Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Paauglystės nesuplanuosi: gal kas žino, kodėl taip elgiuosi?

Kaip išgyventi paauglystės laikotarpį, suka galvas ne tik tėvai, bet ir specialistai bei globėjai. Pasak Jono Valančiūno paramos fondo direktorės Linos Gedmintienės, esame linkę sutelkti dėmesį į problemas, su kuriomis susiduria paaugliai, tačiau ne į jų sprendimą – pamirštame ieškoti, iš kur tos problemos atsiranda, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Paauglystė
Paauglystė / Shutterstock nuotr.

Ne paauglys, o paauglystė yra iššūkis

Du metus trukęs projektas „Vaikų ir jaunų žmonių pa(si)rengimas savarankiškam gyvenimui, taikant sportu paremtą metodiką“, įgyvendintas Jono Valančiūno paramos fondo ir Maltos ordino pagalbos tarnybos, suteikė galimybę jaunuoliams, turintiems įvairaus pobūdžio sunkumų, globos patirčių, tinkamai pasiruošti savarankiškam gyvenimui.

Spręsdamos skirtingas paauglystės laikotarpiu kylančias problemas, dvi organizacijos suvienijo jėgas, tikėdamos, kad suteikus tinkamus įrankius, galima įveikti iššūkius, su kuriais susiduria paaugliai.

Darbe su paaugliais L. Gedmintienė pastebėjo, kad išankstiniai visuomenės nusistatymai jauną žmogų baugina ir kelia nepasitikėjimą suaugusiais – tuomet susiduriame su problema, kad užmegzti ryšį su paaugliu darosi vis sunkiau: „Jie nori būti apsupti tų, kurie tiki jų galimybėmis, leidžia augti ir atsiskleist, nes mūsų manymu, sudėtingas ne pats paauglys, o paauglystės periodas.“

Maltiečių komunikacijos vadovė Jolita Ivanova teigia, kad organizacija, vykdydama veiklą 13-oje vaikų dienos centrų, bendrai su Jono Valančiūno paramos fondu įkurtuose paauglių dienos namuose „Istorijos“ Kaune, inicijavusi palydimosios globos į savarankišką gyvenimą paslaugą trijuose Lietuvos miestuose (Kaune, Marijampolėje ir Telšiuose), pastebi, kokia svarbi yra paauglystės tema: „Dirbdami su vaikais ir jaunimu visais jų raidos etapais matome, kad paauglystei reikalingas atskiras dėmesys – skirtingų veiklų organizavimas, specialistų poreikis, problemų sprendimas. Paauglių dienos namų ir atviros jaunimo erdvės Vyžuonuose įkūrimas bei jaunuolių įsitraukimas, jų pokyčiai parodė, kad toks formatas bei metodai veikia.“

Sportu paremta metodika pasiteisino

Kaune atidaryti Paauglių dienos namai „Istorijos“ – pagal Jono Valančiūno paramos fondo sukurtą pirmąją tokio pobūdžio metodiką Lietuvoje kiekvieną dieną buvo dirbama su 12 paauglių, specialistai dalyvavo 8 mokymuose, gilindami savo žinias apie vaikų ir jaunų žmonių psichosocialinių problemų sprendimus, 85 žmonės iš įvairių institucijų, dirbantys su vaikais ir jaunuoliais, buvo apmokyti, kaip pasiruošti palydimajai globai.

Pasak L. Gedmintienės, skiriant individualų dėmesį kiekvienam paaugliui ir laikantis tam tikrų taisyklių, visų pirma buvo kuriama saugi aplinka, kurioje jaunuolis jaustųsi laukiamas: „Paauglystės laikotarpiu paaugliui reikia žmogaus, kuris jį suprastų, įgalintų ir suteiktų įrankius, padėsiančius įveikti kylančius iššūkius.“

Projekto metu pavyko pasiekti nemažai laimėjimų, džiaugiasi projekto partneriai. 19 jaunuolių įsidarbino, dar 7 paieškose, 20 jaunuolių sudalyvavo mentorystės programoje, 5 susirado būstą gyventi ar nuomotis, 8 buvo grįžo į švietimo sistemą, 4 pakeitė mokyklas, 11 įstojo mokytis profesijos. Iš viso palydėjimo paslauga, kurios metodika dalinosi maltiečiai, suteikta 60 jaunuoliui Kaune ir Vilniuje.

Prisidėjo ir verslo įmonės

Maltiečiai inicijavo mentorystes programą dirbant su verslo įmonėmis – 20 jaunuolių stažavosi ir įgijo praktinių žinių šešiose didelėse draudimo, finansų, informacinių technologijų kompanijose, kuriose iš viso dirbo 11 darbuotojų.

Mentorystės metu buvo suteikti ne tik darbinės praktikos įgūdžiai, bet ir sustiprinta jaunuolių savivertė – tai tik patvirtina, kaip svarbu jais tikėti ir parodyti didesnes galimybes.

Paauglystės nesuplanuosi

Baigiamajame projekto renginyje buvo aptarti visi minėti rezultatai ir ne tik – kartu su ekspertais buvo gilinamasi į smegenų mokslą, santykių, elgesio modelius, priklausomybes ir netipiškų organizacijų patirtį apie tai, ką suaugusieji gali padaryti, kad geriau suprastų paauglius ir paauglystė neatrodytų tokia gąsdinanti.

Į konferenciją tarti sveikinimo žodžio atvyko LR socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė, įdomius ir visų dalyvių dėmesį prikausčiusius pranešimus skaitė neurobiologė dr. Laura Vencė, vaikų ir paauglių psichologė Milda Kielė, savo patirtimi ir kasdienio darbo praktika dalinosi J. Valančiūno paramos fondo direktorė Lina Gedmintienė, maltiečių palydėjimo koordinatorė Akvilė Antanaitytė, konferenciją moderavo Linas Kunigėlis. Renginį pabaigė puikios diskusijos apie netipines organizacijas dalyviai: Gražina Liutkevičė iš VšĮ terapinio ugdymo centro „Aplink“, Lina Gedmintienė, Paauglių dienos namai „Išvien“, Giedrė Misiūnienė, Respublikinis priklausomybės ligų centras bei jaunuoliai iš Jono Valančiūno paramos fondo, Ieva ir Nojus.

L.Gedmintienė pabrėžia, kad supratimas, kuriuo visi dalyviai dalinosi, ateina ne tik iš vadovėlių, bet ir kasdienio darbo, stebinti ir tyrinėjant įvairius paauglių elgesio modelius ir siekiant suprasti, kas stiprina jų pasitikėjimą specialistais: „Esame čia tam, kad palaikytume jų kelionę ir padėtume jiems atrasti kitokią – vidinę – laisvę.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius