Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Atviri santykiai? Pasitikrinkite, ar jie jums tinka

Atviri santykiai priskiriami didesnei nemonogaminių santykių kategorijai. Tai santykiai, kuriuose vienas arba abu partneriai gali turėti lytinių santykių, o kartais ir emocinių ryšių su kitais žmonėmis.
Atviri santykiai
Atviri santykiai / Shutterstock nuotr.

Kaip rašoma verywellmind.com, atviri santykiai skiriasi nuo svingerystės, kai partneriai užsiima seksu su kitais žmonėmis vakarėliuose ir kai santykiai yra grynai seksualiniai. Jie taip pat skiriasi nuo poliamorijos, kai partneriai vienu metu gali užmegzti daugiau nei vienus santykius. Atviri santykiai dažnai laikomi tarsi tarpine grandimi tarp svingerystės ir poliamorijos.

Nors svingeriai dažniausiai užsiima tik seksu su kitomis poromis, o poliamorijos esmė – turėti kelis romantiškus partnerius, atvirus santykius palaikantys žmonės paprastai gali turėti lytinių santykių su kitais asmenimis, kurie juos traukia, su sąlyga, kad šie santykiai išlieka atsitiktiniai. Kitaip tariant, galite turėti lytinių santykių su kuo tik norite, tačiau neturėtumėte siekti emociškai artimų santykių su kitais partneriais ir įsipareigoti.

Tipai

Tiek susituokusios, tiek įsipareigojusios, tiek atsitiktinės poros gali palaikyti atvirus santykius, kuriuose priimtini:

  • atsitiktiniai pasimatymai su žmonėmis, nesusijusiais su jų santuoka ar santykiais;
  • romantiški santykiai ne santuokoje ar santykiuose;
  • fizinių santykių ne santuokoje turėjimas.

Kas renkasi atvirus santykius?

Kadangi nemonogamiški santykiai vis dar labai stigmatizuojami, ne visi nori prisipažinti, kad gyvena atviruose santykiuose, renkasi svingerystę ar gyvena poliamorijoje. Tačiau akademinių ir ne pelno siekiančių organizacijų atlikti tyrimai leido suprasti, kiek suaugusiųjų dalyvauja nemonogamiškuose santykiuose.

Viename žurnale „The Journal of Sex & Marital Therapy “ paskelbtame tyrime nustatyta, kad maždaug vienas iš penkių suaugusiųjų per savo gyvenimą yra turėjęs vienokių ar kitokių atvirų santykių.

2019 m. atlikto tyrimo duomenimis, 2,4 proc. suaugusių Kanados gyventojų nurodė, kad palaiko atvirus santykius. Kito JAV imties tyrimo duomenimis, 4 proc. respondentų nurodė, kad palaiko atvirus santykius.

Dar vienas tyrimas parodė, kad 31 proc. moterų ir 38 proc. vyrų pirmenybę teiktų nemonogaminiams santykiams. Apskritai jaunesni respondentai dažniau nei vyresnio amžiaus žmonės teikė pirmenybę nemonogamiškiems santykiams.

Jei laikui bėgant pastebime, kad nemonogamiškų santykių skaičius didėja, tai gali būti dėl kelių galimų priežasčių, įskaitant tai, kad žmonės jaučiasi patogiau atvirai kalbėdami šia tema arba daugiau žmonių nori tai išbandyti.

Atvirų santykių privalumai ir trūkumai

Yra kelios priežastys, kodėl žmonės nori atvirų santykių. Kai santykiai vyksta su pagarba ir visų jų dalyvių sutikimu, atviri santykiai turi privalumų. Pirmoji akivaizdi nauda, apie kurią galvoja daugelis žmonių, yra seksualinis pasitenkinimas.

Žmonėms patinka naujovės, kai kalbama apie seksualumą, ir mes visi vienu ar kitu metu jų trokštame. Naujas partneris yra puikus būdas patenkinti naujų seksualinių patirčių troškimą.

Sėkmingus atvirus santykius užmezgę žmonės taip pat pasižymi tvirtais bendravimo įgūdžiais, sustiprintu pasitikėjimo jausmu ir kruopščiai suderintais vaidmenimis bei lūkesčiais.

Daug lengviau patenkinti partnerio poreikius, jei jis pasako, ko nori, o ne verčia jus spėlioti. Atviri santykiai leidžia partneriams iškelti visas kortas ant stalo.

Atviri santykiai taip pat suteikia galimybę nemonogamiškiems žmonėms be baimės išreikšti savo poreikius ir tapatybę. Jiems nereikia slėpti savo įsimylėjimų ar nesantuokinių ryšių, bent jau savo partneriui, o tai sukelia daug mažiau emocinių kančių.

Kokie šių santykių trūkumai? Pavydo ir savigarbos problemų rizika, emocinio skausmo rizika, kai partneris patiria malonumą ir laimę su kitu žmogumi, lytiškai plintančių infekcijų ir neplanuoto nėštumo rizika, seksualinės priklausomybės arba lytinio potraukio praradimo rizika dėl bandymo patenkinti kelis partnerius ir t. t.

Ar atviri santykiai jums tinka?

Kai kurie žmonės jau nuo paauglystės žino, kad jų nedomina monogamija, nors vyrauja lūkestis, kad visi vieną dieną užmegs monogamiškus santykius, vedančius į santuoką. Kiti į atvirus santykius pasineria dėl aplinkybių, pavyzdžiui, įsimylėję naują žmogų arba dėl to, kad partneris suteikia tokią galimybę.

Įprastas scenarijus: pora, kuri jau kelerius metus yra kartu, jaučia aistros trūkumą. Vienas arba abu partneriai įsimyli kitą arba vienas iš jų užmezga romaną. Norėdami išspręsti problemą, jie nusprendžia atverti savo santykius.

Deja, dažnai tai nėra geriausias būdas pradėti atvirus santykius. Ypač tada, kai kalbama apie neištikimybę. Geriau pirmiausia išspręsti pagrindinę santykių problemą, o ne bandyti ją užmaskuoti atveriant santykius, kadangi dažnai tai reiškia skyrybas.

Tačiau kartais toks požiūris leidžia abiem žmonėms eiti link atvirų santykių su pozityvia perspektyva, pagrįsta pasitikėjimu, meile ir įsipareigojimu.

Klausimai, kuriuos reikėtų apsvarstyti

Jei į toliau pateiktus klausimus atsakote „taip“, didelė tikimybė, kad atviri santykiai gali būti jums tinkami:

  • Ar jūs ir jūsų partneris iš tiesų abu esate suinteresuoti nemonogamija?
  • Ar jūsų ir jūsų partnerio seksualiniai poreikiai ir (arba) orientacijos skiriasi?
  • Ar apie atvirus santykius svarstote dėl pasitikėjimo (o ne dėl, pavyzdžiui, sugriauto pasitikėjimo ar neištikimybės)?
  • Ar galite atvirai bendrauti su savo partneriu?
  • Ar jūsų santykiai pagrįsti tvirtu sąžiningumo ir pasitikėjimo pagrindu?
  • Ar sugebate sveikai elgtis su pavydu?

Tačiau verta žinoti, kad atverti savo santykius, kad juos pataisytumėte, kai atrodo, kad jie žlunga, greičiausiai yra bloga idėja. Tikėtina, kad tai ilgainiui pablogins padėtį, net jei iš pradžių atrodys, kad pavyko.

Shutterstock nuotr./Seksas
Shutterstock nuotr./Seksas

Ribos

Jeigu ryžtatės atviriems santykiams, turite nubrėžti tam tikras ribas ir įsivertinti, ar tai jums tinka.

Seksualinės ribos

Ar seksas su kitais partneriais yra tinkamas, o jei taip, kokie veiksmai jums yra (arba nėra) priimtini? Būkite kuo konkretesni, įskaitant saugaus sekso praktiką, pavyzdžiui, prezervatyvus, pasitikrinimą dėl lytiškai plintančių ligų ir pan.

Emocinės ribos

Pasikalbėkite apie tai, kas jus priverstų pavydėti ir kaip elgtis vienas kitam, jei pavydas pasireikštų. Aptardami emocines ribas, taip pat galite aptarti, ar įmanoma po lytinių santykių nesižavėti kitu žmogumi ir kas nutiktų, jei taip nutiktų.

Asmeninės ribos

Kas yra sąžiningas žaidimas? Ar draugai, bendradarbiai ar buvę partneriai yra draudžiami? Ką manote apie nepažįstamuosius? Taip pat galbūt norėsite aptarti tokias temas kaip seksualinė orientacija ir lytinė tapatybė – tiek dėl savęs, tiek dėl galimų kitų partnerių.

Laiko paskirstymas

Jūs ir jūsų partneris turėtumėte nustatyti gaires, kiek laiko galima praleisti su kitais partneriais ir kada galima sutrumpinti jūsų bendrą laiką, kad galėtumėte aktyviai tyrinėti kitus santykius.

Išvada paprasta: tik jūs galite nuspręsti, ar atviri santykiai jums tinka. Atviriems santykiams reikia atidžiau pažvelgti į savo įsitikinimus ir jausmus dėl monogamijos, suvokti, ko iš tikrųjų tikitės iš meilės ir partnerystės, ir būti pažeidžiamam savo jausmų atžvilgiu. Tam reikia daug brandos ir užuojautos.

Tačiau atviri santykiai tinka ne visiems – ir tai nerodo, kad jums trūksta brandos ar atjautos, jei nusprendžiate, kad vertinate monogamiją ir teikiate jai pirmenybę. Galiausiai, norint laimės santykiuose, svarbiausia būti sąžiningam su savimi ir savo partneriu (-e).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius