Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Tūkstančiai žmonių Sakartvele vėl protestavo prieš „užsienio agentų“ įstatymo projektą

Tūkstančiai žmonių sekmadienį vėl protestavo Sakartvelo sostinėje, reikalaudami, kad vyriausybė atsisakytų prieštaringai vertinamo „užsienio agentų“ įstatymo projekto.

Praėjusią savaitę per balsavimą, kurį boikotavo opozicija, valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ parlamentarai 83 balsais – vienbalsiai – nubalsavo už tai, kad per pirmąjį svarstymą būtų priimtas daug kritikos sulaukiantis įstatymo projektas.

Įstatymo projektas dar turi įveikti antrąjį ir trečiąjį svarstymus ir gauti prezidentės parašą.

Labai tikėtina, kad prezidentė vetuos šį įstatymą, tačiau „Sakartvelo svajonė“ turi tvirtą daugumą parlamente. Dėl to ji greičiausiai lengvai priims įstatymą per kitus etapus ir atmes prezidentės veto net ir be opozicijos paramos.

VIDEO: Tūkstatinės minios Sakartvele vėl išėjo į gatves: tęsia kovą prieš „užsienio agentų“ įstatymą

Prieš metus partija buvo priversta atsisakyti panašios priemonės po masinių gatvės protestų, kurių metu policija prieš demonstrantus panaudojo ašarines dujas ir vandens patrankas.

Sekmadienio vakarą apie 10 tūkst. protestuotojų susirinko Tbilisio centrinėje Respublikos aikštėje, mojavo Sakartvelo ir Europos Sąjungos vėliavomis ir žadėjo surengti „Europos eitynes“ pagrindine sostinės gatve link parlamento.

Demonstraciją inicijavo apie 100 Sakartvelo žmogaus teisių grupių ir opozicinių partijų, kurios iki šiol nedalyvavo kasdien vykstančiuose protestuose, kuriuose dominuoja jaunimas.

„Valdžia, vėl pateikusi Rusijos įstatymo projektą, peržengia konstitucinius rėmus ir keičia šalies orientaciją, išduodama nepalaužiamą žmonių valią“, – teigiama vienos iš organizacijų išplatintame pareiškime.

Sakartvelas šiuo metu siekia narystės ES ir NATO.

„Sakartvelo svajonė“ tvirtina, kad yra proeuropietiška partija ir kad siūlomu įstatymu dėl „užsienio agentų“ siekiama tik „padidinti nevyriausybinių organizacijų finansavimo iš užsienio skaidrumą“.

Panašus įstatymas Rusijoje taikomas siekiant nubausti vyriausybės kritikus ir užgniaužti nepriklausomą žiniasklaidą.

„Šis įstatymas ir ši vyriausybė yra nesuderinami su istoriniu Sakartvelo pasirinkimu tapti ES nare“, – naujienų agentūrai AFP sakė opozicinės partijos „Akhali“ lyderis Nika Gvaramia.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) teigia, kad „Įstatymo dėl užsienio įtakos skaidrumo projektas neatitinka Sakartvelo siekių ES ir jos stojimo į ES trajektorijos“.

Gruodį Briuselis suteikė Sakartvelui oficialų kandidato statusą, tačiau pareiškė, kad prieš pradedant oficialias derybas dėl narystės Tbilisis turės reformuoti teismų ir rinkimų sistemas, sumažinti politinę poliarizaciją, pagerinti spaudos laisvę ir apriboti oligarchų galią.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius