Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Kilus žmonos korupcijos skandalui, P. Sanchezas paskelbs, ar atsistatydina

Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas pirmadienį turi paskelbti, ar ketina atsistatydinti iš pareigų po to, kai teismas praėjusią savaitę paskelbė pradėjęs tyrimą dėl jo žmonos Begonos Gomez įtariamos korupcijos.
Remo Casilli / REUTERS
Remo Casilli / REUTERS

Numatoma, kad 52-ejų P. Sanchezas, kuris nuo praėjusių metų lapkričio mėnesio jau antrą kartą eina premjero pareigas, apie savo galimą atsistatydinimą paskelbs 9 val. Grinvičo (12 val. Lietuvos) laiku iš savo būstinės – Monkloa rūmų Madride.

Praėjusią savaitę Madrido teismui pradėjus preliminarų tyrimą dėl ministro pirmininko žmonos, P. Sanchezas pareiškė, kad svarsto galimybę atsistatydinti.

Teismo paskelbtame pranešime teigiama, kad tyrimas pradėtas balandžio 16 dieną ir kad jam taikomas slaptumo orderis.

Daugiau informacijos nebuvo pateikta.

Teismo pareiškimas paskelbtas praėjus kelioms valandoms po to, kai interneto naujienų svetainė „El Confidencial“ paskelbė straipsnį, kuriame teigiama, kad B. Gomez atžvilgiu atliekamas tyrimas dėl ryšių su keliomis privačiomis bendrovėmis, galiausiai iš vyriausybės gavusiomis lėšų ir sutarčių.

„Turiu sustoti ir pagalvoti, ar turėčiau toliau vadovauti vyriausybei, ar turėčiau atsisakyti šios garbės“, – socialiniame tinkle „X“ pareiškė premjeras.

Šeštadienį prie Ispanijos socialistų partijos būstinės Madride susirinkę tūkstančiai premjero šalininkų skandavo „Pedro, pasilik!“.

Pasak P. Sanchezo, veiksmai prieš jo žmoną yra „persekiojimo kampanijos“, kurią, jo teigimu, vykdo dešiniųjų ir kraštutinių dešiniųjų stipriai įtakojama žiniasklaida ir remia konservatyvi opozicija, dalis.

Ispanijos prokuratūra ketvirtadienį paprašė nutraukti tyrimą.

Tačiau nuo praėjusios savaitės P. Sanchezas sustabdė visas savo viešąsias pareigas ir daugiau jokių komentarų šiuo klausimu viešai neteikė.

Praėjusios savaitės ketvirtadienį premjeras turėjo pradėti savo Socialistų partijos kampaniją prieš gegužės 12 dieną Katalonijoje vyksiančius regioninius rinkimus, kuriuose socialistai tikisi iš valdžios išstumti už atsiskyrimą nuo Ispanijos kovojančias jėgas.

Analitikų teigimu, jei P. Sanchezas pirmadienį atsistatydins, Ispanijoje liepos mėnesį gali būti surengti pirmalaikiai rinkimai.

Socialistai taip pat gali reikalauti, kad parlamentas paskirtų vietoje P. Sanchezo naują žmogų. Tarp tikėtinų pretendentų minima jo pavaduotoja ir biudžeto ministrė Maria Jesus Montero.

Jei P. Sanchezas nuspręs toliau eiti premjero pareigas, jis gali inicijuoti balsavimą dėl pasitikėjimo, kad parodytų, jog dauguma įstatymų leidėjų vis dar remia jį ir jo mažumos vyriausybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius