Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

„Afrikos dienose“ – Vakarų Afrikos ritmai ir garsių menininkų dinastijų atstovai

Kitą savaitę Vilniuje garsiai suskambės vienintelis Lietuvoje Užsaharės kultūros festivalis – „Afrikos dienos“. Tryliktus metus tradiciškai gegužės mėnesį puoselėjantis tradiciją susiburti festivalis šiemet parengė keturių dienų programą, kurioje kvies nusikelti į Gvinėją Vakarų Afrikoje.
Billy Konate ir Bobzi Record
Billy Konate ir Bobzi Record / Organizatorių nuotr.

„Ten, kur muzika pasakoja žmonijos istoriją, kur kaimuose iki šiol būgnų tradicija palydi kiekvieną gyvenimo pokytį, kur prie plačios Nigerio upės vyksta kasdienis gyvenimas ir kur visi žino – suskambus būgnui, metas susiburti. Metas susiburti ir mums – kasmet „Afrikos dienos“ tampa didžiule švente pasaulio įvairove bei kultūra besidomintiems žmonėms“, – sako vienas jo organizatorių, perkusininkas Gediminas Mačiulskis.

Šių metų festivalis išskirtinis ir tuo, kad po ketverių metų pertraukos į jo sceną grįžta pasaulinio garso Vakarų Afrikos atlikėjai: „Karantino metais buvo apribotos ir jų kelionės, vėliau pristatėme puikų bendradarbiavimo projektą su Lietuvoje laikinai apsistojusiais Ganos ir Nigerijos atlikėjais, pernai unikalią Centrinės Afrikos džiunglių atmosferą festivalyje kūrė jaunas ir sparčiai populiarėjantis Ugandos trio „Arsenal mikebe“ , o šiemet pagaliau sulauksime meistrų, kurių talentas ir pavardės – vienos ryškiausių afrikietiškos muzikos tradicijoje“.

Organizatorių nuotr./Billy Konate
Organizatorių nuotr./Billy Konate

Į Vilnių specialiai „Afrikos dienoms“ atvyksta vienos iš labiausiai gerbiamų Vakarų Afrikos muzikantų dinastijos sūnus – Billy Nankouma Konate, šiemet minintis 30 metų sukaktį tarptautinėje scenoje ir garsios Gvinėjos choreografų šeimos atstovas – Aboubacar Sylla, šokių pasaulyje žinomas Bobzi Record vardu.

Organizatorių nuotr./Bobzi Record
Organizatorių nuotr./Bobzi Record

Du neeilinio talento meistrai Vilniuje susitiks vienoje scenoje, gegužės 9 d. vyksiančiame didžiajame festivalio koncerte „Africa night“ kartu su Vilniuje įkurta perkusijos studija „Afrikos būgnai“, o taip pat su visais norinčiais pasidalins muzikos ir šokio meno subtilybėmis specialiuose seminaruose – meninėse dirbtuvėse gegužės 10 d. ir 11 d.

Pasak G.Mačiulskio, Vakarų Afrikoje iki šiol neretai meistrystė, žinios ir profesija perduodama iš kartos į kartą, šeimos tarpusavio ryšiai dažnai tvirtai puoselėjami, o vyriausieji šeimos nariai yra itin gerbiami: „Lietuvoje apsilankysiančio perkusininko Billy Nankouma Konate tėvas, itin garbaus amžiaus Famadou Konate yra vienintelis gyvas iš visų, kurie vadinti didžiaisiais Vakarų Afrikos muzikos meistrais.

Jis daug prisidėjo, kad ši muzika peržengtų gimtojo regiono sienas ir išpopuliarėtų visame pasaulyje. Patekti į jo namus Gvinėjoje – didžiulė garbė , o mokytis iš tokios šeimos reiškia kartu prisiliesti prie pamatinio pasaulio muzikos gylio bei pajusti per šimtmečius išsaugotą autentiškumą“.

Organizatorių nuotr./„Afrodelic“
Organizatorių nuotr./„Afrodelic“

Šių metų festivalis kviečia apsilankyti ir kitame Afrikos žemyno krašte. Specialiai į „Afrikos dienas“ atvyks Kenijoje gyvenanti fotomenininkė, rašytoja Eglė Aukštakalnytė – Hansen, Vilniuje pristatysianti parodą „Mama Afrika“. Jos ypatingose fotografijose – užfiksuoti Kenijos ir Tanzanijos teritorijose gyvenančios masajų genties unikalūs papročiai bei apeigos. Į susitikimą su autore žiūrovai kviečiami gegužės 8 d. Jį palydės Victoro Diawaros projekto „Afrodelic“, jungiančio elektroninę ir tradicinę afrikietišką muziką, koncertas.

„Afrikos dienų“ koncertai gegužės 8 d. ir 9 d. vyks menų fabrike „Loftas“. Įėjimas nemokamas.

Festivalį organizuoja VšĮ „Afrikos būgnai“, LR Užsienio reikalų ministerija, asociacija LATGA, menų fabrikas „Loftas“.

Tarptautinei Afrikos dienai skirtas festivalis Lietuvoje organizuojamas kasmet: per dvylika jo gyvavimo metų čia pristatyti Senegalo, Malio, Dramblio Kaulo Kranto, Gvinėjos, Ganos, Ugandos kultūros ypatumai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius