„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Joninių festivalio organizatorius Dovydas Laukys: „Švęskime nepamesdami galvos“

Artėjant Joninių festivaliui „Farm On Fire“, kuriame netrūks geros muzikos, kokybiško ir skanaus maisto, Joninių tradicijų, laužų ir staigmenų, organizatoriai kelia sau dar vieną iššūkį – skaičiuoja emisiją ir siekia tapti mažiausiai taršos palikusiu festivaliu Lietuvoje. Pasak organizatoriaus Dovydo Laukio, šis Joninių projektas unikalus tuo, kad ypatingas dėmesys yra skiriamas tvarumui ir socialinei atsakomybei.
Dovydas Laukys
Dovydas Laukys / Asmeninio albumo nuotr.

„Planet Positive“ vadovė Miglė Makuškaitė-Survilė džiaugėsi, kad festivalis „Farm On Fire“ drąsiai ir atvirai ėmėsi skaičiuoti emisiją ir daro viską, kad kuo labiau sumažintų taršą.

„Labai svarbu skaičiuoti savo emisiją, sekti ją, mokytis ir kiekvienais metais siekti vis geresnių rezultatų. Jau įvertinome, kokie bus didžiausi taršos šaltiniai, o po festivalio, kai turėsime konkrečius skaičius, bus galima išmokti šių metų pamokas ir suplanuoti, kad festivalis kitais metais būtų dar draugiškesnis aplinkai. Skaičiuodami emisiją organizatoriai parodo, kad yra atviri, sąžiningi ir jiems rūpi aplinkos gerovė. Kad ieško alternatyvų – įvairių galimybių surengti kuo draugiškesnį aplinkai festivalį. Tai labai gražus organizatorių žingsnis ir investicija – taip jie edukuoja ir rodo gerą pavyzdį tiek festivalio dalyviams, tiek visai aplinkai. Tikiu, kad jų pavyzdys įkvėps tiek kitus organizatorius, tiek renginio dalyvius ir paskatins juos susimąstyti ir permąstyti savo veiklas bei gyvenimo būdą.“

Asmeninio albumo nuotr./Dovydas Laukys
Asmeninio albumo nuotr./Dovydas Laukys

Ne vieną didžiulį, tūkstančius lankytojų subūrusį festivalį organizavęs Dovydas Laukys sako, kad sąmoningumas organizuojant didelius renginius ypač svarbus ne tik tam, jog susikurtume sąlygas linksmintis ir kitais metais, bet dar šimtus ar tūkstančius metų, kad rodytume kitiems pavyzdį, kaip dera elgtis gamtoje ir su gamta.

„Pagrindinė mūsų festivalio žinutė – švęskime nepamesdami galvos ir savo pavyzdžiu įkvėpkime kitus pokyčiui. Būtent tai mes ir siekiame padaryti, būtent toks ir yra vienas esminių visos organizatorių komandos – atstovų „Senatorių pasažo“ ir ekologiško ūkio „Farmers Circle“, kuriame vyks festivalis, siekis. Todėl bus galima įsigyti tiek ekologiškų, tiek įprastinių produktų, festivalio dalyviai gaus išskirtinio dizaino daugkartinio naudojimo puodelius ir, svarbiausia – tiek prieš festivalį, tiek po jo bus skaičiuojama CO2 emisija. Taip pat noriu pasidžiaugti, kad mūsų puodeliai užsakyti iš garsiausio festivalių bei renginių daugkartinių indų gamintojo – „Re-Uz“, kurio tikslas – skleisti „Zero Waste“ filosofiją visame pasaulyje. „Rolling stones“, „AC/DC“, „Guns N’ Roses“, „Coldplay“ ir daugybės kitų garsių ir legendinių grupių koncertuose šie puodeliai jau seniai naudojami“, – džiaugėsi vienas iš festivalio organizatorių Dovydas Laukys.

Asmeninio albumo nuotr./Festivalio „Farm On Fire“ atributika
Asmeninio albumo nuotr./Festivalio „Farm On Fire“ atributika

Pasak „Planet Positive“ atstovės M.Makušaitės, siekiant sumažinti CO2 taršos pėdsaką, pats svarbiausias etapas yra surinkti visus duomenis, nes tik tada galima skaičiuoti ir žiūrėti, ką vertėtų keisti ir kaip mažinti emisiją. Ji pasidžiaugė, kad festivalio dalyviai labai atsakingai žiūri į emisijos skaičiavimą ir organizaciniame procese atsakingai viską apgalvojo ir ėmėsi visų pagrindinių taršos mažinimo žingsnių.

„Dažniausiai didžiausią taršos dalį sudaro transportas, todėl sveikintina, kad festivalio organizatoriai pasirūpino galimybe į festivalį atvykti specialiai užsakytais autobusais, taip pat prašoma dalyvių koopertuotis su draugais ir bičiuliais ir atvykti pilnais, o ne pustuščiais automobiliais. Jei tik yra galimybė, rinktis elektromobilį. Taip ir taupiau, ir mažiau taršos sukuriama.“

Kitą didžiulę taršos dalį renginiuose, pasak M.Makušaitės, sudaro maistas ir jo pakuotės. Jeigu renginyje yra daug maisto autobusiukų ir prekeivių, pardavinėjančių įvairius užkandžius, tuomet automatiškai atsiranda daugiau atliekų: pakuočių, vienkartinių lėkščių, įrankių ir kitų šiukšlių. Todėl kitas, pasak jos, pagirtinas festivalio organizatorių žingsnis yra tas, kad visas maistas festivalyje bus gaminamas iš vietinio ūkio produkcijos. Be to, festivalio organizatoriai jau turi visiems dalyviams paruošę dovanas – daugkartinius puodelius gėrimams. „Jei parduodamas maistas užaugintas vietiniuose, aplinkiniuose ūkiuose – o toks šiuo atveju ir bus, nes viskas gaminama iš „Farmer Circle“ produkcijos, automatiškai bus mažesnė emisija, palyginti su kitais renginiais, į kuriuos maistas transportuojamas iš įvairių Lietuvos, Europos ar net Azijos vietų. Šaunu, kad festivalio dalyviai pagalvojo ir apie daugkartinius puodelius – žmonės ne tik turės prisiminimą iš renginio, puodelį galės naudoti ir kituose festivaliuose ar lauko renginiuose, bet taip bus sukuriama ir mažiau atliekų.“

Asmeninio albumo nuotr./Festivalis „Farm On Fire“
Asmeninio albumo nuotr./Festivalis „Farm On Fire“

Renginio metu bus taikomos ekologinio ūkio praktikos, taip pat vyks interaktyvūs pristatymai ūkininkavimo, gamtosaugos, tvarumo temomis. Savo ekspozicijose „Farmers Circle“ dalinsis gerosiomis praktikomis, pristatys savo iniciatyvas. Ūkio stende bus galima degustuoti ekologišką produkciją, kartu vyks ir edukacinės pamokos, kaip atpažinti ekologiškus produktus.

„Lankytojai turės galimybę susipažinti su ekologišku ūkiu, su tuo, kaip vyksta procesai ir kuo skiriasi įprastinis ūkininkavimas nuo ekologinio. Festivalyje visos šviežios salotos bus tiekiamos iš vieno didžiausių Europoje vertikalaus „Leafood“ ūkio, kuris yra vienas iš rimtesnių Nielso Peterio Pretzmanno investicinių projektų. Žmonės, kad pamatytų skirtumą galės ir paragauti išskirtinių produktų. O patikusių ir įsigyti“, – sakė „Farmers Circle“ padalinio vadovė Gryta Čepinskaitė.

„Farmers Circle“ atstovė džiaugėsi, kad festivalyje dalyvaus „Ekoagros“, sertifikuojančios ekologinius ūkius ir produktus, atstovai. Jie papasakos apie produkcijos sertifikavimo procesus: kada ir kaip kiekvienas produktas, kuris yra pagamintas iš ekologiškų žaliavų, tampa ekologišku galutiniu produktu. Festivalio dalyviai taip pat turės galimybę vakarieniauti kol kas Lietuvoje vieninteliame ekologiškame restorane „Red Brick“, turinčiame ekologiško viešojo maitinimo ekologiškumo ženklą. Patiekalų gamyboje naudojama nuo šešiasdešimt iki devyniasdešimt procentų ekologinių žaliavų. Ekologišką vakarienę ruošia restorano „Nineteen 18“ komanda, vadovaujama šefo Andriaus Kubiliaus.

Festivalio metu veiks nevyriausybinių organizacijų mugė, kurioje dalyvaus tokios organizacijos kaip NVO avilys, Lietuvos Raudonasis Kryžius, „Ekoagros“, Pelkių atkūrimo ir apsaugos fondas, „Media4Change“, Rigra, Lietuvos Gamtos Fondas, Gyvoji Biblioteka. Renginyje lankysis ir svečių iš visos Europos: Danijos, Vokietijos, Prancūzijos, Lenkijos, Baltijos šalių, Pietų ir Šiaurės Amerikos. Festivalio organizatoriai iš anksto festivalio dalyvių prašo paisyti tvaraus elgesio taisyklių ir kuo labiau prisidėti prie taršos mažinimo: festivalį atvykti organizatorių siūlomu viešuoju transportu arba kooperuotis su draugais, taip pat pagalvoti apie maistą: vengti vienkartinių pakuočių ir įsidėti daugkartinius indus, o per festivalį kuo atsakingiau rūšiuoti atliekas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs