Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
05 10

Ateitis – be grynųjų: kur link eina kitos šalys ir ką planuoja Lietuva?

Ne veltui ilgą laiką kalbėta, kad Švedija gali tapti pirmąją šalimi be grynųjų pinigų, mat jų naudojimas ten sparčiai mažėja. Kai kurių šalių bankai taip pat po truputį mažina grynųjų operacijas. O kokia situacija Lietuvoje ir kiek dažnai lietuviai naudojasi grynaisiais? Ar galime šiuo klausimu priartėti prie Švedijos?
Pinigai
Pinigai / Shutterstock nuotr.

Nepamena, kada atsiskaitinėjo grynais

Švedijos centrinio banko „Riksbank“ apklausa parodė, kad dar 2010 m. grynaisiais atsiskaitinėjo 40 proc. švedų, o 2022 m. jų buvo likę tik 8 proc. Pandemija šį skaičių galėjo dar sumažinti, mat daugelis, nenorėdami liesti mygtukų ar kitų įrenginių, dar aktyviau atsiskaitinėjo bekontakčiais būdais.

Tad ne veltui ilgą laiką buvo kalbama, kad Švedija gali tapti pirmąja šalimi be grynųjų pinigų.

Nuo 2015 m. Malmėje, Švedijoje, gyvenanti lietuvė Giedrė 15min pasakojo net neprisimenanti, kada paskutinįkart atsiskaitinėjo grynaisiais. Nuo pat pradžių apsigyvenus šioje šalyje ji su šeima atsiskaitinėja skaitmeniniais būdais.

Jos pastebėjimu, daugelis naudoja atsiskaitymus telefonu, o pati populiariausia programėlė yra „Swish“, teikianti momentinių mokėjimų paslaugą. Kaip pasakojo Giedrė, programėlėje reikia įvesti telefono numerį asmens, kuriam vedami pinigai, ir reikiamą sumą – viskas, pinigai akimirksniu pasiekia gavėją.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Švedija
AFP/„Scanpix“ nuotr./Švedija

Šią programėlę naudoja ir verslai – jie klientams nurodo įmonės telefono numerį arba QR kodą, kurį nuskenavę gyventojai perveda pinigus.

„Niekur nesu susidūrusi, kad reikėtų atsiskaityti grynaisiais. Ir nėra buvę, kad sistemos neveiktų, kažkas užstrigtų, nepavyktų atsiskaityti. Sistemos tiesiog veikia, todėl grynųjų mano piniginėje visai nėra.

Banko kortelę irgi labai retai išsitraukiu, visada atsiskaitinėju naudodama „Swish“. Fizines banko korteles arba grynuosius naudoja nebent tie, kuriems virš 60 metų.

Net ir tie žmonės, kurie sėdi prie parduotuvių ir prašo pinigų, esu mačiusi, kad turi „Swish“ programėlę, nes vieną kitą monetą retai kas jau turi. Atrodo, kad grynieji Švedijoje jau nebelabai egzistuoja“, – pasakojo Giedrė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius