TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
04 30

20 metų ES: žingsniai, kuriais Lietuva praktiškai atsikratė energetinio Rusijos jungo

Narystę Europos Sąjungoje (ES) faktiškai pradėjome nuo Ignalinos atominės elektrinės uždarymo – tai buvo viena esminių sąlygų stojant į ES. Nuo to laiko teko spręsti įvairius energetinius klausimus ir patirti nemažą šio sektoriaus transformaciją – kai kas ėjosi lengvai, kai kas sunkiai. Apžvelgėme, kaip Lietuvos energetika pasikeitė per 20 metų ES.
Energetika
Energetika / Gabrielės Navickaitės, Luko Balandžio nuotr.

Gegužės 1-ąją Lietuva švęs 20-ąsias metines Europos Sąjungoje. Šia proga 15min portalas straipsnių cikle apžvelgia, kaip per šiuos du dešimtmečius pasikeitė Lietuva: nuo kainų iki atlyginimų ir pensijų, nuo skrydžių iki energetinės nepriklausomybės.

Nuo 2004 m. Lietuvos energetikoje įvyko daugybė transformacijų.

Uždaryta Ignalinos atominė elektrinė (IAE), išplėtota vėjo ir saulės energetika, su Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalu atsikratėme rusiškų dujų monopolio, šalies ūkyje įsigalėjo biokuras, o su kitomis šalimis sujungėme elektros ir dujų tinklus.

Ne visi planuoti projektai išpildyti – sinchronizacijos su Vakarų tinklais vis dar planuojama, Visagino atominės elektrinės projektas užgeso, vis dar labai priklausome nuo elektros importo, o reikšmingo „HarmonyLink“ elektros kabelio tiesimas keliasi į tolimesnę ateitį.

Maža to, net ir užbaigtuose projektuose ne viskas einasi kaip per sviestą – 15min jau rašė, kad dujų jungtyje tarp Lietuvos ir Lenkijos (GIPL) galimai neteisėtai panaudotos rusiškos dalys.

Tad koks iš tiesų tas pastarųjų 20 metų Lietuvos energetikos paveikslas? Apžvelgėme pačius reikšmingiausius energetinius žingsnius, kuriuos įgyvendinome ar ketinome įgyvendinti per pastaruosius 20 metų.

Esminis nuopelnas – energetiškai tapome Europa

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius