TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Musių sezonas prasidėjo: ekspertai patarė, kaip geriausia jų atsikratyti

Retas, kuriam musė kelia malonias emocijas. Dažniau atvirkščiai, asocijuojasi su nervus gadinančiu zvimbimu ankstų rytą ar zujimu aplink maistą. Pavasario temperatūrai kylant į viršų, šie kenkėjai tampa aktyvūs ir tokiais liks iki pat rudens šalčių, keldami grėsmę užkrėsti chlamidioze, vidurių šiltine, cholera, bakterine dizenterija, hepatitu, akių uždegimu, poliomielitu, tuberkulioze ir kt. ligomis.
Nutūpdama ant maisto musė gali pernešti įvairias infekcijas
Nutūpdama ant maisto musė gali pernešti įvairias infekcijas / Unsplash nuotr.

Dauguma musių nešioja ir parazitinių kirmėlių kiaušinėlius, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Musės maistą ragauja kojomis. Nutūpusios ant joms skanaus patiekalo, kas gali būti ir gyvūnų išmatos, ir gaišenos, vėliau musės gali nutūpti ant jūsų pietų stalo ir prieš pasimaitindamos pasivaikščioti po jį. Tikėtina, kad ne tik pasivaikščios, bet ir pasituštins. Spėjama, kad naminės musės tuštinasi kiekvieną kartą nusileidusios, net jei tai būna valgio metu”, – teigia kenkėjų kontrolės UAB „Dezinfa” ekspertas ir biologas Liutauras Grigaliūnas.

Skaičiuojama, kad musių pora vos per 2-3 savaites gali susilaukti iki 150 palikuonių, skubančių misti žmonių, gyvūnų maistu, dvėseliena, atliekomis ir ekskrementais. Išsiritusios naujos musės gali pradėti daugintis jau po 36 valandų.

123RF.com nuotr./Kaip atbaidyti įkyriąsias muses?
123RF.com nuotr./Kaip atbaidyti įkyriąsias muses?

Lietuvoje dažniausios keturios musių rūšys

Lietuvoje žmogaus aplinkoje dažniausiai sutinkamos naminės musės, kambarinės musės, mėlynosios lavonmusės, pilkosios lavonmusės. Atsiradus vaisiams didžiausią problemą ima kelti vaisinės muselės, kurios itin sparčiai dauginasi. Visos paminėtos musių rūšys veisiasi antisanitarinėmis sąlygomis.

„Įdomus faktas tas, kad musės dėl savo akių sandaros mato objektus už savęs. Jų matymo ir reakcijos laikas yra itin greiti. Palyginimui, mūsų smegenys apdoroja apie 60 vaizdų per sekundę, o musė per sekundę gali apdoroti apie 250 vaizdų. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl taip sunku jas pagauti”, – pasakoja L.Grigaliūnas

Kaip išgaudyti muses?

Nuo seno žinomi įvairūs būdai, padedantys išgaudyti nepageidaujamas muses. Tačiau ne visi jų efektyvūs. Vis dėlto rinkoje jau yra keletas efektyvių musių naikinimo būdų. Vienas iš jų – aplinkai draugiška „Eco gaudyklė”.

„Nuolat ieškome naujų būdų, kaip kontroliuoti kenkėjus. „Eco gaudyklės” tikslas – pastatyti kenkėjui barjerą patekti į žmogaus teritoriją. Tai tam tikras indas, pripildytas muses itin masinančio skysčio, kabinamas ant stulpo, tvoros, sienos, taip viliojant muses už žmogaus teritorijos ribų. Jei siekiama užtikrinti maksimalų rezultatą, tai yra užkirsti kelią musėms patekti į patalpas, rekomenduojama naudoti tinklelius ant langų ir durų”, – pataria Mindaugas Černauskas, „Dezinfa” paslaugų vystymo vadovas.

Siekiant išvengti musių namuose, taip pat svarbu palaikyti švarą, sandariai laikyti šiukšlių dėžes, konteinerius, šalinti gyvūnų išmatas, maistą laikyti uždaruose induose. Patalpose galima pakabinti specialius šviesos spąstus, o tiems, kas siekia darnos su gamta, biologas rekomenduoja, nenaikinti vorų – tai puiki vabzdžių gaudyklė.

„Surezgę voratinklius vorai gaudo muses, uodus ir kitus mažus gyvius, tad tai ekologiškiausia vabzdžių naikinimo priemonė, tačiau vorų fobija, moksliškai vadinama arachnofobija, itin dažna. Vorų pradeda daugėti šiltuoju metų periodu, tada vieni į juos žvelgia su didžiule baime, o kiti su pykčiu ir apmaudu dėl teršiamų langų, fasado”, – pasakoja L.Grigaliūnas.

Jei vis tik vorai trukdo gyventi, kelia neigiamas emocijas, fobijas, rekomenduojama pašalinti matomus voratinklius, išsiurbti visus namų kampus ir net sienų įtrūkimų, kuriuose gali slėptis vorai, vos baigus darbą, ištuštinti siurblį ir visą turinį išnešti lauk. Taip pat galima išpurkšti pastatą profesionaliais insekticidais, kurie atbaidytų voragyvius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius