Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Daug žadantis mokslininkų atradimas: depresiją gydyti galėtų psichodeliniai rupūžės nuodai

Sonorano dykumos rupūžė, dar žinoma kaip Kolorado upės rupūžė, liūdnai pagarsėjusi savo psichodeliniais nuodais. Nors haliucinogeninės jų savybės jau kurį laiką yra puikiai žinomos, mokslininkai neseniai atrado naują galimą jų pritaikymo sritį – depresijos gydymą, rašo Earth.com.
Depresiją gydyti galėtų psichodeliniai rupūžės nuodai
Depresiją gydyti galėtų psichodeliniai rupūžės nuodai / Shutterstock nuotr. / 15min koliažas

Psichodelikai, žinomi dėl psichiką veikiančių savybių, turi sudėtingą sąveiką su smegenimis, ypač su serotonino receptoriais. Serotoninas yra neurotransmiteris, labai svarbus reguliuojant nuotaiką, miegą ir apetitą.

Iki šiol tyrėjai tradiciškai daugiausia dėmesio skirdavo 5-HT2A receptoriui, kuris, visų pirma, yra atsakingas už haliucinogeninį psichodelikų poveikį.

Tuo tarpu komanda, vadovaujama dr. Danielio Wackerio iš Icahno medicinos mokyklos, savo žvilgsnį nukreipė į 5-HT1A receptorių – serotonino receptoriaus potipį, kuris, kaip žinoma, vaidina svarbų vaidmenį reguliuojant nuotaiką ir nerimą.

Siekdama ištirti 5-HT1A receptoriaus potencialą esant nuotaikos sutrikimams, komanda modifikavo junginį, randamą Sonorano dykumos rupūžės nuoduose. Junginys yra nukreiptas konkrečiai į 5-HT1A receptorių, nesuaktyvinant 5-HT2A receptoriaus, atsakingo už haliucinacijas.

Vėliau modifikuotas junginys buvo duodamas pelėms, turinčioms streso ir depresijos požymių. Rezultatai pasirodė daug žadantys, mat pelėms labai sumažėjo nerimas ir depresijai būdingas elgesys.

Pažymėtina, kad pelės nepatyrė jokio haliucinogeninio poveikio. Tai rodo, kad poveikio nukreipimas į konkrečiai 5-HT1A receptorių galėtų būti perspektyvi strategija kuriant naujus antidepresantus be nepageidaujamo šalutinio poveikio, susijusio su psichodeliniais vaistais.

Gydytos pelės buvo socialesnės ir rodė polinkį saldiems skanėstams. Toks elgesys patvirtina mintį, kad junginys pagerino jų nuotaiką ir savijautą.

Džiugesys dėl galimo antidepresanto, gauto iš rupūžės nuodų, auga. Vis dėlto, norint įvertinti jo veiksmingumą ir saugumą žmonėms, reikia atlikti daugiau tyrimų. Nepaisant to, šis atradimas atveria naują kelią psichodelinių vaistų terapinio potencialo tyrinėjimui.

Psichodelika: psichinės sveikatos paradigmos pokytis

Psichikos sveikatos gydymo srityje vyksta reikšmingi poslinkiai – didėja susidomėjimas psichodelikų terapiniu potencialu.

Psilocibinas, natūralus psichodelinis junginys, randamas tam tikrų rūšių grybuose, tapo perspektyviu kandidatu gydyti įvairias psichikos sveikatos ligas, ypač depresiją.

Klinikiniai tyrimai parodė, kad psilocibinas, vartojamas kontroliuojamoje terapinėje aplinkoje, gali sukelti gilius psichologinius išgyvenimus, dėl kurių gali sumažėti depresijos simptomai.

Psilocibino gebėjimas palengvinti emocinius proveržius, skatinti savirefleksiją ir pakeisti įsišaknijusius mąstymo modelius padarė jį potencialia pagalbos priemone žmonėms, kurie nereaguoja į įprastinius vaistus nuo depresijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius