Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Viskas apie mamadienius ir tėvadienius: ar galima juos perkelti ir „sutaupyti“?

Ar galima mamadienius ir tėvadienius persikelti? Tokį klausimą į portalo 15min redakciją atsiuntusi skaitytoja sakė, jog savo darbovietėje atsakymo nerado.
Advokatė Evelina Kiznė / Mamadienis (asociatyvinė nuotrauka)
Advokatė Evelina Kiznė / Mamadienis (asociatyvinė nuotrauka) / Asmeninė nuotr./ Pexels.com nuotr. / 15min koliažas

Kokias taisykles mamadieniams ir tėvadieniams numato įstatymas, paaiškino darbo teisės ekspertė, advokatė Evelina Kiznė.

Pexels.com nuotr./Mama su dukra
Pexels.com nuotr./Mama su dukra

Lietuvos Respublikos darbo kodekso (DK) 138 straipsnio 3 dalyje reglamentuota, jog darbuotojams, auginantiems vieną vaiką iki 12 metų, suteikiama viena papildoma poilsio diena per 3 mėnesius (arba sutrumpinamas darbo laikas aštuoniomis valandomis per tris mėnesius), darbuotojams, auginantiems neįgalų vaiką iki 18 metų arba du vaikus iki 12 metų, suteikiama viena papildoma poilsio diena per mėnesį (arba sutrumpinamas darbo laikas dviem valandomis per savaitę), o darbuotojams, auginantiems tris ir daugiau vaikų iki 12 metų arba auginantiems du vaikus iki 12 metų, kai vienas arba abu vaikai yra neįgalūs, – dvi dienos per mėnesį (arba sutrumpinamas darbo laikas keturiomis valandomis per savaitę), mokant jiems vidutinį jų darbo užmokestį.

„Darbuotojų, dirbančių ilgesnėmis negu aštuonių darbo valandų pamainomis, prašymu šis papildomas poilsio laikas gali būti sumuojamas per kelis mėnesius tol, kol susidaro papildoma poilsio diena, kuri suteikiama ne vėliau kaip paskutinį sumuojamą mėnesį“, – nurodė advokatė.

Pexels.com nuotr./Šeima
Pexels.com nuotr./Šeima

Kas gali pasinaudoti mamadieniais ir tėvadieniais?

Pasak jos, šios papildomos poilsio dienos, įprastai darbo rinkoje vadinamos mamadieniais ir tėvadieniais, yra skirtos visiems, auginantiems vaikus – mamai, tėčiui ar asmeniui, kuris augina vaiką, tačiau nėra jo biologinis tėtis ar mama, pavyzdžiui, vaiko motinos sutuoktinis.

„Vienoje Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo byloje išaiškinta, jog „vaiko auginimo sampratai yra būdingi nuolatinumo ir nepertraukiamumo aspektai; šie aspektai visiškai realizuojami tik turint pastovų psichologinį ir socialinį kontaktą su vaiku“. Taigi, tie darbuotojai, kurie augina vaikus ir palaiko su jais nuolatinį nepertraukiamą ryšį, visapusiškai ir aktyviai dalyvauja jų gyvenime, o ne tik vykdo pareigą materialiai išlaikyti vaiką, turi teisę į mamadienį/tėvadienį“, – sakė E.Kiznė ir pridūrė:

„Jei darbuotojas naudojasi mamadieniu arba tėvadieniu, tai neatima teisės iš kito darbuotojo, taip pat auginančio tą patį vaiką, pasinaudoti teise į mamadienį arba tėvadienį. Net jei abu vaiką auginantys asmenys dirba toje pačioje darbovietėje, jų teisės į papildomą poilsio dieną nėra ribojamos ir šia teise jie naudojasi vienodai."

Kaip skiriami ir perkeliami mamadieniai ir tėvadieniai?

Pasak advokatės, paprastai mamadienis ir tėvadienis yra skiriamas pagal darbuotojo prašymą, tačiau pasitaiko tokių situacijų, jog konkrečią prašomą dieną darbdavys negali suteikti darbuotojui laisvadienio.

„Papildoma poilsio diena turi būti suteikiama darbdavdavio ir darbuotojo susitarimu, tačiau jei darbdavys piktnaudžiauja ir visai nesuteikia poilsio dienos, tokius atveju darbuotojas gali kreiptis į darbo ginčų komisiją ir tokiu būdu ginti savo pažeistas teises. Tas pats pasakytina apie mamadienio ir tėvadienio perkėlimą į kitą dieną.

Jei susiklosto tokia situacija, kad darbuotojas nori perkelti suteiktą papildomą poilsio dieną, tai yra atliekama darbdavio ir darbuotojo susitarimu. Tačiau jei darbdavys suteikė papildomą poilsio dieną, o darbuotojui paprašius ją perkelti darbdavys atsisakė tai padaryti, tai nereikštų, jog darbdavys pažeidė įstatymo nustatytas taisykles, kadangi pareigą suteikti papildomą poilsio dieną jis įvykdė“, – paaiškino darbo teisės specialistė.

Neretai tėvams kyla klausimas ir dėl to, ką galima veikti, o ko galbūt – ne, per mamadienį ir tėvadienį. Kitaip tariant, ar mamadieniai ir tėvadieniai turi būti naudojami, pvz., tik vaikų poreikiams tenkinti?

Pasak E.Kiznės, įstatymas šiuo atveju nenurodo jokių apribojimų: „Mamadienių ir tėvadienių metu darbuotojai gali užsiimti bet kokia pageidaujama veikla, darbdavys negali kontroliuoti, kam yra naudojamas suteiktas poilsio laikas. Šios dienos nebūtinai turi būti naudojamos vaikų poreikiams tenkinti, to įstatymas nenumato ir neįpareigoja darbuotojų poilsio dienos naudoti pagal konkrečią tikslinę paskirtį.“

Arno Strumilos / 15min nuotr./Pavasariška diena sostinėje
Arno Strumilos / 15min nuotr./Pavasariška diena sostinėje

Ar mamadieniai ir tėvadieniai kaupiasi?

Darbuotojams, turintiems teisę pasinaudoti mamadieniu ar tėvadieniu, advokatė primena, kad, nors už šias papildomas poilsio dienas darbuotojui yra mokamas vidutinis darbo užmokestis, kaip kad už kasmetinių atostogų dienas, tačiau šios poilsio dienos nėra laikomos atostogomis, todėl nesikaupia. Taigi, jeigu darbuotojas nepasinaudoja papildomomis poilsio dienomis laiku, vėliau to padaryti nebegalima.

Kaip skaičiuojami mamadieniai ir tėvadieniai, jei darbuotojas dirba nepilnu etatu?

„Jei darbo sutartyje susitarta dėl pvz., 20 val. darbo savaitės trukmės, darbuotojui, paprašiusiam papildomos poilsio dienos, yra suteikiamas proporcingai trumpesnis papildomas poilsio laikas. Pavyzdžiui, jei darbuotojas dirba 20 val. per sav. ir augina 1 vaiką iki 12 metų, tuomet jam per 3 mėnesius priklausytų 1 papildoma poilsio diena, kuri atitiktų 4 valandas. Jei darbuotojas rinktųsi darbo laiko sutrumpinimą, tai laikas galėtų būti trumpinamas 4 valandomis per 3 mėnesius“, – nurodė E.Kiznė.

Daugiau informacijos aktualiomis darbo teisės temomis rasite „Instagram“ paskyroje bei interneto svetainėje www.kizne.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius