Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Artėja savaitgalis skirtas architektūrai – vyks dešimtasis „Open House Vilnius“

Šį savaitgalį Vilniuje vyks jau 10-asis atviros architektūros savaitgalis „Open House Vilnius“. Gegužės 18–19 d. duris atvers 70 objektų, kurie įprastai yra visiškai arba iš dalies neprieinami visuomenei. Jubiliejinio renginio programoje – daugybė architektūros objektų, susitikimai su miesto kūrėjais ir meniniai performansai.
Open house Vilnius: Ekskursija po Lietuvos geležinkelių administracinį pastatą
Open house Vilnius / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

Dešimtojo „Open House Vilnius“ tema – žmonės, kuriantys miestą. Organizatoriai atrandant ir tyrinėjant architektūrą kviečia pagalvoti, kaip kiekvienas iš mūsų prisideda prie miesto veido kūrimo.

„Kviečiame žmones ne tik aplankyti pastatus, bet ir atrasti, ką architektūra pasakoja – skirtingais laikotarpiais, skirtingoms visuomenės grupėms. Būtent plėsdami diskusiją apie architektūrą šiais metais pakviesime ir į susitikimus su miesto kūrėjais – architektais, urbanistais ir kitais specialistais, planuojančiais miestą. Tai ne tik yra proga jiems prisistatyti, bet ir parodyti žmonėms savo darbo užkulisius“, – sako Rita Tamulevičiūtė, „Open House Vilnius“ projekto vadovė.

Lukas Balandis / BNS nuotr./
Lukas Balandis / BNS nuotr./

Šiais metais lankytojų lauks 60 pastatų, tarp kurių – 48 programos senbuviai ir 12 naujų pastatų. Programoje pristatomi išskirtiniai kokybiškos architektūros pavyzdžiai, atskleidžiantys Vilniaus miesto charakterį. Renginio svečiai taip pat turės galimybę aplankyti du privačius gyvenamuosius namus, taip pat pirmą kartą pristatomus objektus Jeruzalės, Pašilaičių ir Naujosios Vilnios mikrorajonuose.

Dar viena jubiliejinio renginio programos naujovė – išskirtinė galimybė tiesiogiai pabendrauti su miesto kūrėjais. Miesto kūrėjai lankytojus pakvies į susitikimus, kuriuose lankytojai galės susipažinti ne tik su jų kūrybos rezultatais, bet ir pačiu procesu.

Renginio savaitgalį savo biurų duris atvers šie miesto kūrėjai: Vilniaus miesto savivaldybė, Ambraso architektų biuras, Paleko architektų studija, „A2SM architektai“, „mmap.“, DO ARCHITECTS, INBLUM, „2L Architects & Engineers“, „IMPLMNT architects“, AKETURI. Susitikimai su miesto kūrėjais vyks tam tikru metu. Informaciją apie susitikimų laiką galima rasti renginio interneto svetainėje.

Lukas Balandis / BNS nuotr.
Lukas Balandis / BNS nuotr.

Programoje – ir meniniai performansai

„Open House Vilnius“ programą praturtins ir du meniniai pasakojimai, specialiai sukurti renginiui. Jie pakvies lankytojus patirti netikėta menine forma prakalbintą architektūrą ir leis naujai pamatyti jau pažįstamus pastatus.

Vilniaus kultūros, pramogų ir sporto rūmuose savo pasirodymus surengs M.K.Čiurlionio meno mokyklos Baleto skyriaus Šiuolaikinio šokio programos mokiniai ir meninis kolektyvas „Eye Gymnastics“.

Vytauto Luchtano nuotr.
Vytauto Luchtano nuotr.

M.K.Čiurlionio meno mokyklos mokiniai pristatys kartu mokytojais sukurtą šokio pasirodymą „Jaunas miestas“. Šis meninis pasakojimas – galimybė patirti šokio architektūrą ir išvysti, kaip miestą kuria jaunųjų menininkų karta.

„Eye Gymnastics“ pristatytas specialiai „Open House Vilnius“ programai įvietintą performansą „Veidu į Veidą“. Menininkės jo metu tikisi „atverti“ portalą, jungiantį tai, kas buvo ir kas bus, bei atveriantį vartus į sodresnę, intensyvesnę dabartį.

Per savaitgalį bus surengti keli meninio pasakojimo pasirodymai. Visą informaciją apie renginį ir jo programą, meninių pasakojimų ir susitikimų su miesto kūrėjais laikus rasite „Open House Vilnius“ interneto svetainėje www.openhousevilnius.lt.

Atviros architektūros savaitgalį organizuoja „Architektūros fondas“. „Open House Vilnius“ priklauso „Open House Worldwide“ tinklui, jungiančiam daugiau kaip 50 pasaulio miestų, taip pat yra dalis „Open House Europe“ bendradarbiavimo projekto, kurį bendrai finansuoja Europos Sąjunga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius