Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
04 29

„Palyginti su kitomis šalimis, mes laimėjome daugiausia“: ką gavome iš 20 metų narystės ES?

Jau 20 metų Europos Sąjungoje (ES) skaičiuojanti Lietuva ekonomikos srityje pasistūmėjo į priekį itin sparčiai ir rodo daug geresnius rezultatus nei kitos ES naujokės. Sugebėję greitai integruotis pasiėmėme iš ES viską, ką galėjome, nors neigiamų padarinių, kaip nestabilumas ir kieti nusileidimai per krizes, nepavyksta išvengti. Ką laimėjome iš narystės ES, kaip pasikeitėme ir kokia ateitis mūsų laukia – apie tai 15min pasikalbėjo su ekspertais.
Vilniečiai džiaugėsi šilta sekmadienio popiete
Vilniečiai džiaugiasi pražydusiomis sakuromis / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Gegužės 1-ąją Lietuva švęs 20-ąsias metines Europos Sąjungoje. Šia proga 15min portalas straipsnių cikle apžvelgia, kaip per šiuos du dešimtmečius pasikeitė Lietuva: nuo kainų iki atlyginimų ir pensijų, nuo skrydžių iki energetinės nepriklausomybės.

Laimėjome daugiausia

Žvelgiant į bendrojo vidaus produkto (BVP) augimą šiuo metu Lietuva yra tarp daugiausia naudos gavusių naujųjų ES narių, pareiškė doc. dr. Vincentas Vobolevičius, ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto Ekonomikos ir politikos bakalauro programos direktorius.

„Mes išspaudėme iš ES daugiau nei kitos šalys.“

„Tyrimai, lyginantys realius Lietuvos rodiklius praėjus 15 metų po įstojimo į ES, su „sintetine“ Lietuva, kokia, tikėtina, egzistuotų neįstojus į ES, rodo virš 50 proc. didesnį faktinį BVP.

Tokį teigiamą rezultatą lėmė keli faktoriai: spartus prekybos su ES šalimis apimčių augimas, įplaukos iš ES sanglaudos fondų, žymiai paaugusios investicijos iš ES valstybių ir struktūrinės reformos, susijusios su stojimu į ES“, – 15min teigė V.Vobolevičius.

„Citadele“ banko ekonomistas Aleksandras Izgorodinas jam antrino: „Mes išspaudėme iš ES daugiau nei kitos šalys. Palyginti su kitomis šalimis mes laimėjome daugiausia. Net jei pažiūrėtume, kaip atrodė šalis prieš 20 metų ir dabar, tai tiesiog nepalyginama. Dabar tikrai priklausome elitinių Europos valstybių klubui.“

Tad ką gi mes laimėjome iš narystės ES ir kaip atrodome Europos klube, palyginus su kitomis šalimis?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius