininkai taiko ir batonui. Praėjusiųjų metų pabaigoje jis siekė 20-23 proc.