Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ekspertai pasakė, ką galvoja apie užpilamą kavą

Ką tik tarptautinius laurus nuraškę baristos pataria, kaip pasiruošti savo čempioninį kavos puodelį namuose.
Miglė Lukoševičiūtė
Miglė Lukoševičiūtė / Organizatorių arch.nuotr.
Temos: 2 Kava Vanduo

Tradiciniame Talino kavos festivalyje triumfavę Lietuvos kavos ekspertai sako, kad dažnai „užpilama kava“ yra nepelnytai nurašoma.

Tereikia žinoti esmines taisykles ir namuose galima mėgautis kokybiška kava.

Svarbiausi yra trys elementai – kokybiškos kavos pupelės, kavos malūnėlis ir tinkamai parinktas kavos paruošimo stilius/būdas.

Lietuvos atstovai visus dalyvius nurungė latte art ir kavos ragavimo kategorijose, aplenkę dėl titulų besivaržiusius 30 baristų iš Estijos, Latvijos ir Lietuvos.

Pirmą kartą per aštuonerių metų Talino kavos festivalio istoriją abu čempionų titulus pasidalino kavinės „Italala Caffe“ atstovai iš Lietuvos.

Latte art kategorijoje nugalėjo Vilius Astrauskis, kurio pieno putos dizainas išsiskyrė tikslumu ir estetika, o kavos ragavimo kategorijoje aštriausio skonio baristos titulą gavo jo kolegė Miglė Lukoševičiūtė.

Anot ekspertų, kiekvienas namuose gali pasigaminti tai, kas patiktų jam asmeniškai – tai yra labai individualu. Tačiau lemiami elementai – tie patys.

Kada skrudinta?

„Pirmiausia – gera žaliava. Net jei ir turėsi geriausią aparatą, bet prastą kavą, nieko nepeši. Norint kokybiško kavos, ant kavos pakelio ieškokite jos skrudinimo datos.

Geriausia, jei kava būtų skrudinta ne vėliau nei prieš tris mėnesius, mėnuo būtų tobula. Galiojimo data yra mažiau aktualu, nes įstatymiškai kava galioja dvejus metus. Taip pat norint kokybiškos kavos, ant pakuotės turėtų būti nurodyta kilmės šalis“, – vardina V. Astrauskis.

Pasak V. Astrauskio, kavai svarbus šviežumas, tad norint pasidaryti geros kavos, svarbu turėti malūnėlį. Nes sumalta kava palengva džiūna, išleidžia savo kvapą. Juk ir kvepalų atkimštu buteliuku nelaikome, šmaikščiai priduria barista.

Taip pat svarbu rasti savo kavos gamybos būdą.

„Pradėkite nuo kavinių – padegustuokite, kuo skiriasi vienas būdas nuo kito. Paragaukite, kalbėkite su baristomis, drąsiai klausinėkite. Pirmiausia svarbu išsiaiškinti, ar esate espresso ar lengvesnės kavos žmogus. Jei esate espresso tipas, mėgstate intensyvesnį skonį, tuomet namuose pradėkite nuo mokos kavinuko. O jei mėgstate „lengvesnį“ kavos skonį, rinkitės aeropresą arba nuspaudžiamąjį kavinuką french pressą“, – paprastus ir nebrangius būdus kavai gamintis namuose nurodo ekspertai.

Nuspauskime kavą, o ne arbatą!

Anot M. Lukoševičiūtės, lietuviai per dažnai save „nurašo“ dėl to, kad geria puodelyje užpilamą kavą. Ir ją galima pasigaminti kokybiškai bei mėgautis.

„Dažno lietuvio namuose yra vadinamasis prancūziškasis presas (french press) – tik neretas nuspaudžiamą kavinuką naudoja arbatai, o ne kavai plikyti. Ar pagalvojote, kad tokiu būdu galite ruošti ne arbatą, o kavą? Kaip ją tokiu būdu pasiruošti teisingai? Kava prancūziškame kavinuke yra labai artima plikymui puodelyje.

Tačiau norint turėti maksimaliai kokybišką gėrimą, reikia žinoti pagrindines taisykles. Pagal kavą parinkti vandens temperatūrą, užpiltą kavą laikyti tam tikrą laiką, nuimti ant kavos susidariusias putas“, – komentuoja M. Lukoševičiūtė.

Anot jos, užpilamą kavą nuspaudžiamame kavinuke geriausia gerti po aštuonių minučių. Pabuvusi ilgiau ji apkarsta.

Vieno atsakymo, kokios temperatūros vandeniu užpilti maltą kavą, nėra: „Jei kava skrudinta tamsiau, reiktų rinktis vėsesnį vandenį. Tiesiog užvirus palaukti bent 5 minutes. Jei kava šviesios rudos spalvos, paskrudinta trumpiau, tuomet galima pilti ką tik užvirusį vandenį.“

Karštas vanduo čia veikia kaip cheminių reakcijų aktyvintojas. Kadangi tamsiai paskrudinta kava yra ne tik kartesnė, bet ir tirpesnė, jos aktyvinti stipriai nereikia.

Vėsesnis vanduo leis lėtai atsiskleisti skoniui, kava bus mažiau karti. Na, o šviesiai skrudintą kavą aktyvinti reiktų. Pilant ką tik užvirusį vandenį išgausime intensyvesnį skonį, daugiau saldumo, komentuoja kavos ekspertai.

„Dar rekomenduočiau nuimti susidariusią putą. Nors ir atrodo gražiai, tačiau tai, ką matote, yra CO2 dujos – šalutinis produktas susidaręs skrudinant kavą. Kol kava nėra užpilta, šios dujos laiko kavos poras „užrakintas“ ir padeda ilgiau palaikyti kavos šviežumą.

Tik užpylus kavą CO2 išsiveržia ir suputoja. Natūralus putų skonis yra gan kartus, todėl geriausia jas tiesiog nuimti“, – pasakoja M. Lukoševičiūtė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius