TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Gegužės mėnesio sėjos ir sodinimo kalendorius: nepraleiskite

Gegužė – tikras pavasario mėnuo. Sodininkams ir daržininkams jau pats darbymetis. Žemė ir oras pakankamai įšilę ir dauguma augalų gali būti sėjami ar sodinami tiesiai į dirvą. Taip pat netrūksta ir kitų darbų: laikas tręšti, genėti, ravėti piktžoles, persodinti kambarinius augalus ir t.t. Tad peržvelkime, ką mums pataria gegužės mėnesio sėjos ir sodinimo kalendorius.
Daržas
Daržas / Shutterstock nuotr.

Gegužės mėnuo dažniausiai jau tinkamas visoms daržovėms sėti bei sodinti. Žemė pakankamai įšilusi ir laikas sėti pupeles, morkas, žiedinius ir gūžinius kopūstus, burokėlius, prieskoninius augalus, daugumą gėlių. Taip pat pats metas sodinti bulves, braškes, rožes, vaismedžius ir vaiskrūmius.

Šakniastiebinės daržovės: morkos, burokėliai, ropės, bulvės

Gegužės mėnesį sėjamos morkos rudens derliui, nes per anksti pasėtos, greitai subręsta. Tačiau tokios greitai ir anksti užaugusios morkos nėra tinkamos laikyti per žiemą. Svarbu, sėjant morkas jų sėklų neįterpti pernelyg giliai į dirvą: pakaks 1–2 cm gylio. Kadangi morkų sėklos labai smulkios, paaugusias, jas reikia praretinti, kad augtų stambesnės, lygesnės, tiesesnės.

Taip pat sėjamos ir ropės vasaros derliui. Rudeniniam derliui ropes bus galima sėti tik antroje vasaros pusėje. Kaip ir morkų, ropių sėklos įterpiamos negiliai į dirvą: 1–2 cm. Pasėtoms ropėms reikia labai daug vandens, kitaip jų šakniavaisiai apkarsta ir sukietėja.

Shutterstock nuotr./Burokėliai
Shutterstock nuotr./Burokėliai

Burokėliai nėra labai jautrūs šalnoms, todėl juos drąsiai galima sėti tiesiai į dirvą jau nuo gegužės pradžios. Burokėlių sėklos įterpiamos į dirvą 2–3 cm gylyje. Kaip ir morkas, per tankiai sudygusius burokėlius reikės praretinti.

Nors bulves galima sodinti jau nuo balandžio pabaigos, tačiau dažniausiai jos sodinamos tik gegužės pradžioje. Nebent pasitaiko labai šiltas ir ankstyvas pavasaris. Kol dirvos temperatūra mažesnė nei +5 °C, sodinamos daigintos bulvės. Kai temperatūra pakyla aukščiau, galima sodinti ir nedaigintas. Atminkite, kad bulvių sėklos pjaustyti nepatariama.

Palankiausios dienos šakniavaisinių daržovių sėjai ir sodinimui: gegužės 3, 4, 26, 27 ir 30 dienos.

Svogūnai ir česnakai

Gegužės 8 d. šv. Stanislovo diena yra nuo seno laikoma svogūnų sodinimo diena. Šios tradicijos dauguma sodininkų vis dar laikosi ir svogūnus sodina būtent tą dieną. Kaip ten bebūtų, bet svogūnų sodinimui tinkamiausios pirmosios 10 gegužės dienų. Svarbiausia, svogūnų nesusodinti per giliai: ropučių kakleliai turi būti maždaug 0,5 cm gylyje. Giliau susodinti ilgiau ir sunkiau dygs.

Shutterstock nuotr./Svogūnų sodinimas
Shutterstock nuotr./Svogūnų sodinimas

Vasariniai česnakai paprastai susodinami jau balandžio antroje pusėje. Tačiau jeigu pavasaris, kaip ir šiemet, vėluoja, juos sodinti galite ir gegužės pradžioje. Česnakai sodinami negiliai: 2–3 cm gylyje.

Pupelės

Nors žirniai ir pupos susodinti jau praeitą mėnesį, tačiau jų giminaitės pupelės yra kur kas lepesnės ir į dirvą gali būti sėjamos tada, kai ši įšyla bent iki +12 °C. Paprastai tinkamas metas pupelių sėjai yra, kai sužydi alyvos. Pupelėms augti būtina šiluma, tad joms sėti parinkite saulėtą ir nuo vėjų apsaugotą daržo vietą.

Moliūginės daržovės: agurkai, aguročiai, cukinijos, moliūgai

Šios daržovės yra labai reiklios šilumai, tad skubėti su jų sėja negalima. Paprastai sėjamos tada, kai pražysta alyvos ir dirva jau būna pakankamai įšilusi. Tačiau ir tuomet reikėtų pasaugoti nuo šalnų. Šaltomis naktimis pridengti plėvele.

Jeigu agurkus sėsite šiltnamyje, tai daryti reikėtų pirmomis gegužės dienomis. Tačiau temperatūra šiltnamyje turi siekti bent +22–25 °C. Jeigu sudygę agurkai, labai sparčiai auga, reikėtų palaikyti kiek vėsesnę temperatūrą: apie +16–18 °C.

Shutterstock nuotr./Moliūgas
Shutterstock nuotr./Moliūgas

Vienmečiai prieskoniai augalai: krapai, petražolės, mėtos, raudonėliai

Gegužė – tinkamas mėnuo ir daugumos prieskoninių žolelių bei daržovių sėjai. Jau nuo gegužės pradžios galima sėti krapus, petražoles, mėtas ar raudonėlius. Smulkios šių augalų sėklos sėjamos negiliai: 1–2 cm gylyje.

Mėtas galima auginti ir iš daigelių. Taip užtikrinamas veislinių savybių išsaugojimas.

Palankiausios dienos prieskoniniams augalams sėti: gegužės 10, 11, 12, 16–18 dienos.

Daržovių daigų sodinimas į šiltnamį

Dabar pats tinkamiausias laikas paaugusiems daržovių daigams keliauti į savo nuolatinę augimo vietą – šiltnamį. Gegužę į šiltnamius persodinami pomidorai, agurkai, paprikos ir kitos daržovės, kurioms augti būtina daug šilumos.

Shutterstock nuotr./Daržas
Shutterstock nuotr./Daržas

Persodinant daigelius svarbu nepažeisti jų šaknyno. Ypač jautrūs persodinimui yra agurkai, todėl šiuos dažniausiai rekomenduojama sėti tiesiai į šiltnamį ar atvirą dirvą.

Braškės ir žemuogės

Braškės ir žemuogės sodinamos iš daigų gegužės pradžioje. Joms turi būti paruošta gerai įtręšta ir nuo piktžolių išvalyta dirva. Lysves joms sodinti rekomenduojama dengti juoda daržo plėvele arba agrotekstile. Taip lysvės bus apsaugotos nuo piktžolių, o uogos bus švaresnės.

Vaismedžių, vaiskrūmių ir uogakrūmių sodinimas

Jeigu pavasaris vėlavo (kaip šiemet), gegužės pirma pusė vis dar tinkama vaismedžiams, vaiskrūmiams ir uogakrūmiams sodinti. Iki gegužės vidurio galima sodinti šilauoges, vynmedžius, spanguoles ir kt.

Shutterstock nuotr./Šilauogių sodinimas
Shutterstock nuotr./Šilauogių sodinimas

Gėlių sodinimas

Gegužę į gėlynus sodinami jurginų ir kardelių gumbai, raganės, bijūnai, begonijos, rožės. Sėjamos saulutės, nasturtės, astrai, dekoratyviniai kopūstai, medetkos, pelėžirniai.

Taip pat galima sodinti vandens lelijas. Joms sodinti tinkamas metas nuo balandžio pabaigos iki pat rugsėjo mėnesio.

Pats laikas pasirūpinti ir gėlių sodinimu į lovelius ar pakabinamus vazonus balkonams, terasoms puošti.

Gegužę dauginamos chrizantemos.

Vejos sėja ir priežiūra

Gegužės yra tas mėnuo, kai būtina pasirūpinti savo veja. Jeigu jos dar neturite, nuo gegužės iki pat rugsėjo tinkamas metas vejai sėti. Taip pat šį mėnesį galima atsėti išplikusias vejos vietas, naikinti samanas. Be to, žolei greitai augant, jau reikės ir veją pjauti. Taip pat nepamirškite vejos patręšti, naikinti piktžoles joje ir laistyti.

Vida Press nuotr./Pievelė
Vida Press nuotr./Pievelė

Kiti gegužės mėnesio darbai

Kambarinių augalų persodinimas. Gegužės tinkamiausias metas pasirūpinti ir kambariniais augalais: juos persodinti, patręšti, apgenėti ir pan.

Mulčiavimas. Pjaunant veją, lieka daug žolės, kurią galima panaudoti augalų mulčiavimui. Jeigu žolės ir kitų augalinių atliekų labai daug, patariama jas kompostuoti.

Genėjimas ir retinimas. Iki gegužės vidurio genimi vynmedžiai bei retinamos gervuogės.

Skiepijimas. Gegužės pirma pusė palankiausias metas vaismedžių skiepijimui. Šiuo metu vyksta intensyviausias jų augimas, palanki oro temperatūra.

Piktžolių ravėjimas. Ravėjimas svarbus ne tik dėl to, kad piktžolės neužgožtų mūsų auginamų daržovių bei kitų augalų, tačiau tuo pačiu papurenama žemė, apkaupiami augalai. Šaknys gauna daugiau deguonies, lengviau įsisavina maistines medžiagas.

Tręšimas. Gegužę tręšiami vaismedžiai bei žydintys krūmai.

Daugiau naujienų apie daržą ieškokite derlingas.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius