TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Gatvės menininkai mažą kaimelį pavertė įspūdingu kūriniu: anksčiau čia svarstyta įkurti šiukšlyną

Visos geros idėjos prasideda nuo konfliktų. Taip atsitiko ir Fanzaros kaimeliui, įsikūrusiame Valensijos regione, nuo Kasteljono nutolusiame 34 km, o nuo Valensijos miesto – 81 km.
Fanzara, Ispanija
Fanzara, Ispanija / Asmeninio archyvo nuotr.

Tai kaimelis, kurį visi pravažiuodami net neatsigręždavo, jis niekuo negarsėjo, o tyliai sau stovėjo kalnų apsuptyje. Fanzaros kaimelis, kuriame užregistruoti tik 276 gyventojai, žinomas ir dėl 2005 m. įvykusio konflikto tarp vietinių.

Konfliktas kilo, nes dalis gyventojų sugalvojo vieni sugalvojo šalia įkurti šiukšlyną, o likusieji tokios kaimynystės visiškai nenorėjo, kas yra logiška ir visiškai suprantama. Daug įtakos tam darė piniginiai interesai, dėl to kilo daug diskusijų, kol galiausiai nugalėjo sveikas protas ir šiukšlynas nebuvo įkurtas, bet prisiminimai apie konfliktą išliko.

Asmeninio archyvo nuotr. / Fanzara, Ispanija
Asmeninio archyvo nuotr. / Fanzara, Ispanija

Susipyko kaimynai, šeimos ir draugų grupės. Tokia įtempta atmosfera kaimelyje tvyrojo keletą metų, kol 2015 m. menininkai Javieras Lopezas ir Rafas Gasso nutarė atgaivinti kaimelį, pagerinti esamą atmosferą. Norėdami, kad Fanzara nedingtų iš Ispanijos žemėlapio, nusprendė čia esančių namų sienas papuošti meno darbais.

O menas, kaip žinia, visada pritraukia turistus. Jie gavo visus leidimus, pakvietė 15 menininkų, juos apgyvendino vietinių gyventojų namuose, kuriuose ne tik galėjo pavalgyti, bet taip pat ir gauti leidimą piešti ant išorinių namų sienų.

Kaimelyje vyravo balti mūriniai namai, todėl visi piešiniai gražiai papuošė jų sienas, kurios matėsi iš toli.

Asmeninio archyvo nuotr. / Fanzara, Ispanija
Asmeninio archyvo nuotr. / Fanzara, Ispanija

Menininkai pagalvojo, kad piešiniams neprigijus prie kaimelio atmosferos, juos ir vėl galės uždažyti balta spalva, lyg nieko nebūtų buvę. Tačiau piešiniai prigijo ir sulaukė ne tik didelio vietinių pritarimo, šypsenos praeinant, bet jie užgesino ir visus nesutarimus. Dėl šios priežasties kaimelis tapo vis labiau žinomas ir į čia pamažu pradėjo važiuoti turistai.

Piešiniai, nors ir vadinami grafičiais, iš tiesų nėra tik greita purškiamų dažų keverzonė, tai tikri meno kūriniai, vaizduojantys menininkų fantazijas. Dauguma jų yra skirtingų stilių, didelio formato, derantys su kaimelio aplinka, baltais namais ir gėlių vazonais. Jie išsidriekę per visą kelių aukštų namų sieną bei stebina aplinkinius originalumu.

Kai kurie piešiniai vaizduoja pasakų personažus. Pavyzdžiui, ant vieno namo per visą sieną nupieštas berniukas, kuris delne laiko varlę (asociacija į pasaką apie princą, kuris virto varle), kiti piešiniai su futuristiniais motyvais – skraidančiais robotais ar ateiviais, galiausiai galime rasti ir persipinančių gamtos motyvų – augalų ir gyvūnų.

Asmeninio archyvo nuotr. / Fanzara, Ispanija
Asmeninio archyvo nuotr. / Fanzara, Ispanija

Taip pat vaizduojami ir kasdienybę atspindintys motyvai – ant vieno namo nupiešta gatvės atkarpa su stovinčiu automobiliu. Jei pasuksite galvą į dešinę, pamatysite tą patį vaizdą gyvai – gatvę, o joje stovintį tą patį automobilį su tais pačiais numeriais, kaip ir piešinyje.

Asmeninio archyvo nuotr. / Fanzara, Ispanija
Asmeninio archyvo nuotr. / Fanzara, Ispanija

Kaimelis pavirto nemokamu muziejumi po atviru dangumi, kurį tikrai verta aplankyti.

Geriausia važiuoti ne vasaros sezonu, kad nevargintų karštis.

Norint apeiti šį kaimelį reikia daugiau nei valandos, o vietiniai turistais su malonumu pakalbina, pataria, kurioje kaimelio pusėje yra daugiau piešinių, ir ką kuriame piešinyje reikėtų įžiūrėti.

Keliaujant verta išsukti iš kelio ir aplankyti arba susiplanuoti ekskursiją būtent į Fanzarą. Patariama nevykti vasaros metu, bet jei jau taip nutiko, kad atvykote į Fanzarą vasarą, per kaimelį teka kalnų upė, negili, bet labai šalta, tad joje galima karštą vasaros dieną išsimaudyti ir atsigaivinti.

Asmeninio archyvo nuotr. / Fanzara, Ispanija
Asmeninio archyvo nuotr. / Fanzara, Ispanija

Kiekvienų metų birželio mėnesį yra kviečiami įvairūs menininkai į šį kaimelį, tad piešinių vis daugėja, taip pat atgaivinami ir jau nublukę darbai, o vietiniai džiaugiasi, kad šis kaimelis yra taip ryškiai pažymėtas Valensijos regiono žemėlapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius