TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Antrasis „Metų motociklo“ konkursas stebina solidžiu modelių sąrašu

Šį pavasarį į gatves išriedės net 31 naujas motociklų modelis: tokia gausa pasižymi antrus metus iš eilės vykstantis konkursas „Lietuvos metų motociklas 2024“.
Konkurso „Metų motociklas 2024 m.“ bandymai
Konkurso „Metų motociklas 2024 m.“ bandymai / Egidijaus Babelio nuotr.

Šie metai, sako organizatoriai, pasižymi solidumu, nes prie konkurso prisijungė didieji žaidėjai, tokie, kaip BMW ir „Suzuki“.

Antrasis Lietuvos istorijoje konkursas startuoja gegužės 2-ąją, „Pando Moto“ salone Vilniuje. Čia išsirikiuos daugiau nei 30 įvairių kategorijų motociklų, kainuojančių nuo 2,5 iki beveik 30 tūkst. eurų. Komisijos laukia rimtas darbas visus juos išbandyti, įvertinti, sudėlioti nominacijas ir išrinkti geriausią.

Pirmasis renginys pasižymėjo masiškumu, nes dalyvaujantys motociklų gamintojų atstovai į konkursą delegavo kone visus savo atstovaujamų ženklų modelius, kurių iš viso buvo 38. Antrasis renginys pasižymės branda. Į jį užregistruota 31 naujausias rinkoje pasirodęs modelis, prisijungė ir praėjusiais metais į naują šventę motociklininkų bendruomenėje iš šono žiūrėję prekės ženklai.

„Mane labiausiai džiugina tai, kad konkurse išliko visi didieji prekės ženklai, kaip „Honda“, „Ducati“, „Yamaha“, KTM, ir prisijungė kiti dideli žaidėjai – BMW bei „Suzuki“. Tai mums yra didelis pripažinimas, kad konkursas vyksta teisingai ir yra svarbus motociklininkų bendruomenėje“, – kalbėjo konkurso projekto vadovas ir Lietuvos žurnalistų autoklubo, organizuojančio konkursą, narys Justas Lengvinas.

Taip pat konkurse dalyvaus ir praėjusiais metais Latvijos metų motociklu išrinktas „Moto Morini Seiemmezzo SCR 650“, o pats pirmieji pateikę paraišką buvo elektrinio „Surron Ultra Bee“ atstovai.

Solidesnis dalyvių sąrašas

Žiūrėdamas į dalyvių sąrašą J. Lengvinas džiaugiasi, kad šiemet jis pasižymi solidumu: čia dalyvauja beveik visi didieji rinkos žaidėjai, kurie rinkimams pristatė naujausius ir reprezentatyviausius modelius.
„Tai reiškia, kad rinkimai maksimaliai atspindės Lietuvos motociklų rinką, ir komisijai bus didelis iššūkis susipažinti su viskuo, kas geriausia, karščiausia, bei tai įvertinti“, – pridėjo J. Lengvinas.

Žvelgiant į tendencijas, dalyvių sąraše dominuoja „Street“ ir „Adventure“ klasės motociklai. Konkurso organizatorius teigė, kad kelioniniai, „Adventure“ yra populiarūs dėl universalumo, juos galima naudoti tiek kasdien, tiek ir keliauti tolimus atstumus. Jie – tarsi šiandieniniai krosoveriai automobilių rinkoje, tinkami visiems gyvenimo atvejams. Tuo tarpu sportiški „Street“ klasės modeliai rodo, kad motociklai vis tik yra labiau emocinis pirkinys, leidžiantis mėgautis sportiška sėdėsena ir vikrumu tiek mieste, tiek užmiestyje. Atitinkamai dėl to – ne itin daug motorolerių ir vos keli elektriniai motociklai.

„Matyt, judėjimas mieste motociklais, kaip kasdienėmis transporto priemonėmis, Lietuvoje nėra toks populiarus, nes sezonas geriausiu atveju trunka pusę metų“, – aiškino J. Lengvinas.

Kaip bus vertinami motociklai

Nepaisant to, komisijos laukia didelis darbas įvertinant visus modelius ir išrenkant geriausius. Motociklininkai sako, kad rinkimai bus dar sudėtingesni už „Lietuvos metų automobilio“.

„Iš esmės kriterijai panašūs – techninės savybės, ergonomika ir „kiek gauni motociklo“ už vieną išleistą eurą. Kriterijai panašūs, bet transporto priemonės skiriasi. Motociklai gerokai individualesni ir mažiau pritaikomi. Bet kuriame automobilyje bet kuris žmogus įsitaisys gana patogiai, nes sėdėjimo pozicija reguliuojasi. Tuo tarpu motocikle – ne. Kitas išskirtinumas – motociklai yra funkciniai. „Adventure“ ir „Street“ kategorijos modeliai turi didesnį skirtumą, nei „Volkswagen Golf“ ir „Audi A8“. Na, ir degalų sąnaudos nebus tokios svarbios motociklo rinkimuose. Jei visi automobiliai važiuoja daugiau mažiau vienodai, ir 2 litrų degalų sąnaudų skirtumas gali būti esminis, tai motociklų gerumą lemia visai kiti reikalai“, – vertinimo kriterijus vardino konkurso organizatorius.

Konkurse „Lietuvos metų motociklas 2024“ dalyvaus šie modeliai (abėcėlės tvarka):

CFMOTO 800NK
CFMOTO 800MT Explore
Indian Motorcycle Sport Chief
Honda CRF1100D4 Afrika Twin
Honda CB650
Honda NX500
Brixton Cromwell 1200X ABS
Brixton Crossfire 125 XS
Malaguti XSM 125
Malaguti Madison 125
Benelli TRK 702 X / 2023 EU5
BMW R 1300 GS
BMW R 12 NineT
BMW F 900 GS
Ducati Scrambler Full Throttle
Ducati Hypermotard 698 Mono
Ducati Diavel V4
KTM 990 Duke
KTM 125 Duke 2024
Royal Enfield Himalayan 450
MBP C1002V
Vmoto Stash
OGE 900 DSX
Suzuki GSX-8S
Suzuki V-Storm 800DE
Moto Guzzi Stelvio
Tenere 700 Explore
Yamaha MT-09
Yamaha NEO'S Dual battery
Surron Ultra Bee
Moto Morini Seiemmezzo SCR 650.

Konkursui pateikti motociklai kovos ne tik dėl „Lietuvos Metų Motociklo 2024“ titulo, bet ir dėl papildomų nominacijų. Preliminarus nominacijų sąrašas:

„Metų 125cc“
„Metų elektrinis“
„Metų miesto“
„Metų Adventure“
„Metų Touring“
„Metų sportiškiausias“
„Metų dizainas“
„Metų biudžetas“
„Metų motociklas“
„Tautos motociklas“.

Konkurso startas vyks gegužės 2-ą dieną „Pando Moto“ salone Vilniuje. Komisijos nariai beveik visą mėnesį važinės ir vertins naujausius motociklus, gegužės 9–11 dienomis bus suorganizuotos testų dienos, o nugalėtojai paaiškės gegužės 23-ią dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius