Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Mirė Panevėžio metraštininkas, kino režisierius ir operatorius Jonas Čergelis

Balandžio 27 d. eidamas 67-uosius metus mirė kino režisierius, operatorius, Lietuvos kino mėgėjų sąjungos narys Jonas Čergelis. Didžioji jo kūrybos dalis buvo susijusi su Panevėžiu, kuriame jis ir gyveno.
Kino operatorius ir režisierius Jonas Čergelis
Kino operatorius ir režisierius Jonas Čergelis / Algimanto Aleksandravičiaus nuotr.

Neatsitiktinai Panevėžio kultūros bendruomenėje J.Čergelis buvo vadinamas „baltuoju metraštininku, savo filmuose atspindinčiu svarbiausius miesto ir šalies įvykius“.

Atsisveikinimas su J.Čergeliu vyks balandžio 30 d. nuo 13 iki 22 val.„Grauduvos“ laidojimo namų Didžiojoje salėje (J.Basanavičiaus g. 75, Panevėžys).

Urna išnešama gegužės 1 d. 13 val. Laidotuvės vyks Šilaičių kapinėse, Panevėžyje.

Savo kūrybos kelią J.Čergelis pradėjo dar mokydamasis mokykloje, o pirmieji jo darbai buvo humoristinio atspalvio filmukai. Pirmąjį savo mėgėjišką darbą jis sukūrė 1970-aisiais.

Vėliau jis ėmėsi eksperimentinio ir dokumentinio kino – 1974-1981 m. kūrė kartu su eksperimentinio kino režisieriumi, ryškia alternatyviosios kultūros asmenybe Artūru Barysu-Baru.

Apie tą laiką ir kūrybinę bičiulystę su A.Barysu J.Čergelis yra kalbėjęs: „Nors tuo metu gyvenau Panevėžyje, tačiau ėmiau nuolatos lankytis pas Artūrą ir netrukus Vilnius man tapo antraisiais namais. Su Baru mes drauge leisdavome ištisas dienas, keliaudavom po Lietuvą ir nuolatos kažką būtinai filmuodavom – visada turėdavom kokią valdišką kamerą, kurią nesunkiai gaudavome iš įvairių mėgėjiškų studijų”.

J.Čergelis nufilmavo tokius A.Baryso-Baro filmus kaip „Balsuoju už meilę“, „Sniegas“, „Jos meilė“, „Žalias laukas“, „Jo ieško“, „Geriau už rojų, blogau už pragarą“, „Prasmė“ ir kt.

1978 m. sukurtame filme „B ir Č“ J.Čergelis drauge su A.Barysu atliko pagrindinį vaidmenį.

J.Čergelis taip pat bendradarbiavo su režisieriais Raimundu Banioniu, Rimantu Teresu, Albinu Kėleriu, Valerijumi Jevsejevu.

1978-1991 metais J. Čergelis buvo „Ekrano“ mėgėjiškos kino studijos vadovas-režisierius.

1986 m. J.Čergelio sukurtas trumpametražis filmas „Audra“, apdovanotas Lietuvos kinematografininkų sąjungos ir laimėjo II vietą Čekoslovakijoje vykusiame „Vienos minutės festivalyje“.

Jo kūrybinėje biografijoje svarią vietą užima filmai apie aktorių Donatą Banionį (kartu su režisieriumi R.Teresu), režisierių Juozą Miltinį – filmas „Bonjour, Monsieur“.

J.Čergelis taip pat sukūrė keliolika žymių panevėžiečių kino portretų, 20-ies serijų dokumentinį filmą apie Panevėžį.

Atgimimo laikotarpiu J.Čergelis filmavo Baltijos kelią, Sąjūdžio renginius, mitingus, Sausio 13-osios įvykius – iš to laiko sukaupė didžiulį dokumentikos archyvą. Taip pat rinko retus kino mėgėjų darbus.

Vėliau nuosekliai filmavo Juozo Miltinio dramos teatrą, jo aktorius, spektaklius. Nuo 2006 m. dirbo teatro videooperatoriumi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius