Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Dovana tarptautinei šokio dienai – nuolaida bilietams ir 3 nemokami spektakliai Vilniaus mikrorajonuose

Savaitgalį startavęs šiuolaikinio šokio festivalis „Naujasis Baltijos šokis” tarptautinės šokio dienos proga savo publikai dovanoja 20 procentų nuolaidą visiems festivalio pasirodymams (nuolaida veiks nuo pirmadienio (balandžio 29 d.) 12 val. iki antradienio (balandžio 30 d) 12 val.).
Šiuolaikinis šokis
Šiuolaikinis šokis / Organizatorių nuotr.

„Tarptautinė šokio diena leidžia įsivaizduoti mano akimis tobulą – t.y. šokantį – pasaulį. Kiekvienoje šalyje šiandien minima laisvo ir kūrybiškai judančio – šokančio žmogaus diena. Impulsas šokiui dažniausiai gaunamas stebint įkvepiančiai šokantį kitą asmenį, todėl norėdama visus užkrėsti šokiu, kviečiu į mūsų tik ką prasidėjusį festivalį ir dovanoju nuolaidą visiems dvi savaites vyksiantiems festivalio pasirodymams“, – esamą ir būsimą šokio bendruomenę sveikina festivalio vadovė Gintarė Masteikaitė.

Taip pat daug metų šiuolaikinio šokio kultūrą puoselėjanti G. Masteikaitė dalinasi žinia, kad antrąją festivalio savaitę trijose Vilniaus mikrorajonų vietose į šokį žiūrovus pakvies nemokamai. Šokio scenomis taps Šeškinės centrinė aikštė, Paupio skveras Aukštaičių g. 12 ir Šnipiškių mikrorajono Giedraičių-Kintų g. skveras, kuriuose pasirodys duetas iš Švedijos „Land Before Time."

Iš viso šių metų festivalio programoje šoks 10 šiuolaikinio šokio trupių iš viso pasaulio – kiti pasirodymai vyks Lietuvos nacionaliniame dramos teatre ir Menų spaustuvėje.

Gintarė sako, kad plečiant šokio scenos ribas norisi parodyti, jog šiuolaikinis šokis nėra apribotas teatro sienų ir gali integruotis į bet kokią erdvę. Tokiu būdu festivalis pasiekia tuos, kurie nėra matę šiuolaikinio šokio spektaklio ir nežino ko tikėtis.

„Kviesdami žiūrovus į lauko erdves, raginame patirti pasaulį naujai – kasdieninėse miesto vietose, pro kurias dažnai praeiname skęsdami savo mintyse, atsiverti šokio menui, jo impulsams. Tuo šiuolaikinis šokis ir yra nuostabus, kad nėra taisyklių ir reikalavimų, koks jis turi būti“, – teigia G.Masteikaitė.

Kūrybinį švedų duetą „Land Before Time" sudaro šokėjai Joanna Holewa Chrona ir Yeredas Tilahunas Cederlundas. Nuo 2016 m. kartu kuriantys menininkai yra ne tik šokėjai, tačiau ir choreografai, didžėjai ir kompozitoriai. Jie aktyviai dalyvauja gatvės šokio scenoje, patys organizuoja šokių kovas bei konkursus ir tokiu būdu prisideda prie skirtingų bendruomenių saviraiškos puoselėjimo.

Organizatorių nuotr./Šiuolaikinis šokis
Organizatorių nuotr./Šiuolaikinis šokis

Šokėjai sako, kad dėl vis kitos lokacijos, spektaklis Land before time is active with […it is contained in…] kas kartą yra vis kitoks. Jis prisitaiko, transformuojasi ir kinta, todėl kūrėjai patys nekantrauja pamatyti ką Vilniaus mikrorajonai suteiks jų kūriniui.

„Nauja erdvė suteikia mums galimybę susitikti su nauja auditorija, kuri galbūt nebūtų atėjusi į teatrą. Lauko erdvės kupinos skirtingų energijų, o tai taip pat suteikia mums naujų impulsų ir įkvėpimo spektaklio metu. Daugeliu atvejų spektaklis lauke vyksta dienos šviesoje ir yra labai neapdorotas – mes tai labai vertiname. Leidžiame šokiui kalbėti pačiam už save be sudėtingos technikos“.

Spektaklio centre – vanduo – svarbiausias gyvybės šaltinis. Vandens tema susiejo dabartinio dueto šokėjus, tad susilieję į vieną kūrybinį vienetą jie nusprendė tęsti vandens temą, leidusią atrasti bendrų judesio savybių. Joanna ir Yeredas tyrinėja įvairias vandens savybes ir tai, kaip reikia išlaikyti ryšį su gamta ir iš naujo išmokti kai kurių pagrindinių žmogiškumo poreikių: jausti, prisitaikyti, prisiminti, bendrauti, būti.

„Kurdami šį pasirodymą, šokame vandens savybes tiek moksliniu, tiek emociniu, tiek dvasiniu požiūriu: vanduo rūpestingas, galingas, prisitaikantis, pažeidžiamas, tekantis ir dinamiškas. Toks yra ir mūsų pasirodymas, ateikite!“, į mikrorajonų aikštes žmones kviečia duetas iš Švedijos.

 Davido Wongo / „Naujojo Baltijos šokio“ nuotr./Frederickas Gravelas
Davido Wongo / „Naujojo Baltijos šokio“ nuotr./Frederickas Gravelas

Spektaklis žiūrovams bus parodytas net 3 kartus – gegužės 11 d. 13 ir 16 val. bei 12 d. 13 val. Pasirodymo trukmė – 30 min.

Būdamas didžiausiu tokio pobūdžio renginiu Baltijos šalyse, NBŠ atlieka trigubą misiją: informuoti, edukuoti ir telkti šokio menu besidominčius žmones. Festivalį kiekvienais metais aplanko virš 6000 žiūrovų.

Iš viso „Naujajame Baltijos šokyje“ dalyvavo daugiau kaip 270 trupių iš 37 pasaulio valstybių, kurios parodė per 480 šokio spektaklių. Festivalio organizatoriai: Lietuvos šokio informacijos centras ir Vilniaus festivaliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius