Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Varinės apyrankės „galia“: netikėtas „atradimas“ buvo tik eksperimento klaida

Ar varinė apyrankė gali jus apsaugoti nuo interneto bevielio ryšio maršrutizatoriaus ar kito elektros prietaiso skleidžiamo elektrinio lauko poveikio? Viena socialinių tinklų vartotoja mėgino rasti atsakymą namų sąlygomis ir naudodama primityvų įrankį.
Eksperimentas su varine apyranke
Eksperimentas su varine apyranke / Kadras iš vaizdo įrašo

Pati eksperimento autorė vaizdo įrašu pademonstravo savo bandymą ir jį trumpai apibūdino taip: „Varinė apyrankė susilpnina maršrutizatoriaus elektrinį lauką“.

Vaizdo įrašas sulaukė didžiulio dėmesio, juo buvo pasidalyta per 1 000 kartų, dalis pasidalijimų teko ir lietuviškam socialinių tinklų segmentui, o kai kurie žiūrovai ir komentatoriai, nesigilindami į eksperimento sąlygas, kaip ir autorė, rezultatus suvokė klaidingai.

Bandymo esmė buvo tokia: autorė priešais interneto bevielio ryšio maršrutizatorių padėjo elektromagnetinės spinduliuotės matuoklį ir fiksavo, kaip keičiasi elektrinio lauko stiprumas, tarp lauką skleidžiančio prietaiso ir matuoklio laikant varinę apyrankę.

The Cooper bracelet reduce electric field from FiWi.

Posted by Irina Mathias on 2024 m. balandžio 25 d., ketvirtadienis

Vaizdo įraše matyti, kad elektrinio lauko stiprumas, apyrankei atsidūrus tarp maršrutizatoriaus ir matuoklio, drastiškai sumažėjo.

Kai kuriems žiūrovams to pakako, kad jie vienareikšmiškai patikėtų varinės apyrankės galia. „Ar ji padengia (apsaugo) visą kūną, ar tik riešą?“ – klausė vienas žiūrovas.

„Vadinasi, mano varine viela apsukti papuošalai padeda sveikatai“, – džiaugėsi kitas socialinio tinklo vartotojas.

„Ši informacija yra [labai svarbi]. Labai ačiū, ji padarys mano gyvenimą geresnį. Aš neturiu galimybės išjungti savo „Wi-Fi“. Aš manau, kad tai apsaugos mane, kai aš miegu“, – parašė dar viena komentatorė, pridurdama, kad norėtų iš dėkingumo apkabinti eksperimento autorę.

Buvo ir besipiktinančių abstrakčiais „jais“, kurie „nesirūpina mumis“ ir padarė taip, kad „5G elektromagnetizmas įsiskverbia į viską“. O kai kurie klausinėjo, kur būtų galima įsigyti tokių apyrankių.

Tačiau eksperimento autorė sulaukė ir nemažai kritikos. Kai kam užkliuvo bene pigiausias rinkoje elektromagnetinės spinduliuotės matuoklio modelis, kurį „Amazon“ ar kitose internetinėse parduotuvėse galima įsigyti už mažiau nei 20 dolerių. Pasak vieno iš komentatorių, „tai labai menko jautrumo ir mažo tikslumo matuoklis“.

Kai kas pasiūlė vietoje apyrankės paeksperimentuoti, pavyzdžiui, į tarpą tarp maršrutizatoriaus ir matuoklio padedant knygą, tikindami, kad rezultatai bus tokie patys. O net keli žmonės pamokė eksperimento autorę, kad ji turėtų paleisti apyrankę iš rankos, kai matuoja, kokį poveikį elektriniam laukui daro papuošalas iš vario.

Įsiklausiusi į patarimus autorė kitą dieną nufilmavo ir paviešino dar vieną eksperimentą, kurio metu paaiškėjo, kad jos pirmoji išvada, jog varinė apyrankė gali itin smarkiai minimalizuoti elektrinio lauko poveikį, buvo klaidinga. Tiesa, šis vaizdo įrašas sulaukė vos 7 pasidalinimų ir gerokai mažesnio populiarumo.

Vos tik eksperimentuotoja atitraukdavo ranką nuo apyrankės, gulinčios tarp maršrutizatoriaus ir matuoklio, elektrinio lauko stiprumo vertė sugrįždavo beveik į pradinį lygį, tarsi jokios kliūties tarp matuoklio ir maršrutizatoriaus ir nebūtų. Kai moteris vėl paliesdavo apyrankę, elektrinio lauko matuoklio rodmuo priartėdavo prie nulio.

Your comments help me to try again this experiment differently. Thanks everyone for your comments and opinions 👍 Hold...

Posted by Irina Mathias on 2024 m. balandžio 25 d., ketvirtadienis

Tai akivaizdžiai parodė, kad teisūs buvo kai kurie pirmojo vaizdo įrašo komentatoriai, jog elektrinį lauką tarp maršrutizatoriaus ir matuoklio blokavo ne varinė apyrankė, o pati eksperimentatorė savo kūnu. Apyrankę laikanti žmogaus ranka veikia kaip antena ir pritraukia elektrinį lauką, o ant žemės stovinčio žmogaus kūnas suveikia kaip įžeminimo prietaisas, tą lauką neutralizuojantis.

Kadras iš vaizdo įrašo/Atitraukus ranką netrukus išsekdavo apyrankės „galios“
Kadras iš vaizdo įrašo/Atitraukus ranką netrukus išsekdavo apyrankės „galios“

Žmogaus neliečiama apyrankė tiesioginio ryšio su žeme neturi, tad ir įžeminimo efektas minimalizuojamas, o elektrinio lauko stiprumas ties matuokliu grįžta į pradinę vertę.

Išties elektrinio ar elektromagnetinio lauko poveikį sėkmingai galima neutralizuoti arba ekranuoti įvairiais metalais, tačiau apyrankės formos gaminys tam netinka. Klasikinis tokios apsaugos pavyzdys yra Faraday'aus narvas iš vario, aliuminio ar kai kurių kitų metalų, minimalizuojantis išorinio elektromagnetinio lauko poveikį narvo viduje esantiems objektams.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Eksperimento autorė, netinkamai vykdydama eksperimentą, padarė klaidingą išvadą, kad varinė apyrankė gali susilpninti interneto bevielio ryšio maršrutizatoriaus elektrinio lauko poveikį. Pakartojusi eksperimentą kitomis sąlygomis ir paviešinusi rezultatus, autorė pripažino, kad apyrankės įtaka elektrinio lauko poveikiui yra minimali.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius