Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
04 29 /04 30 09:48

Lietuvoje licenciją turinčios Singapūro fintech kompanijos padaliniui – bėdos dėl pinigų plovimo

Singapūre įsikūrusios finansų perlaidų bendrovės „Nium“, turinčios ir Lietuvos banko išduotą licenciją veikti Europos Sąjungoje, padalinys praėjusį mėnesį susidūrė su problemomis – Indijos teisėsauga ją įtaria dalyvavusią pinigų plovimo schemose.
Rupijos
Rupijos / Shutterstock nuotr.

Kaip rašo regiono naujienas dengiantis Singapūro leidinys „The Straits Times“, Indijos finansų ministerijai pavaldus Vykdomasis direktoratas (ED) vasario pabaigoje atskleidė, kad Indijos fiktyvios bendrovės Singapūro įmonėms mokėjo nusikalstamu būdu įgytais pinigais, gautais iš paskolų, azartinių lošimų ir lažybų programų.

„ED tyrimas atskleidė, kad pajamos iš nusikalstamos veiklos, gautos iš šių programų, buvo kaupiamos ir plaunamos per „mulų“ sąskaitas, atidarytas įvairiuose Keralos valstijos bankuose, naudojantis mokėjimų agregatoriais“, – pranešime nurodė direktoratas.

Lėšos buvo pervedamos per kelias fiktyvias bendroves, veikiančias keliuose Indijos miestuose. Jų pervedimams buvo naudojama „Nium India“, pasaulinės pervedimų platformos „Nium Singapore“ patronuojamoji įmonė. Tai buvo daroma siekiant nuslėpti pinigus nuo stebėsenos institucijų.

ED teigė, kad buvo įšaldyta 1,23 mlrd. rupijų (18,54 mln. eurų) – tai, kaip įtariama, Singapūro fiktyvių subjektų pajamos iš nusikalstamos veiklos, kurios buvo laikomos „Nium India“ banko sąskaitose. Atlikta dešimtys reidų „Nium India“ ir jos direktorių patalpose Mumbajuje bei įvairiose susijusiose įmonės, rašo „The Straits Times“.

Po teisėsaugos veiksmų, kovo pradžioje „Nium“ paskelbė, kad stabdo įmokų surinkimą savo padalinyje Indijoje, nurodo dealstreetasia.com tinklapis.

„Nium“ (anksčiau vadinosi „InstaRem“) yra tarptautinis 2014 metais Singapūre įkurtas finansų pervedimų startuolis. Bendrovė turi savo biurus Singapūre, San Franciske, Amsterdame, Maltoje, Londone, Mumbajuje ir Vilniuje. 2017 m. birželį Lietuvoje įkurtoje „Nium EU“ šiuo metu darbuojasi 22 žmonės.

Visgi, panašu, kad teisėsaugos įtarimai Indijoje tarptautinę motininės kompanijos reputaciją mažai paveikė – praėjusią savaitę „Nium“ buvo naujai užregistruota Naujojoje Zelandijoje kaip finansinių paslaugų teikėja.

„Ši registracija papildo platų „Nium“ licencijų ir registracijų portfelį, kuris apima daugiau nei 40 pasaulio šalių“, – išplatintame pranešime nurodo kompanija.

Lietuvos bankas išlieka konfidencialus

Nuo 2017 m. „Nium“ turi septynių tipų Lietuvos banko išduotas veiklos licencijas, leidžiančias šias paslaugas teikti ES.

Kaip 15min nurodė Lietuvos bankas, informacijos apie planus, atliekamus ar numatomus finansų įstaigų patikrinimus dėl konfidencialumo atskleisti negali.

Shutterstock nuotr./Eurai ir doleriai
Shutterstock nuotr./Eurai ir doleriai

„Lietuvos bankas vadovaujasi rizika grįsta finansų rinkos dalyvių priežiūra. Tai reiškia, kad savo dėmesį ir išteklius sutelkiame į sektorius, sritis ir dalyvius, kurių veikloje įžvelgiame daugiausia rizikos. Vertiname daug ir įvairių kriterijų, įskaitant ir viešoje erdvėje pasirodžiusią ar iš kitų šalių priežiūros institucijų gaunamą informaciją. Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencija yra viena iš sričių, kurioms skiriame ypatingą dėmesį“, – atsiųstame komentare nurodė Lietuvos banko žiniasklaidos atstovas Giedrius Šniukas.

Lietuvos bankas dalį savo planinių patikrinimų viešai paskelbia metų pradžioje, tačiau juose būna surašomi ne visi tikrinami subjektai. „Nium EU“ 2024 m. planuose kol kas nebuvo.

Iki šiol UAB „NIUM EU“, kuri licenciją teikti finansų paslaugas Lietuvoje turi nuo 2017 metų, poveikio priemonė taikyta vieną kartą – 2022 m. liepą priimtu sprendimu skirta 10 tūkst. eurų bauda už netinkamą klientų lėšų apsaugą.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./ Lietuvos Bankas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./ Lietuvos Bankas

Tokių priemonių imtasi dėl to, kad UAB „NIUM EU“ mokėjimų sąskaitoje, skirtoje klientų lėšoms gauti, saugoti ir mokėjimams vykdyti, bendrovė laikė ne tik jos klientų, bet ir nuosavas lėšas. Patikrintu laikotarpiu UAB „NIUM EU“ teikė Lietuvos bankui neteisingą informaciją apie sąskaitose buvusius nuosavų ir klientų lėšų likučius, taip pat saugotinas klientų lėšų sumas.

„Nium“ atstovai: veiklai Lietuvoje tyrimas įtakos nedaro

Komentare 15min bendrovės atstovai teigė, kad įtariamieji, dėl kurių ED atlieka tyrimą, nėra „Nium“ klientai.

„Tačiau, kaip suprantame, ED mano, kad kai kurios iš šių apgaulės būdu gautų lėšų galėjo būti pervestos iš Indijos per „Nium“ Indijos patronuojamąją įmonę „Nium India Pvt. Ltd.Nium“ labai rimtai vertina įtarimus dėl piktnaudžiavimo savo platforma ir visapusiškai bendradarbiauja su ED atliekant tyrimą“, – rašoma gautame komentare.

Kompanija pabrėžė, kad ED tyrimas apsiriboja tik per „Nium India Pvt. Ltd.“ vykdytais sandoriais ir nedaro poveikio kitiems „Nium“ subjektams, įskaitant veiklą Lietuvoje.

„Bendrovė „Nium“ turi išsamią kovos su pinigų plovimu programą ir glaudžiai bendradarbiauja su reguliavimo ir teisėsaugos institucijomis, siekdama aptikti neteisėtą veiklą ir užkirsti jai kelią visose rinkose, kuriose veikiame“, – komentuoja bendrovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius