Norint ant grilio išsikepti daržovių, nereikia berti daug prieskonių, kad neužgožtų natūralaus jų skonio. Pakanka šiek tiek druskos, pipirų, šlakelio citrinos sulčių ar alyvuogių aliejaus. Ir, žinoma, drąsos ir noro eksperimentuoti, ieškoti naujų skonių, išbandyti įdomius receptus.
„Lidl“ turgelyje rasite didelį asortimentą šakninių, sezoninių, lietuviškų ir šiltuose kraštuose užaugintų daržovių.
Populiariausios grilio daržovės tinka ne tik garnyrui
Geltonos, oranžinės, raudonos, žalios paprikos yra puikus garnyras, tačiau ar esate ragavę ant grilio keptų paprikų? Balkanų šalyse neperpjautas paprikas ant laužo tiesiog apskrudina, o prieš dedant į lėkštę nulupa apdegusią odelę. Likęs minkštimas yra nepaprastai kremiškas, sultingas ir gardus – tikras džiaugsmas ne tik vegetarams.
Cukinijas galite kepti ant grotelių ir kaip atskirą patiekalą. Dar bus skaniau, jei prieš kepimą jų griežinėlius pagardinsite žiupsneliu druskos, pašlakstysite alyvuogių aliejumi ir citrinų sultimis, šviežiai maltais pipirais ir mėgstamais prieskoniais.
Iš Amerikos atkeliavę kukurūzai užėmė tvirtas pozicijas ir mūsų virtuvėje, tik ne visi galbūt žino, kaip jų burbuoles paruošti ant grilio. Prieš kepimą kukurūzus reikia apvirti, po to supjaustyti riekelėmis, pakepti ant grotelių ir patiekti su sviestu bei druska.
Drąsiai eksperimentuokite, ieškokite savo mėgstamiausio recepto – paragaukite kepto kukurūzo su išsilydžiusia kepto sūrio kepurėle.
Netikėti grilio atradimai daržovėms suteikia naujų skonių
Jei mėgstate grybus, vertinate baltuosius ir ruduosius pievagrybius, išbandykite nepaprastai turtingo skonio keptų „Portobello“ grybų. Vienas iš nuostabių grilio receptų – „Portobello“, įdarytas mocarelos sūriu, serano kumpiu ir baziliko lapeliu – tikrai taps jūsų vasaros hitu.
Patirkite naujų skonių kepdami ant grilio svogūną, kol jis pasidengs traškiu saldžios karamelės sluoksniu.
Ant grotelių iškeptas česnakas virsta minkštu, kremišku, aromatingu, kuri gardu valgyti kaip užkandį arba praturtinti kitus patiekalus, pavyzdžiui, tai idealus kazane paruošto plovo kompanionas.
Taip pat ir pusiau perpjauti pomidorai, iškepti ant grotelių, visiškai pakeičia savo skonines savybes. Mitybos specialistai teigia, kad termiškai apdoroti pomidorai yra net sveikesni, nei švieži. Kepti ant grilio galima net ir agurkus, tik prieš tai pamarinuokite su actu, česnaku bei prieskoniais.
Drąsiai griliui rinkitės brokolius, pankolius, net baltagūžius kopūstus, tai padaryti labai paprasta – kelias minutes vartydami kepkite ant grotelių, po to apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais.
Netikėtu atradimu gali tapti kepti ridikėliai, kurie nuo karščio suminkštėja, o pagardinti lydytu sviestu ir druska, yra ne tik puikus garnyras prie pagrindinio patiekalo, bet ir užkandis su juoda duona.
Mėgstate aštriai? Pikantiškam užkandžiui išsikepkite įdarytų aitriųjų paprikų, kurias prakandus nutįstų gardus sūris. Šį receptą galima dar labiau patobulinti, apvyniojus aitriąsias paprikas šoninės juostelėmis, kurios kepdamos ant grilio tampa traškios ir tiesiog tirpsta burnoje.
O dabar – raitojamės rankoves ir išbandome naujus receptus!
Daržovių suktinukai ryžių popieriuje su slaptu padažo ingredientu
Sveikas, lengvas ir itin mėgstamas užkandis, puikiai tinkantis vasaros griliui ar piknikui gamtoje. Šio recepto vinis – ypatingas saldžiai aitrus riešutų sviesto padažas, daržovių suktinukams suteikiantis ypatingo skonio.
Ingredientai:
-
1 pakuotės ryžių popieriaus,
-
2 vnt. didelių prinokusių avokadų,
-
8 vnt. baltųjų arba rudųjų pievagrybių,
-
2 valg. š. sezamo sėklų,
-
saujos bazilikų lapelių,
-
kelių mėtos lapelių,
-
pundelio svogūno laiškų,
-
100 g stiklinių makaronų.
Padažui:
-
2 valg. š. riešutų sviesto,
-
½ valg. š. aitriųjų paprikų padažo,
-
2 valg. š. sojų padažo,
-
1 valg. š. klevų sirupo.
Gaminimas:
-
Įkaitinkite grilį ir ant grotelių iškepkite griežinėliais supjaustytus pievagrybius.
-
Griežinėliais supjaustykite avokadus.
-
Susmulkinkite žalumynus.
-
Užkaiskite vandenį, pasūdykite, sudėkite makaronus ir virkite dvi minutes. Vandenį nupilkite.
-
Pagaminkite padažą: visus ingredientus sumaišykite. Ingredientų proporcijas galima keisti pagal skonį.
-
Į gilią lėkštę įpilkite šilto vandens ir kelioms sekundėms pamerkite ryžių popieriaus paplotėlį.
-
Padėkite ryžių popierių ant rankšluosčio ir dėkite įdarą: iškeptų pievagrybių, avokado, makaronų, paskaninkite žalumynais, užpilkite padažo ir susukite vokelį ar ritinėlį.
Keptos bulvės kitaip: laiveliai su gardžiu įdaru
Tradicinės, ant laužo keptos bulvės gali turėti daugybę receptūros variantų. Tai vienas iš jų, kurį būtinai turite išbandyti. Šoninę galite keisti kumpiu ar kita rūkyta mėsa. Nepamirškite ir gaivaus agurkų padažo, idealiai tinkančio prie bulvių.
Ingredientai:
-
1 kg bulvių,
-
2-3 valg. š. alyvuogių aliejaus,
-
druskos, pipirų.
-
įdarui:
-
100 g rūkytos šoninės,
-
100 g sūrio,
-
saujelės svogūnų laiškų ar kitų mėgstamų žalumynų.
-
Padažui tzatziki:
-
1 indelio graikinio jogurto,
-
2-3 vnt. agurkų,
-
2-3 česnako skiltelių,
-
citrinos sulčių, druskos, pipirų pagal skonį.
Gaminimas:
-
Bulves su odele nuplaukite, apvirkite apie 30 min, perpjaukite pusiau.
-
Išskobkite minkštimą, šiek tiek jo palikite prie sienelių, kad bulvė išlaikytų savo formą.
-
Išskobtą bulvių minkštimą sumaišykite su mėgstamo sūrio gabalėliais, žalumynais ir sudėkite į bulvių laivelius, ant viršaus uždėkite šoninės juosteles.
-
Apkepkite bulvių laivelius ant grilio, kol viskas gražiai apskrus.
-
Patiekite su padažu: agurką sutarkuokite, sumaišykite su jogurtu, pagardinkite pagal skonį citrinos sultimis, česnaku, druska ir pipirais.
Daržovių niekada nebus per daug: įdarytos paprikos
Paprikos su ankštinėmis daržovėmis – itin sotus, baltymingas vegetariškas patiekalas, kuris puikiai gali pakeisti mėsos kepsnį.
Ingredientai:
-
5 vnt. raudonųjų (galite naudoti ir kitų spalvų) paprikų,
-
1 vnt. indelio konservuotų kukurūzų,
-
1 vnt. indelio konservuotų pupelių,
-
1 puodelis ryžių, geriausiai tinka ilgagrūdžiai „Jasmine“ arba ilgagrūdžiai rudieji,
-
100 g. čederio sūrio,
-
kelios skiltelės česnako,
-
1 arbat. š. kumino,
-
kelios šakelės šviežios kalendros,
-
keli griežinėliai jalapeno – mėgstantiems aštriau.
Gaminimas:
-
Paprikas perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir iškepkite ant grilio.
-
Išvirkite ryžius.
-
Ryžius sumaišykite su konservuotais kukurūzais, pupelėmis, įmaišykite tarkuoto sūrio, sutrinto česnako, pagardinkite žalumynais, druska, pipirais ir prieskoniais.
-
Paprikų puseles įdarykite ryžių ir daržovių mišinius, dar kartą lengvai pakepkite, kol viskas sušils.
Keptas bananas su traškia cinamono plutele
Bananai puikūs vaisiai, tinkami kepti ant grilio. Svarbu pasirinkti dar tvirtus, nepernokusius bananus, kad kepdami per daug nesuminkštėtų. Karibų virtuvėje kepti bananai patiekiami kaip garnyras prie kiaulienos, vištienos, žuvies patiekalų. Bananai yra puikus ir desertas, patiekiamas su vaniliniais ledais. Išbandykite naują receptą su traškia cinamono plutele.
Ingredientai:
-
6 vnt. didelių bananų,
-
2 valg. š. citrinos sulčių,
-
2 arbat. š. cinamono,
-
1 ¼ puodelio rudojo cukraus.
Gaminimas:
-
Bananus nuplaukite, žievės nenulupkite, perpjaukite išilgai pusiau, pašlakstykite citrinos sultimis.
-
Gausiai pabarstykite rudojo cukraus ir cinamono mišiniu.
-
Bananus kepkite padėjus nupjautą pusę ant grotelių.
-
Kepkite 2 -3 minutes.
-
Prieš patiekdami ant stalo, žievę nulupkite.
Skanaus!