TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

R. T. Erdoganas: prekyba su Izraeliu sustabdyta siekiant priversti nutraukti ugnį Gazoje

Turkija sustabdė prekybą su Izraeliu, siekdama priversti šalį nutraukti ugnį dėl Gazos Ruožo, penktadienį pareiškė turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas). 
Khalil Hamra / AP
Khalil Hamra / AP

Šis sprendimas dėl prekybos, apie kurį paskelbta ketvirtadienį, yra naujausias ženklas, kad dviejų šalių tarpusavio santykiai blogėja.

„Ėmėmės tam tikrų priemonių, kad priverstume Izraelį sutikti nutraukti ugnį ir padidinti humanitarinės pagalbos įvežimą“ į Gazos Ruožą, pareiškė R. T. Erdoganas grupei verslininkų Stambule. 

„Stebėsime šio žingsnio, kurio ėmėmės koordinuodami veiksmus ir konsultuodamiesi su mūsų verslo pasauliu, pasekmes.“

Turkija ketvirtadienį pareiškė stabdanti bet kokią prekybą su Izraeliu, kol žydų valstybė per puolimą prieš islamistų judėjimo „Hamas“ kovotojus Gazos Ruože leis netrukdomai įvežti pagalbą į palestiniečių anklavą.

„Eksportas ir importas į Izraelį ir iš jo buvo sustabdytas“, – sakoma prekybos ministerijos pareiškime ir priduriama: „Turkija taikys šias naujas priemones [...] tol, kol Izraelio vyriausybė leis nepertraukiamai tiekti humanitarinę pagalbą į Gazos Ruožą.“

Izraelio užsienio reikalų ministras Israelis Katzas (Israelis Kacas) kiek vėliau apkaltino Turkijos prezidentą R. T. Erdoganą pažeidus abiejų šalių susitarimus ir blokavus Izraelio eksportą bei importą.

Turkija – viena iš nedaugelio daugiausia musulmonų gyvenamų valstybių, kurios pripažįsta Izraelį – dar balandį paskelbė ribojanti 54 produktų – nuo geležies ir plieno iki reaktyvinių degalų – eksportą į Izraelį.

„Mes nesiekiame priešiškumo ar konfliktų mūsų regione, – penktadienį sakė R. T. Erdoganas. – Nenorime matyti konfliktų, kraujo ar ašarų mūsų geografijoje.“

„Dabar žinome, kad pasielgėme teisingai.“

Vykstant Izraelio karui prieš „Hamas“ Gazos Ruožą ištiko humanitarinė krizė, o Jungtinės Tautos ir pagalbos agentūros įspėja apie gresiantį badą.

Karas prasidėjo po to, kai spalio 7 dieną „Hamas“ prieš Izraelį surengė išpuolį, per kurį žuvo 1 170 žmonių, daugiausia civilių gyventojų.

Per šią ataką „Hamas“ kovotojai pagrobė apie 250 įkaitų, iš kurių 129, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant 34 žuvusius.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą. „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per karą šioje teritorijoje žuvo daugiau kaip 34 600 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius