Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Živilės Kropaitės „fainiausia“ močiutė atsidūrė ligoninėje: „Niekas nežino, kas bus toliau“

TV laidų vedėja, žurnalistė, moderatorė Živilė Kropaitė-Basiulė šiuo metu išgyvena sudėtingą laikotarpį. Jos močiutė, 95-erių Ona-Butrimaitė-Laurinienė, apie kurią garsi moteris prieš trejus metus parašė ir išleido knygą #FainiausiaPasaulyMočiutė atsidūrė ligoninėje.
Atidarymo dienos renginyje dalyvaus Živilė Kropaitė – Basiulė su močiute.
Atidarymo dienos renginyje dalyvaus Živilė Kropaitė – Basiulė su močiute. / M.Mikulėno nuotr.

Živilė Kropaitė-Basiulė papasakojo, kaip jaučiasi močiutė ir kas nutiko, kad 95 metų poniai Onai prireikė skubios medikų pagalbos. Jautriu įrašu jis sutiko pasidalinti ir portalo Žmonės.lt skaitytojais.

Atlikta skubi, neplaninė operacija

„Ką tik suvalgiau Močiutės raugintą agurkėlį.

Prieš kelias dienas ji juos raugė, o vakar iš Visagino ligoninės greitosios pagalbos automobiliu skubiai neplaninei, „gyvybei pavojingai“, didelei operacijai važiavo į Santaras.

Ir taip, niekas nežino, kas bus toliau, ir man nebūtina pateikinėt šeimos narių sveikatos išklotinių, kol jie reanimacijoje, bet tiek laukiant operacijos, kai pasitikau greitąją, tiek jau joje (reanimacijoje) pagrindinis jos prašymas buvo vienas – „padėkavāt gydytājam ir sesūtēm Feisbuki“.

Taip, ji jau žino, kad socialiniai tinklai Lietuvoje savo sklaida yra pranokę vietos ir nevietos laikraščius, o sklaidos jai noris kuo didesnės. „Kaip čia švaru, kokie visi geri“, – sakė šiandien reanimacijoje.

Prieš operaciją – pasakojo palatos kaimynės – linksmino gydytojus, pagirdama, kokie gražūs visi.

Man jau laikas, aš jau viršvalandžius gyvenu. Pasiimkit vyskų iš šaldymā kamerās, pakrykštykit visus vaikus, gerai sutarkit, paslėpkit nuo vagių daiktus (Dūkšte jau kurį laiką siautėja vagys, ir apie tai – taipogi jos prašymu – parašysiu atskirai). Gyvenau su Dievuliu, tai eisiù, kur anas pašauks.

Sakė, kad greitosios pagalbos darbuotojai jai viską pranešė – ir kad Baidenas traukias, ir kad „Nausėda neprilaidžia kāmisarù Landsbergiūkā“. Ir kad Amėrikų valdys moteris.

„Visi man do dabar skambina ir tų patį sakā – laikytis. Ā až ko gi jau man kažnā laikytis tākio amžiaus?“

Ir rami bei laiminga išvyko į operaciją, kurios 95-erių moteriai su širdies sunkumais jau nebuvo privalu atlaikyti. Bet Močiutė atlaikė.

Sako, kad gydytojai su ja elgiasi dieviškai. Kad yra verti visų didžiausių padėkų ir nuolankumo. Kad jie yra stebuklas. Kad niekas jos nebara, visi švelnūs, nuostabūs ir net per geri, o „grubesną“ buvo nebent greitosios iš Kaniūkų į Visaginą gydytoja.

Ir, nors Močiutės balsas dabar silpnas ir akys prisimerkusios, nueinančiai reanimacijos gydytojai randa jėgų sušukti ačiū.

Prie ačiū labai prisidedu – tiek nuostabioms VUL Santaros klinikų sesutėms, kurios, pati mačiau, taip švelniai rūpinos, kaip į kuo sandaresnį maišelį ir kuo įsimenamesnę vietą padėti Močiutės dantis.

Tiek Visagino ligoninei, kuri taip gerai atliko savo darbą, taip spėriai darė visus tyrimus, operatyviai sureagavo į situaciją ir išsiuntė Močiutę į Vilnių.

Greitosios medicinos pagalbos tarnyba vyrams, lydėjusiems iš Visagino, kuriuos sutikus jau prie Santarų irgi norėjosi verkti – kokie šmaikštūs, paslaugūs, empatiški. Ir kaip Močiutę septyniasdešimtmete vadino (bent ji taip gyrės). Mane gražiai pabarė, kad savo verkimu neišgąsdinčiau ligonės.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Živilė Kropaitė-Basiulė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Živilė Kropaitė-Basiulė

Reanimacijos personalui – net pati nustebau, kokie visi švelnūs ir nesuirzę. Ir, žinoma, visiškai kosminio lygio chirurgui Martynui Lukštai už šitokį profesionalumą ir prailgintą mums gyvenimo šventę.

Neturiu net žodžių, koks pasitikėjimas apėmė su juo vos susidūrus. AČIŪ. Ir duok, Viešpatie, jums sveikatos, kaip sako #fainiausiapasaulymočiutė.

Lietuvos medicina yra nuostabi, žinojau tai visada, bet dar tvirčiau tą tvirtinu „do ne šimtamētēs“ Onutės lūpomis. Sveikatos visiem ir atidumo vienas kitam.“

Ką tik suvalgiau Močiutės raugintą agurkėlį. Prieš kelias dienas ji juos raugė, o vakar iš Visagino ligoninės greitosios...

Posted by Živilė Kropaitė-Basiulė on 2024 m. liepos 23 d., antradienis

Knyga apie močiutę

Primename, kad Živilės Kropaitės-Basiulės knyga #fainiausiapasaulymočiutė jau skaičiuoja trečius metus, o šių metų kovo mėnesį pasirodė antrasis jos tiražas, o pasakojimo herojė Ona Butrimaitė-Laurinienė atšventė 95-ąjį gimtadienį.

„Kai pasirodė mano knyga #fainiausiapasaulymočiutė, labai išgyvenau, kaip reikės ją populiarinti. Apie tai svarstant viena draugė, kurios vyras yra rašytojas, pasakė, kad reikės keletą pristatymų surengti. Kiek? Penkis kokius – patvirtino. Oho, galvojau. Penkis kartus pasakoti apie savo knygą viešai...

Dabar jau praėjo dveji metai, vasario pradžioje vykau į Kazlų Rūdą šios knygos pristatyti... 63-iąjį kartą. Dar vyksiu į Jurbarką, vėliau – į Šilutę, Skuodą... Su Aiste Plaipaite, padedančia gyvinti tuos pristatymus muzika ir pokalbiais, esame pakviestos į Airiją. Taip kad tai net ne pabaiga“, – pavasarį kalbėjo Ž.Kropaitė-Basiulė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus